1-2 юли
HippieLandia
Парк на летище "София" до Терминал 2
Музикалният фестивал ще бъде в две вечери. Black Sun Empire, DAX J и специалният лайв проект на COOH и фолклорна група "Авигея" са сред имената, потвърдили участие в програмата. Освен тях, публиката ще се забавлява още с Gorgon City, Netsky, Gusgus, Enei, HVOB, Birben и Riddimbox. Фестивалът ще върви на 2 сцени и ще продължи до изгрев слънце.
Двудневните билети за целия фестивал са по 40 лв. Само за един ден се продават по 32 лв.

1-3 юли
A to JazZ 2016
Южен парк 2
В шестото издание на A to JazZ ще участват няколко популярни имена от американската джаз сцена. В София ще дойдат фънк басистката и любимка на Принс - Ник Уест, Носителката на 4 награди "Грами" Даян Рийвс, както и квартетът на Бранфорд Марсалис, със специален гост Кърт Елинг. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016-та година и е подкрепен от Министерство на културата.
Входът е свободен.

2-3 юли
Каварна рок фест
Музикантите от E-an-na ще открият фестивала на 2 юли. Младата банда е създадена през 2014 г., а музиката е смесица между метъл и румънски фолклор. Немският китарист Аксел Руди Пел и неговата банда също ще забият в първата вечер на Каварна рок фест. В афиша за откриването присъстват още Varg и Therion. На следващия ден хедлайнер е бандата Avantasia, а преди нея на сцената ще свирят шведите Soilwork и тунизийците Myrath. Тогава ще излезе още една група от северната ни съседка. Членовете на Tiarra ще забият парчета, които събират в едно готик, дуум, прогресив, дарк метъл и класика. Във феста участват и две от водещите родни тежки банди - Odd Crew и Last Hope, които ще свирят съответно първата и втората вечер.
Цената на билет за двата фестивални дни е 99 лв., за един - 55 лв.

7 юли
"Мегадет"
Зала "Универсиада"
На 22 януари излезе последният албум на "Мегадет", с който групата тръгна на турне. Тавата се казва Dystopia и в нея дебютно се включва новият китарист Кико Лурейро. Нов е и барабанистът - Крис Адлър. Заедно с американските музиканти в София пристига и дъщерята на фронтмена Дейв Мъстейн - Електра. Едва 18-годишна, тя вече гради музикална кариера, а само преди три месеца пусна кавър на хита на бандата I Thought I Knew It All. Не е ясно обаче дали ще се качи на сцената, за да представи своята версия на парчето.
Билетите, които все още са налични, са на цена от 65 лв.

15-16 юли
"Банско бийт"
Централен площад в Банско
Криско и Ненчо Балабанов са сред звездите, които ще се включат във второто издание на музикалния фестивал. Първият от тях ще представи някои от най-популярните си парчета. А Ненчо Балабанов, освен че ще пее, ще влезе и в ролята на водещ на двете вечери. Християна Лоизу и Михаела Маринова са другите две имена, дали вече съгласието си да участват във феста.
Входът е свободен.

17 юли
“Скорпиънс”
Зала "Арена Армеец"
Легендарната немска рокгрупа започна световното си турне, с което отбелязва 50-годишнината си на сцена, а София е една от спирките в него. Рудолф Шенкер, Клаус Майне, Матиас Ябс, Джеймс Котак и Павел Мончивода ще изпълнят най-популярните си песни като Still Loving You, Wind of Change и Rock You Like a Hurricane. Групата не за първи път гостува в страната ни. Освен с турне бандата отбелязва 50-годишнината си и с нов албум - Return To Forever. Той е 19-и за групата. “Скорпиънс” стигат до издаването му, след като решават да довършат свои идеи за песни, започнати през 80-те години.
Билетите за концерта са на цени между 50 и 120 лева.

