Борисов в Иран, предлагаме

там руския реактор. Иска

месец да намери решение

Работи се по три възможности да се поднови строителството на АЕЦ “Белене”. Това обяви премиерът Бойко Борисов, преди да отлети за Иран.

“Министърката на енергетиката преговаря с руската страна. И в Иран проверяваме какъв точно им е интересът към подобно нещо - да продаваме там реактора заедно с руската страна. Повтарям - заедно с нея. Трети вариант - да обявим проекта за приватизация”, каза той.

“Румен Петков, ако е имал предложение, през 2006 г., когато подписваха договорите, е трябвало да почнат да строят. Ако бяха свършили каквато и да било работа, през 2009-а АЕЦ “Белене” щеше да се строи, а ние да продължим. Те не свършиха нищо.

Щом са спали до

2009 г. и всичко

дойде при мен,

сега ще мълчат

и ще ме гледат как се мъча, за да намеря най-правилното решение”, отговори Борисов на обвиненията от партията на Първанов. “Най-важното нещо е ескалацията - колко ще поскъпне централата по време на строителството. Сега полагам усилия в 3 варианта поне да не загубим парите или най-малкото да си ги върнем. Казах - включително и да продадем проекта. И ако се намери

инвеститор,

който да не иска

държавна

гаранция -

да си изнасят тока или ако е евтин, както казват, тогава да го купуваме от тях. Но е въпрос на седмици това да бъде решено”, обясни той.

По думи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова арбитражният съд е решил НЕК ЕАД да плати 553 млн. евро от предявените седем иска от “Атомстройекспорт” на обща стойност от около 1,2 млрд. евро.

“Иначе, като дойде октомври-ноември време за бюджета, трябва да го слагаме този милиард, отнякъде трябва да го вземем. И ако всички тези варианти не успеят, тогава ще вляза в парламента и ще кажа: “Колеги, или трябва в новия бюджет да заложим толкова пари, или трябва да влезе мораториумът и тогава да търсим пари да построим АЕЦ “Белене”, продължи премиерът. “Иначе по 167 000 евро на ден отиват по този подписан договор. Това са близо

350 000 лв. на

ден, които цъкат

на електромера на гърба на държавата”, обяви Бойко Борисов.

На въпрос какво показват анализите - кой е най-добрият вариант, той отвърна: “Нормално ли е сега да четат в Иран и другите страни какво мислим да правим? Бъдещото време е присъщо само на комунистите. Само “ще, ще и ще”. Видяхме тяхното “ще” какво е. Имаме един гьол. Имаме да плащаме милиарди и нямаме нищо. Това са постигнали през годините. Моля ви за месец време търпеливост, за да намерим решение.”