Министърът на енергетиката Теменужка Петкова откри нови технологични мощности

“Българското правителство подкрепя развитието на минералносуровинната индустрия и доказателство за това е приетата през миналата година стратегия за сектора. “Асарел-Медет” АД е водеща компания в бранша и еталон за качество. Всеки един инвестиран лев е важен, защото повишава ефективността на производството, гарантира още по-високи стандарти на безопасност на труда и опазване на околната среда.” Това заяви в неделя министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на нови технологични мощности, в които през 2015 и 2016 г. “Асарел-Медет” АД инвестира над 60 млн. лв. Министър Петкова уточни, че това е най-вече инвестиция в хората, които са най-ценният капитал. Миннодобивният сектор е базов за развитието на икономиката и

осигурява 5%

от БВП и заетост

на около

24 000 души

Гости на ритуала бяха още зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, зам. областният управител Стефан Мирев, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, проф. д-р Любен Тотев - ректор на Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски”, Управителният и Контролният съвет на Българската минно-геоложка камара, синдикални и браншови организации, висши учебни заведения, научни и граждански организации, предприемачи и партньори на компанията.

Откриването на новите инвестиции на “Асарел-Медет” АД започна с водосвет, който бе отслужен от архиерейския наместник на Панагюрската духовна околия протойерей Атанас Манолов. След това министър Петкова заедно с кмета на общината Никола Белишки, председателя на Надзорния съвет на “Асарел-Медет” АД и председател на Българската минно-геоложка камара проф. д-р Лъчезар Цоцорков и изпълнителния директор на компанията инж. Делчо Николов символично прерязаха лентата на новата Циклично-поточна технологична линия за руда в рудник “Асарел”. Уникалното съоръжение включва гумено-лентов конвейерен

транспортьор

с капацитет

3000 т/час,

както и ново руднично оборудване - един електрически багер Komatsu с обем на кофата 15 куб. м, два булдозера Caterpillar с гребло от 8,7 куб. м и четири 130-тонни автосамосвала “БелАз”, чиито гуми имат диаметър 3 метра.

“В тази линия са инвестирани над 20 млн. лв., като анализите на първите резултати след въвеждането й в експлоатация показват, че ефективността на рудничния транспорт се е повишила с над 18%. Екологичният ефект от въвеждането на такива технологии в дружеството доведе до редуциране на вредните емисии от изгорели газове от рудничните автомобили с около 40%”, подчерта при представянето на инвестицията изпълнителният директор на “Асарал-Медет” АД инж. Делчо Николов.

По-късно в Обогатителната фабрика “Асарел” бе открита и изцяло обновената първа секция на Флотационното отделение на Обогатителна фабрика “Асарел”, където са внедрени 46 флотационни машини на финландската компания Оutotec, от които 8 са

с обем на ваната

160 куб. метра

Там кметът Никола Белишки отбеляза, че “Асарел-Медет” е най-голямото и структуроопределящо предприятие в региона и основен гарант за икономическата стабилност на общината, и изрази благодарността си към ръководството за успешната съвместна работа по значими проекти и инициативи.

Ритуалът завърши с прерязване на лентата и на поредната социална инвестиция - изпълнен проект за ремонт на трите столови за хранене на работещите и за пълно преоборудване на кухнята майка в административно-битовия комплекс на рудник “Асарел”.

Церемонията по откриването на новите технологични мощности идва само 15 дни след като лично министър-председателят Бойко Борисов преряза лентата на свръхмодерната болница “Уни Хоспитал” с 19 стационарни и 8 диагностични клиники и отделения, в която бяха инвестирани над 90 млн. лв., което донесе на “Асарел-Медет” АД и голямата награда “Инвеститор на годината за 2015 г”. Това е третата такава награда за компанията след отличията, присъдени от Българската агенция за инвестиции през 2007 и 2011 г. за мащабната модернизация на производствените мощности и внедряването на екологични технологии.  Диаметърът на гумата на огромния самосвал е 3 м

Диаметърът на гумата на огромния самосвал е 3 м

Равносметката показва, че от 1999 до 2015 г. “Асарел-Медет” АД е

инвестирало

общо

892 млн. лв.

