В основния завод на Audi в Инглощадт стартира производството на най-малкия кросоувър на компанията - модела Q2. Работниците и служителите произвеждат джипа на производствената линия на A3, като моделът преминава паралелно с Audi A3 през каросерийния цех, бояджийския процес и през халето за заключителен монтаж.
Капацитетът на производството на модела Audi Q2 започва постепенно да се увеличава до достигане на 450 автомобила дневно.
Фабриката на Audi в Инголщадт е най-голямото производствено звено в рамките на концерна и вторият по големина автомобилен завод в Европа. Всяка година в него компанията произвежда над половин милион автомобила - на всеки 30 секунди от конвейерите в Инголщадт слиза по един нов модел с емблемата на Audi, а
дневният капацитет
на завода надхвърля
2500 бройки


В Audi Q2 за отличното сцепление с пътя се грижи системата за задвижване на четирите колела quattro - стандарт при най-мощния TDI и 2,0 TFSI. Тези два двигателя освен това са серийно комбинирани със седемстепенна трансмисия с два съединителя. Иновативната предавателна кутия превключва предавките със светкавична бързина. Който предпочита сам да превключва скоростите, ще оцени предимствата на прецизно работещата шестстепенна механична трансмисия. За пазарния дебют на модела Audi предлага Q2 с общо три двигателя - един бензинов TFSI и два дизелови TDI с мощност, покриваща спектъра между 116 к.с. и 190 к.с.
Сред най-характерните отличителни белези в дизайна на новото ауди са капковидните светлини, високо разположената предна решетка, както и внушителните въздуховоди. Издълженият спойлер в горния ръб на задния капак и дифузорът със защита на задната броня формират динамична задна част.


Позицията на седалката спрямо волана е също толкова ниска, колкото и в моделите на Audi със стандартна каросерия, но същевременно типичната за SUV видимост е запазена.
Възможностите за свързаност, инфоразвлекателното оборудване и системите за подпомагане на водача са на нивото на луксозния клас. С помощта на предлагания като опция тъчпад водачът може да скролира през логично структурираните менюта, докато благодарение на интегрирания WLAN пътниците свободно сърфират в интернет от своите смартфони или таблети. Предлаганият като опция Audi virtual cockpit изобразява детайлни и качествено изпълнени графики на своя 12,3-инчов екран, замествайки традиционния оборотомер и скоростомер.
Head-up дисплеят
прожектира важни
за шофирането данни, като например инструкциите на навигацията и моментната скорост върху стъклен дисплей срещу очите на водача.


Имаме и помощ в критични ситуации благодарение на серийния Pre sense city - асистент за аварийно спиране. Ако пред автомобила внезапно изскочи дете или пък движещата се отпред кола спре рязко, Q2 е в състояние да спре напълно автоматично.
При поръчване на съответните опции автомобилът също така е в състояние
автоматично
да поддържа
дистанция


спрямо движещите се отпред автомобили, да наблюдава мъртвия ъгъл в зрителното поле на водача, да разпознава пътните знаци и при скорост над 60 км/ч автоматично да поддържа автомобила в лентата на движение.
Дългият 4,19 метра SUV може да се паркира автоматично - без значение дали надлъжно или напречно, както на преден, така и на заден ход. Отпаркирането също може да бъде автоматизирано. От водача се изисква единствено да избере съответната предавка и да борави с газта и спирачката.