Подготовката и структурирането на качествен проект по процедурата „Енергийна ефективност за малки и средни предприятия (МПС)“ отнема доста време, така че бих посъветвал фирмите, които желаят да кандидатстват по нея, да започнат работа веднага. Трябва да се има предвид, че до 10 август най-късно трябва да се подадат енергийните одити за одобрение от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Помним от предишния програмен период, че често се получават препоръки за корекция на одитите. Така че нека кандидатите да знаят, че при сегашната процедура агенцията ще върне за поправка документацията само веднъж. Затова е добре да не се оставя подготовката на енергийния одит за края на месец юли, а да се използва пълноценно зададения срок.
Освен че трябва да проверят дали отговарят на критериите за допустимост, бенефициентите могат да оценят шансовете си за успех по публикуваната методика за оценка. Това е анализ, който могат да направят сами или да се обърнат към консултанти, част от които предлагат тази услуга безплатно. Ако решат да подготвят проект, в него да не включват инвестиции, които са им спешно необходими – напр. през есента на 2016 г. или дори в началото на 2017 г. Могат да планират за проекта си инвестиция, която биха реализирали най-рано във втората половина на 2017 г.

Друг важен момент е възможността за избор на режим, по който да се кандидатства: режим „инвестиционни помощи за мерки за повишаване на енергийната ефективност“; режим „регионална помощ“или режим „минимални помощи”. Съветвам кандидатите, които са изпълнявали или реализират европейски проекти, да проверят дали не са изчерпили позволения лимит на безвъзмездна помощ до 200 000 евро по режим „минимални помощи“.

Повече - в книжното тяло