През 2016 г. по Оперативна програма "Околна среда" и по останалите финансови инструменти, управлявани от Министерството на околната среда и водите,  общините в България ще могат да разчитат за усвояване на 1,350 млрд. лв. Това съобщи в Бургас министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на дискусия „Региони в растеж“, организирана от в. „24 часа“ и СИБАНК с подкрепата на бензиностанции „Газпром“.

По ОПОС 2014-2020 общо за екологията от ЕС до 2020 г. са предвидени 3,4 млрд.лв., разпределени в 5 оси. Най-голям дял от 780 млн. лв. се пада на ВиК мрежата.

234 млн. лв. е отпуснало МОСВ на 8 общини за т.нар. фазирани ВиК проекти. Става въпрос за довършването на водни цикли, които по различни причини не са били изпълнени в първия програмен период и екоминистерството успяло да осигури средства от Европейската комисия през новия програмен период.
В противен случай за общините щеше да има големи затруднения, тъй като трябваше от собствените си бюджети да осигурят средствата, а става въпрос за крупни суми, заяви министър Василева. В тези осем проекта досега са инвестирани близо 280 млн.лв. и в случай на незавършването им, общините трябваше да възстановят парите. Става дума за проектите във Враца, Видин, Раднево, Шумен, Тервел, Ямбол, Банско и Варна /Златни пясъци/.

През миналия програмен период стойността на екопроектите по линия на МОСВ в Югоизточния район за планиране е 681 млн.лв. Изградени са били 620 км нова ВиК мрежа и 8 пречиствателни станции с капацитет за обслужване на население от 300 хил. души. Както и 4 регионални системи за управление на отпадъците с общо обслужвано население 1 млн. души.
Министър Василева обеща чисто море в Лозенец след като екоминистерството отпусна спешно 750 хил. лв. за изграждане на задържателен резервоар в пречиствателната станция на курортното селище. Лично тя е инспектирала как върви изграждането на съоръжението и заяви, че за активния сезон трябва да е готово.