Наскоро София попадна в световния топ 10 на дестинациите за стартъпи. Класацията бе изготвена от Ричард Медисън от Brighton School of Business and Management и публикувана от базираната в Швейцария компания Seedstars World, провеждaща конкурси за иновативни идеи в развиващите се пазари.

Основните предимства на българската столица са доброто покритие с високоскоростен интернет, ниският корпоративен данък и все още ниските разходи за започване на бизнес. Специално е отбелязан и достъпът до инвестиционните фондове на Европейския съюз. За тази възможност за финансиране на стартиращи фирми, как и за останалите, разказва “.bgИноватор“.

---------

Eleven и LAUNChub

Eleven и LAUNChub са два фонда за стартиращи фирми, създадени преди 4 години с евросредства по програма „Джеръми“, управлявани от Европейския инвестиционен фонд. До края на 2015 г. те инвестираха в над 180 прохождащи компании. Всяка година се отваряха т.нар. „прозорци“ за кандидатстване, траещи по около месец и най-добрите идеи и предложения получаваха финансиране заедно с менторска помощ за създаване на екипи и за разработване на продукта или услугата. Двата фонда организираха „стартъп уикенди“ – отворени за посетители събития, на които екипите представяха идеите и постиженията си.
От тази година Eleven и LAUNChub получават нов финансов ресурс от 35 млн. евро и променят стратегията си. Вече няма да се съсредоточават толкова много върху фирми от дигиталната област, както по-рано и ще подпомагат по-малко на брой проекти, но с повече средства. Очаква се 35-те милиона да бъдат изразходени за около 2-3 години.
LAUNCHub вече няма да има и определени периоди за кандидатстване, а ще приема предложения целогодишно.
Досега фондовете влагаха във всяка избрана фирма по 100 хиляди евро – 50 000 първоначално срещу 6% от капитала на фирмата и още 50 000 впоследствие. При LAUNCHub има и втори етап на финансирането, когато фирмата вече е създала работещ прототип. То е на стойност до 200 000 евро и срещу него фондът придобива още по-голям дял от фирмата.
Кандидатстването става през електронни платформи на сайтовете на двата фонда.

Повече - в книжното тяло