Компанията се

преобразува в еднолично

акционерно дружество

“Енерго-Про Варна” изтегли през юни кредит от Банка ДСК за 114 млн. лв. при 1,3% лихва, става ясно от договор за залог на компанията в Търговския регистър. Със заема се погасява кредит от чешката банка PPF, с който е осъществена сделката по покупката на енергото от немската компания Е.on.

Лихвата е изключително атрактивна, а кредитът е левов, както и приходите ни, заяви управителят на компанията Момчил Андреев след запитване на “24 часа”. И добави, че лихвите в България стигнаха европейските.

“Има само няколко банки в България, които могат сами да поемат такъв кредит, защото капиталът им го позволява. Насочихме се към банка ДСК, защото бяха много експедитивни, а освен това продаваме ток през клоновете ѝ. Добрата цена ни дава възможност да сме още по-конкурентни на свободния пазар на ток, където маржовете се свиват и достъпът до евтин ресурс дава силно конкурентно предимство”, обясни още Андреев.

С краткосрочния заем, който е 6-месечен, се дават няколко сигнала. Първият е, че се погасява заем към чужда банка и се избира българска за заемодател, и то при много добри условия.

Другият плюс е, че се оптимизира финансовото управление - приходите ни са в левове, напасваме и пасива към българската валута, казва Андреев. Управителят на “Енерго-Про” смята, че от гледна точка на продажбите на компанията кредитът не е голям, съобразен е с мащабите на бизнеса.

Този кредит може да се приеме и като индикатор за оценка на риска, знак е за доверието на банките в енергийния сектор, още повече - предстои емитиране на облигации от БЕХ, казват експерти.

Пак от Търговския регистър става ясно, че на 17 юни “Енерго-Про” е подала документи за преобразуване от ЕООД на ЕАД. “24 часа” попита защо се предприема тази промяна.

“Мащабът на компанията предпоставя акционерна форма на управление, тя е по-адекватна както за бъдещото развитие, така и за контрола”, поясни Андреев.