Министър и депутати: Решението е в наша полза

Арбитражният съд в Женева е определил България да купи поръчаното за АЕЦ “Белене” оборудване, което е за 550 млн. евро. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в четвъртък.

Най-големите

ни опасения и

страхове ни

се разминаха,

заяви той и поясни, че 3 от възраженията на “Атомстройекспорт” въобще не са гледани.

Арбитражът ни дава 2 изхода - с комплектуван реактор, който ще доплатим, да се строи, или оборудването да се продаде, но това трябва да го решат НЕК и “Атомстройекспорт”, защото не можем да продаваме без производителя, заяви премиерът.

Аз лично съм много доволен от обективността на арбитражния съд, допълни Борисов.

Малко по-късно министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че арбитражът е уважил 50% от стойността на иска на руснаците, който бе за 1,2 млрд. евро. Признато е единствено реално произведено и поръчано оборудване, каза Петкова. Предстояла среща с “Атомстройекспорт”.

Решението е изцяло в полза на България, твърди председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. Арбитражът всъщност признава неплатени фактури от 2010 до 2012 г., когато проектът бе спрян. Според Добрев 100% е комплектован единият реактор, а 70% е изработен вторият. Не са признати руските претенции за неустойки, пропуснати ползи, ескалация на цената и произведено, но непоръчано от българската страна оборудване, каза Добрев.

Тези 550 млн. евро са изчислени на цената от 3,99 млрд. евро, с която “Атомстройекспорт” спечели търга за “Белене”, а не върху ескалацията, която руснаците изчислиха на 6,3 млрд.

Според Богомил Манчев, шеф на “Риск Инженеринг” (компанията бе архитект-инженер на проекта) бихме могли да препродадем реакторите само на Русия, макар че такива са в експлоатация и се търсят в Йордания, Индия и Иран. Манчев се пошегува, че България ще е единствената страна, която не произвежда ядрени реактори, но може да продаде. “Продължавам да съм убеден, че

най-изгодно за

държавата е,

ако направи

АЕЦ “Белене”,

без да спира

и VII блок

в “Козлодуй”, допълни Манчев.

И “Росатом”, част от която е “Атомстройекспорт”, е удовлетворена от решението, пише в нейно съобщение. Според руснаците обаче щетите, които са признати, са за 620 млн. евро.

“24 часа” попита НЕК откъде идва тази разлика. От компанията отговориха, че ще изчакат официалното получаване на решението и анализа му от адвокатите.

Осведомени казаха, че става въпрос за лихви, които са начислени от май 2015 г., за които обаче не било ясно какви са.