в реализацията на корпоративните програми за дългосрочно устойчиво развитие, а за настоящата година планираната инвестиционна програма възлиза на нови 125 млн. лв.

“Благодарение на направените инвестиции компанията вече е в състояние да преработва руди с двукратно по-ниски съдържания от първоначалния проект, което осигурява увеличаване на запасите, максимално ефективното им оползотворяване и удължаване живота на мината. Всичко това е от стратегически важно значение за социално-икономическия просперитет на общината, устойчивото развитие на целия регион и приноса към националната икономика”, подчерта председателят на Надзорния съвет на “Асарел-Медет” АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков.

20 млн. лв. са вложени в обновяването на Флотационното  отделение на Обогатителната фабрика.
20 млн. лв. са вложени в обновяването на Флотационното отделение на Обогатителната фабрика.

ПРОЕКТИТЕ

В изграждането на Циклично-поточна технологична линия за транспорт на руда (ЦПТ-3) “Асарел-Медет” АД инвестира 20 млн. лв.

Анализът на първите резултати след въвеждането й в експлоатация показва, че ефективността на рудничния транспорт се е подобрила с 18,4%.

Това е третата Циклично-поточна технология, която се въвежда в експлоатация в “Асарел-Медет” АД, но е първата за транспорт на руда.

При изпълнението на проекта е извършено уникално за българския рудодобив двукратно преместване на модулите на Полустационарния трошачен корпус на спряната от работа ЦПТ-1 за откривка, чието оборудване е използвано най-рационално и екологосъобразно в изграждането на новата линия. Преместването на цялото съоръжение, което е с тегло над 1 100 тона, е осъществено на четири модула без детайлно разглобяване.

Заедно с Циклично-поточната технология за транспорт на руда в експлоатация се въвежда и ново руднично оборудване.

Новият багер Komatsu е с тегло 252 тона и с обем на кофата 15 куб. метра. Задвижва се с електрически двигател от 6 000 V.

Двата нови верижни булдозера са марка Caterpillar и са снабдени със система Product Link, позволяваща дистанционно наблюдение на важните работни параметри. Греблото им е с обем 8,7 куб. метра. Имат система за бързо зареждане с гориво Wiggins, както и със система за автоматично гресиране Linkoln. Дизеловият двигател е с електронно управление на впръскването на горивото и турбокомпресор, покриващ екологичните норми ЕРА Клас 4F и EU Етап IV.

Четирите нови автосамосвала са марка “БелАЗ”, доказала своята висока ефективност в условията на рудник “Асарел”. Имат товароносимост от 130 тона и са с английски двигатели “Къминс”.

Другият мащабен проект на “Асарел-Медет” АД е обновяването на първа секция на Флотационното отделение на Обогатителна фабрика “Асарел”, в което компанията инвестира близо 25 млн. лв.

С извършената модернизация се постигат максимално добри технологични резултати и се отчита намаление на консумираната електроенергия с 22,5%, което снижава себестойността на произведения меден концентрат и е от основно значение за дългосрочното устойчиво развитие на компанията. Процесът на флотация в новата секция се извършва в изцяло автоматичен режим.

Осем от новите машини са с обем на ваната от 160 куб. метра, 24 са с обем от 40 куб. метра, а останалите са по 10 куб. метра.

Важен социален ефект има другият реализиран проект - за ремонт на столовите за хранене и пълно преоборудване на кухнята майка, където се приготвя храна за 1300-та работещи в дружеството и за екипите на външните фирми партньори, участващи в реализацията на различни проекти на територията на “Асарел-Медет” АД.

В ремонта на трите столови за хранене и преоборудването на кухнята майка в административно-битовия комплекс на рудник “Асарел” компанията инвестира 1 млн. лв. Проектът е част от програмата “Безопасност и здраве при работа”, по която ежегодно се инвестират около 4 млн. лв. за осигуряване на по-добри условия на труд.

Новото кухненско оборудване е съобразено със съвременните изисквания за приготвяне на здравословна храна, а рецептурникът е разработен от специалисти по здравословно хранене.