С казуса се е занимавала и Еврокомисията

31 лв. плащат камионите, за да минат през частен имот и да стигнат до митница “Пловдив”. Това продължава вече години, заяви председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. Той изчисли, че на ден до митницата се добират между 50 и 100 камиона, т. е на месец това прави минимум 46 000 лв.

В петък организацията изпрати декларация до медиите, в която заявява, че от 20 юни ще протестират пред сградата на агенция “Митници”.

От декларацията става ясно, че и Европейската комисия се е занимавала с частния имот пред държавната митница. В доклад от 2012 г. ЕК е препоръчала да се спре събирането на такси за преминаване и да бъде осигурен свободен достъп до учреждението.

“Пловдивската община реши проблема с входа и изхода на камионите към митницата. Дадохме им съгласие да излизат на паркинга на “Кукленско шосе”, без да минават през имота на “Митнически терминал”, който е частен", заяви зам.-кметът на Пловдив Димитър Кацарски. Той твърди, че превозвачите могат да организират влизането и излизането на камионите, като не ползват частния обект, собственост на бизнесмена и почетен консул на Украйна Димитър Георгиев.

“Не мога да не събирам такса от 31 лв. на камион, защото предметът на дейност на фирмата е такъв - отдаване на площи, наеми, такси, комисиони, складови услуги. Не съм променял цените от 7 г., откакто купих от общината “Митнически терминал” за 6,5 млн. лв.”, заяви пред “24 часа” Георгиев. Според него проблемът идвал от това, че митница “Пловдив” и “Митнически терминал” са като сиамски близнаци - едното не може без другото. По думите му единственото решение на проблема е държавата да изкупи от него “Митнически терминал”. “Отворен съм за разговори. Няма как обаче аз да купя митница Пловдив”, допълни почетният консул. Според него, ако за тировете се отвори друг изход те ще задръстят “Кукленско шосе” и камионите ще блокират възловия надлез “Родопи”.

“24 часа” поиска и становище от агенция "Митници". “На 11 май 2016 г. началникът на Митница “Пловдив” и директорът на дирекция “Управление на собствеността и логистика” в централното митническо управление се срещнаха със зам.-кмета на община Пловдив Димитър Кацарски, на която беше постигната договореност за осигуряване на изход от имота към ул. “Кукленско шосе”, казват от агенцията. На 1 юни 2016 г. от митниците е пратено писмо с молба за одобрение. Оттам гарантират, че след като получат одобрение от общината, ще осигурят и финансовите средства за нов вход за камионите.