Пазарджишкият бизнесмен Георги Пиримов е вероятния собственик на потъналия в дългове врачански торов комбинат "Химко". Той бе единственият кандидат, внесъл депозит по сделката от 1 млн. лв.  До седмица бизнесменът трябва да подпише предварителния договор за дружеството.

Това ще бъде и финалът на преговорите около предприятието. До 30 дни пък Пиримов трябва да преведе на синдика Росица Томова останалата сума по сделката или малко над 10 млн. лв. Ако до края на следващата седмица новият инвеститор се отдръпне от "Химко", то внесеният милион остава за кредиторите на торовото дружество.

Сделката стана факт днес, по време на провелия се пореден търг за някогашния торов гигант. Георги Пиримов е известен с участието си в редица фирми и банки в страната. Той е бил председател на надзорния съвет на вече фалиралата ЧЗИБанка. Пазарджиклията има дялови участия в "Метахим инвест", "Южен индустриално енергиен парк", "Фертекс-България", "Стоманени тръби-98 и други.

Сделката с "Химко обаче може да се закучи. Очаква се жалби до отговорните ни институции и до кредиторите внасят до дни ог гръцка фирма, проявила интерес да закупи торовото дружество. Синдикът Росица Томова не им предоставила поисканите преди седмица документи за ОВОС и разполагането на друг сходни производства. Въпросната документация е трябвало да бъде предоставена на гръцка банка, която да отпусне необходими кредит за инвестиция в "Химко". По този начин синдикът им е попречил на по-нататъшното участие в търга, категорични са специалисти.