Почти 200 млн. лева са финансовите корекции по проекти на общини по две оперативни програма - “Регионално развитие” и “Околна среда”, и по селската пограма.

41, 45 млн. лв. са по “Регионално развитие”, става ясно от данни, представени от регионалния министър Лиляна Павлова в отговор на въпрос на депутата Иван Иванов.

Управляващият орган е наложил общо 975 индивидуални финансови корекции на 178 общини основно заради нарушения при обществените поръчки.

Най-често били неправилно съкращавани сроковете за подаване на оферти и за достъп до документация за участие. Поръчките били разделяни в разрез със законовите изисквания, били използвани неправомерно методите за оценки, били налагани ограничителни изисквания или пък участниците не били третирани равнопоставено.

По-детайлна информация ще бъде представена след окончателното приключване на програмата, уточнява министърът.

По “Околна среда” корекциите били за 121,98 млн. лв. към 8 юни. Това става ясно от писмен отговор на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева до Иванов.

Те били наложени на 132 общини по 247 договора, финансирани по програмата. Корекции имало и по 562 договора с изпълнители по конкретни проекти.

Нарушенията били свързани с обществени поръчки и ицпълнението им.

32,9 млн. лв. били корекциите на общини по програмата за селските райони, става ясно от отговор на земеделския министър Десислава Танева на въпрос на същия депутат.

Прави впечатление, че община Дългопол е подала 8 проекта за 300 000 лева и финансовите корекции са 100%.

В Костинброд не са покрити разходите по два проекта, чиято стойност е по 1,955 млн. лв.

Община Маджарово не е успяла да финансира два проекта за общо 2, 88 млн. лв.