Българчета ще учат занаят по швейцарски модел с финансиране от Брюксел

Каква част от парите по новата оперативна програма за наука и образование ще бъдат насочени към дуално обучение и кога ще стартират първите паралелки с ученици, които ще бъдат обучавани на занаят по швейцарски модел - това е един от акцентите в предстоящата Втора национална конференция за развитие на професионалното образование в България, която ще се състои на 7 юни в Sofia Tech Park.

Конференцията се провежда в партньорство с Министерството на образованието и науката и е под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Събитието е част от националната кампания “Учи, за да работиш”, организирана от вестник “24 часа”. Тя има за цел решаването на двата най-тежките проблеми в българската икономика - младежката безработица и недостигът на кадри за бизнеса.

На форума ще присъстват директорите на повечето професионални гимназии в България. Участие са потвърдили много от големите чуждестранни инвеститори в България, както и представители на родния бизнес.

По време на събитието да бъде представена за първи път програмата за дуално обучение с пари от европейските фондове - т.нар. ДОМИНО 2. Тя ще ползва модела на съществуващия проект по Българо-швейцарска програма за сътрудничество в сферата на дуалното обучение (ДОМИНО).

В хода на дискусията ще бъдат обсъдени и предстоящите промени в Закона за професионалното образование, които се подготвят в просветното министерство.

Петя Евтимова, ръководител на Швейцарския проект за дуално обучение, ще обяви новите паралелки, които ще влязат в сила през учебната 2016/2017 г.