6-13 август
"Банско джаз фест"
Площад "Никола Вапцаров" - Банско
Фестивалът ще бъде открит с изпълнения на Йорданка Христова и "Биг бенд - Благоевград". След нея са австрийката Susana Sawoff и китайците The Golden Buddha и Li Gao Yang jazz quartet. Васил Петров заедно с триото на Ангел Заберски са сред изпълнителите през втората вечер. Naissblue от Сърбия, Румен Александров и неговият бенд, Breakpoint, и Tal Gamlieli Trio присъстват в програмата за останалите дни.

14 септември
Nightwish
Зала "Арена Армеец"
Популярната финландска група ще включи в концерта песни от новия си албум Endless Forms Most Beautiful. Ще прозвучат и най-големите хитове на Nightwish. Групата идва в състав Floor Jansen - вокал, Marco Hietala - бас и вокали, Erno “Emppu” Vuorinen - китара, Tuomas Holopainen - клавири, Kai Hahto - барабани, Troy Donockley - гайди и вокали. Nightwish е създадена през 1996 година. Името идва от първото им парче, а международната слава ги спохожда в началото на 2000 година, когато излизат третият албум на групата - Wishmaster и кавърът на хита на Gary Moore Over the Hills and Far Away.
Цените на билетите са от 69 до 99 лв.

11 октомври
Брайън Адамс
Зала "Арена Армеец"
Най-продаваният канадски рок изпълнител на всички времена пристига у нас за втори път. Брайън Адамс започна световното си турне Get Up, а страната ни е включена в него. Обиколката тръгна от САЩ и минава през Великобритания, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария и Франция. В шоуто у нас публиката ще чуе както най-големите хитове на Брайън Адамс като Еverything I Do (I Do It For You) и Please Forgive Me, така и песните от последния му албум Get Up. Певецът има продадени над 65 милиона албума и е оглавявал класациите в над 40 държави. Той е удостоен с Ордена на Канада, въведен е в Канадската зала на славата и има звезда на Канадската алея на славата, както и на тази в Холивуд.
Билетите за концерта в София ще са между 60 и 120 лева.

19 октомври
Имани
Зала 1 на НДК
Френската певица вече пя у нас на 14 май в столичен клуб. Тъй като билетите за събитието много бързо бяха разпродадени, тя насрочи и втора дата. На 19 октомври Надя Младжао, както е истинското име на Имани, ще се завърне в София, за да повтори участието си, този път в зала 1 на НДК. Изпълнителката, станала известна с песните You'll Never Know и Don't be So Shy, е бивш модел.
Цените на билетите са от 50 до 110 лв.

22 октомври
"Титаник" с музика на живо
Зала 1 на НДК
Хитовата лента "Титаник" ще бъде прожектирана отново у нас на голям екран. Този път, докато върви филмът, музиката към него ще звучи на живо. На сцената ще бъдат 90 души оркестър, хор и келтски музиканти. „Титаник“ се появи на екран през 1997 г. и се превърна в един от най-касовите и награждавани филми в историята на киното. Носител на уникалния брой от 11 награди и 14 номинации за „Оскар“. Три от наградите са за най-добра музика, най-добър цялостен звук и аранжимент, както и за най-оригинална песен – емблематичната My Heart Will Go On на Селин Дион, която също ще бъде изпълнена на живо. Саунтракът на "Титаник" е превърнат в албум, който за кратко време става най-продавания оркестров филмов саундтрак за всички времена, с над 30 милиона продадени копия.
Билетите за събитието са на цени от 40 до 110 лева.

4 ноември
Йън Гилън
Зала 1 на НДК
Роклегендата ще направи концерт в зала 1 на НДК по покана на “София мюзик ентърпрайсис”. Йън Гилън ще излезе на сцената заедно с бандата на кийбордиста Дон Еъри и ще изпълни някои от най-големите хитове на “Дийп Пърпъл”. Софийската филхармония, която също ще се включи в събитието, ще свири под диригентството на Стивън Бентли-Клайн. Специални гости в концерта ще бъдат музикантите от Papa Le Gal. В бандата вокал е дъщерята на Йън Гилън - Грейс.
Цените на билетите са от 60 до 120 лв.

