Пeтър Андронов е главен изпълнителен директор на СИБанк и мениджър за България на “КВС Груп”. От април 2015 г. е председател на Асоциацията на банките в България. От 2002 г. до май 2007 г. Андронов е главен директор на управление “Банков надзор” в БНБ. От 1995 г. банкерът е лектор в УНСС, а по-късно - и във Висшето училище по застраховане и финанси и в НБУ. Владее английски, немски и руски език.

- Г-н Андронов, има ли раздвижване на бизнес кредитирането в България или все още е в застой?
- Ако погледнем данните на БНБ за банковия сектор и отчетените портфейли, не би трябвало да твърдя, че има раздвижване. Но това само по себе си не означава, че правенето на бизнес е в застой и не означава, че всичко, което фирмите правят, се финансира с кредити. Все пак част от бизнес начинанията се финансират чрез междуфирмени операции или пък с чуждестранни средства. Хубавото е, че част от финансирането от банките вече е насочено към дългосрочни иновативни инвестиции, които не бяха чак толкова сериозно представени в миналото. Тоест, самото кредитиране, макар и в един постоянен обем, се преструктурира и се насочва към друго качество и към друг етап от развитието на икономиката.
- Какъв е този етап?
- Вероятно ще учудя аудиторията с подобно твърдение, но аз съм убеден, че имаме специфичен, уникален шанс като стопанство. През последните няколко години български и чуждестранни инвеститори започнаха да произвеждат машини и елементи от големи технологични производства. Това не се е случвало от много отдавна и според мен е предвестник на нов етап в икономиката. Машините като дял в БВП се удвоиха и дори почти утроиха, което съществено променя облика на икономиката ни и тя постепенно се променя - от икономика на недвижимите имоти от началото на века до кризата, през икономика на суровините – селскостопански и природни, тя върви към икономика на технологични производства и глобално конвертируеми отрасли като ИТ.
Това е шансът на България и той крещи от нужда за кадри.

Повече - в книжното тяло