Кметът на Бургас Димитър Николов се снима пред първата страница за последните местни избори, на които той спечели града с разбиващ резултат.
Кметът на Бургас Димитър Николов се снима пред първата страница за последните местни избори, на които той спечели града с разбиващ резултат.
„Благодарение на магистрала "Тракия" Южна България разцъфна, добрата инфраструктура разви и увеличи и БВП на региона.“ Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на шестата дискусия „Региони в растеж“, организирана от "24 часа" и СИБАНК и с помощта на бензиностанции „Газпром“.

„Силната местна власт, възможностите на инфраструктурата и активен бизнес, който да участва в партньорство с местните власти са трите нужни условия за развитие на регионите“, посочи още Павлова. „Досега давахме пари за регионално развитие, вече ще инвестираме в разстежа на регионите“, подчерта още тя.

Ефектите от досегашните 3,1 млрд. лв., инвестирани в регионално развитие, се виждат, особено в съчетание с инфраструктурата, посочи още Павлова.

Над 120 души препълниха Флората в Бургас
Над 120 души препълниха Флората в Бургас
За растеж в регионите са нужни проекти, които генерират приходи, проекти, в които бизнесът е генератор на идеи, каза още регионалната министърка. Тя даде за пример комплекс „Флората“ в Бургас, в който бе организирана дискусията. На  неговата територия се провежда паралелно на дискусията между власт и бизнес първият фермерски пазар, организиран от  „24 часа“ и Българската банка за развитие.

250 млн. лв. са делегираните целеви бюджети за общините в Югоизточна България, съобщи Павлова пред над 100 представители на бизнеса и общините от региона. 210 млн. лв. ще бъдат инвестирани по проекти за градски транспорт и модернизация на градската среда в петте големи града на региона – Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Казанлък. Още 40 млн. са заделени за енергийна ефективност в по-малките градове като Поморие, Карнобат, Елхово, Малко Търново, посочи Павлова.

Принципът е да не се финансират само най-големите градове, а към всеки един от тях да има поне по един по-малък град, който да балансира развитието на региона, обясни министърката.

ЛИЛЯНА ПАВЛОВА
ЛИЛЯНА ПАВЛОВА
1,5 млрд. лв. или половината от Оперативна програма „Региони в растеж“ е предоставена на общините. Те ще могат да изберат кои проекти да си финансират съобразно плановете им за градско развитие.

Голяма част от оперативната програма е заделена за подкрепа на три ключови реформи – образователната, здравната и социалната, подчерта Павлова. В образованието ще бъдат подкрепяни професионалните училища. За тях за цялата страна са заделени 130 млн. лв., 32,5 млн. лв. са за региона на Югоизточна България, съобщи Павлова. Целта е в професионалните гимназии да бъдат изградени модерни лаботатории, така че бизнесът да може да обучава учениците по начин, който да отговаря на нуждите му.

В здравеопазването ще бъдат финансирани спешни центрове в 28 областни града и 188 малки населени места, ще бъдат закупени 400 линейки, така че да се осигури спешната помощ в цялата страна, обясни още Павлова.

350 млн. лв. са заделени и за ремонти на първокласни, второкласни и третокласни пътища, съобщи министърката. Приоритетно ще се финансират проекти в Северна България, но за Югоизточна също има предвидени ремонти по ключови трасета като Стара Загора – Раднево и Айтос-Възход, разказа Павлова.

Третата част от програмата е отделена към фонда на фондовете, където банките трябва да удвоят и утроят ресурса. Искаме да провокираме бизнеса да направи проекти и да ги финансира по-евтино по този начин, обясни Павлова. Вече сме финансирали с подобни схеми пазари, тържища, борси, езикови центрове, частни болници, завод за авточасти.

Най-важен за бизнеса, за да си осигури по-евтино финансиране, е гаранционния фонд, подчерта министърката. Засега е неясна обаче съдбата на запланувания фонд за туристическа инфраструктура, защото според Министерството на финансите е по-добре тези проекти да са част от фонда за градско развитие. Министрите на социалната политика Зорница Русинова, на екологията Ивелина Василева и на земеделието Десислава Танева също участват в кофнеренцията.

Министрите на социалната политика Зорница Русинова, на екологията Ивелина Василева и на земеделието Десислава Танева също участват в кофнеренцията.

Още по темата:

Кадастърът става дигитален, няма да се вадят скици на имоти

Кирил Величков, СИБАНК: Осигуряваме евтини кредити за вашите проекти

Ивелина Василева: Общините могат да разчитат на 1,350 млрд.лв.

Зорница Русинова: 506 млн. лв. за работници до края на годината

Лиляна Павлова: Южна България разцъфна заради инфраструктурата

Десислава Танева: Осигурени са 1 млрд.евро за бизнеса до 2020 г.

Д. Николов благодари на "24 часа": В Бургас са най-ключовите министри

Министър Танева в Бургас: Фермерските пазари са пътят, по който трябва да вървим

Подреждат уникален фермерски пазар в експоцентър „Флора Бургас“

210 млн. лв. за 5 големи града в Югоизтока