30 ноември
Новогодишен музикален фестивал
НДК
С концерт „Брамс Remixed“ ще бъде открит Новогодишния музикален фестивал 2016 в НДК. Събитието е част от концертния сезон на Симфоничния оркестър на БНР и вече е покорило редица европейски сцени с огромен успех. Пред българската публика концертът ще бъде представен на 30 ноември в зала 1 на НДК. Ще звучи „Кончерто гросо за виолончело, DJ и симфоничен оркестър" на белгийския саксофонист и композитор Фабрицио Касол. Той използва за основа на своето произведение една от най-красивите творби на Брамс – Симфония №4 и й дава съвсем различно звучене. Европейският шампион по диджейство DJ Grazzhoppa ще „миксира“ произведението и ще изпълни едната солова партия. Другият солист ще бъде виртуозният челист Бернхард Хеденборг, а диригент ще бъде младият и талантлив Росен Гергов, който ще излезе на сцената със Симфоничния оркестър на БНР.
Билетите вървят на цени от 10 до 60 лв.

1 декември
"Тангра"
Зала 1 на НДК
Легендарната българска група “Тангра” отново се връща на сцената. От няколко месеца музикантите работят върху новия си голям проект. В него освен предстоящ албум влиза и турне, което започна в Габрово. Към Косьо Марков, Стенли и Йордан Ганчев се присъединяват гост-музикантите Иво Чалъков - китари, и Стефан Попов - ударни, от “Гравити Ко”. Те са на мястото на Валери Миловански и Емил Герасимов, които живеят в чужбина. Преди големия концерт в зала 1 на НДК, групата добави в плановете си официално представяне на новия проект - на 24 юни, два концерта в “Сити Марк Арт Център”.

10 декември
"Любе"
Зала "Арена Армеец"
Руската група “Любе” е създадена през 1989 г. и става популярна със странната смесица между рок, поп, фолклорна и военна музика. На 19 април групата загуби своя бас китарист Павел Ушанов. В нощно заведение той бе пребит жестоко и изпадна в кома, от която така и не успя да излезе. През 2009 г. друг член на бандата - Анатолий Кулешов, свирил във формацията от деня на създаването й, загина в катастрофа. Пред българската публика групата ще изпълни някои от най-големите си хитове, сред които “Комбат”, “Солдат”, “Позови меня тихо по имени”.
Цените на билетите са от 40 до 70 лв.

14 декември
Томас Андерс от "Модърн токинг"
Зала 1 на НДК
Любимецът от 80-те години на миналия век Томас Андерс от “Модърн токинг” ще пее за първи път пред българската публика. Истинското име на звездата е Бернд Вайдунг. Въпреки че пее от дете, Томас Андерс става популярен като част от дуета “Модърн токинг”. През 1982 г. се запознава с бъдещия си сценичен партньор Дитер Болен, който е продуцент и автор на песни. Двамата стават популярни с хита You're My Heart, You're My Soul, който започват да изпълняват като дует през 1984 г. През 1987 г. те се разделят и се събират отново през 1998 г., но съвместната им работа продължава до 2003 г. В София публиката ще чуе най-големите хитове на тандема, изпълнени само от неговия вокал. Сред песните, които ще звучат, са You’re My Heart, You’re My Soul, Cheri Cheri Lady, Brother Louie.
Цените на билетите са от 40 до 99 лв.

16 декември
Драгана Миркович
"Арена Армеец"
На концерта в София сръбската легенда ще изпълни най-големите си хитове от началото на 30-годишната си кариера до днес. Сред тях ще са Placi zamlijo, Sve bih dala da si tu, Zivot moi, Milo moe sto te nema, Luce moe. Най-известният албум на Миркович като част от състава “Южни ветар” - “Симпатия”, е продаден в тираж от 500 хиляди копия. У нас феновете още разказват за легендарното й турне в България през 1991 г., което продължава 22 дни.
Билетите за предстоящия концерт са на цени от 20 до 50 лева.

Повече - в книжното тяло