Срокът за влизане на България в Еврозоната не може да е по-кратък от две-три години оттук нататък. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на блиц контрола в сряда в отговор на въпрос на Мариана Тодорова от АБВ.

Това бил най-близкият период, тъй като страната ни трябвало да се нареди след чакащите преди нас.

Влизането във валутния съюз не бил кратък и прост процес, освен това е въпрос на политическо решение, каза вицепремиерът.

Поели сме ангажимента да приемем единната валута като страна членка на ЕС, ясни са плюсовете и минусите, каза той и добави: Наш приоритет е да сме в клуба на най-интегрираните държави в Европа.

Относно твърденията за евентуално повишаване на цените след влизане в еврозоната, Дончев каза: "Няма признак или индикатор, който да показва, че приемането на единната валута ще доведе до трус в икономиката ни.

Напротив, по-добрите позиции за инвеститорите ще донесат полза за икономиката ни. Практиката на другите държави, присъединили се към еврозоната, показва, че при въвеждането на еврото промените по отношение на цените са временни и не променят общата ценова конюнктура."