„България винаги е била добре настроена към коректния бизнес, а германските компании, които работят в страната ни, са доказали това и ние като правителство сме готови да съдействаме на всеки инвеститор от Германия“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с официална делегация на немската Фондация за фамилен бизнес, която е на посещение у нас по покана на министъра на икономиката Божидар Лукарски.

В делегацията са включени близо 30 представители на крупни немски семейни компании в секторите текстилна индустрия, селско стопанство, строителство и недвижими имоти, корпоративни инвестиции, производство на индустриални минерали, електротехника, хранително-вкусова промишленост, корабоплаване, химическа промишленост.

Фондацията обединява 400 големи семейни дружества от Германия, с годишен оборот от над 50 млн. евро и среден оборот от около 1,4 млрд. евро, като всяка от компаниите има средно по 6000 работника, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът изтъкна, че на фона на региона България остава икономически стабилна, спазва стриктна фискална и финансова дисциплина и предприема мерки против контрабандата и за реформа в съдебната система, насочени срещу корупцията. Той посочи, че страната ни е успяла да задържи бюджетния дефицит под 2% и да повиши бюджетните приходи с над 3,6 млрд. лв. благодарение на борбата със сивия сектор. „Имаме цел, от която няма да отстъпим – бизнес в България да се прави по ясни правила, които дават сигурност за инвеститорите, стимулират конкуренцията и носят ползи и за производителите, и за потребителите”, посочи Борисов. Той подчерта също, че България е коректен партньор в рамките на ЕС и поддържа изключително добри политически и икономически отношения с Германия.

„Виждаме, че има положително развитие и страната върви в правилната посока“, заяви изпълнителният директор на Фондацията за фамилен бизнес Щефан Хайдбредер. Той подчерта изключително високото ниво на делегацията, в която са включени както компании с утвърдено присъствие в България като „Фесто“, „Кварцверке“, „Др. Йоткер“, така и други големи семейни фирми, които проявяват конкретен интерес за инвестиции в страната ни. По думите му, посещението им е добра възможност да се запознаят на място с условията за бизнес и инвестиции.