Преди няколко години едно от най-важните производства на завода за бои и лакове „Оргахим“ в Русе изгоря след пожар. В продължение на месеци компанията работеше със силно намалени мощности, но успя да възстанови изгубеното – до голяма степен благодарение на застраховката. Инцидентът вече е почти забравен и производството продължава. Същата зима, през която стана пожарът, мебелна фабрика във Велинград буквално се срути от натрупания сняг. Заради липса на пари собствениците обявиха, че трябва да поискат несъстоятелност и да затворят бизнеса си.
Двата примера са много показателни за непредвидените обстоятелства и уменията на мениджърите да планират рисковете. Климатичните промени водят до много аномалии във времето, а неподдържаните язовири и реки, съчетани с небрежност, правят инцидентите доста чести. Застраховането на фирмени активи е начин за минимизиране на щетите, ако не можем да ги предотвратим напълно.

---------
Стандартните полици за малки и средни предприятия са за основните рискове „Индустриален пожар“ и „Природни бедствия“. Към тях може да се добавят различни допълнителни рискове. Някои застрахователни компании имат готови продукти, насочени към бизнеса – по тях вие сами избирате по предварително предложени покрития. За големи компании и специфични производства полиците често са индивидуални, като в тях също влизат стандартните рискове от пожар и бедствия.

Повече - в книжното тяло