Фирми на политици с евросубсидия за безработни

  • 2
authorАвтор: .BG

Фирми на политици с евросубсидия за безработни

Депутат от ДСБ, зам. областен на ДПС, човек на Касим Дал получили финансиране, Искра Фидосова останала резерва

Фирми на настоящи и бивши политици и високопоставени чиновници са класирани да получат субсидия от европейските фондове, за да назначат работници.

Това става ясно от публикуваните от Агенцията по заетостта списъци на одобрените за финансиране компании по схемата “Обучение и заетост”.

Това е втори опит да бъдат раздадени евросредствата по тази схема.

През пролетта при предишния социален министър Ивайло Калфин бяха пуснати 8 млн. лв., като схемата стана скандална заради раздаването им буквално за два часа. Тогава сред одобрените за финансиране бяха компании, регистрирани броени дни преди да бъде отворено кандидатстването.

След

разследване

на “24 часа”

Калфин спря

схемата

и обяви, че ще бъдат отпуснати нови 22 млн. лв. и средствата вече ще се разпределят по нов начин през областните бюра по труда. Бившият министър пусна повторната процедура в последния си ден на поста. Наследи го Зорница Русинова, досегашен зам.-социален министър, отговарящ за Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Схемата е интересна за бизнеса, защото

еврофондовете

покриват

заплатата и

осигуровките

и няма задължение безработните да бъдат оставени на работа след усвояване на субсидията. По “Обучение и заетост” приоритетни за назначаване са безработни без образование, младежи и хора над 54-годишна възраст и престояли без работа повече от 1 г.

Депутатът от ДСБ

Валентин

Павлов

е един от одобрените за финансиране политици при новото раздаване на средства. Неговата фирма “Дентален център ЕО Дент” ООД е одобрена от Перник, където ще получи субсидия за максималния брой по схемата - 6 безработни. Зъболекарската клиника на депутата ще назначи 1 асистент на дентален лекар, хигиенист и двама технически сътрудници за 12 месеца. Тези хора трябва да са от целевите групи на схемата.

Освен това фирмата на Павлов ще получи и по едно място за лекарски асистент и за технически сътрудник от неприоритетните безработни, където субсидията е ограничена на 6 месеца. От “ЕО Дент” са обявили, че ще плащат по 550 лв. на месец на единия лекарски асистент и двамата технически сътрудници, които ще бъдат назначени за 12 месеца. Останалите позиции са за заплата от 420 лв. Това означава, че само за заплати на 6-имата безработни фирмата на депутата ще получи от еврофондовете 29 880 лв., а допълнително ще бъдат покрити и осигурителните вноски на назначените хора.

16 080 лв. само за заплати пък ще е субсидията на фирмата “Ерика 2011” от монтанското село Замфирово. Тя е регистрирана през декември 2015 г. с капитал от 10 лв. от бившия зам. областен управител на Монтана и бивш кмет на Замфирово Крум Крумов. Поста си в областната управа той е заемал при управлението на тройната коалиция като квота на ДПС. През 2013 г. при правителството на Пламен Орешарски е назначен за шеф на регионалната служба по заетостта, която сега разпределя средствата по “Обучение и заетост” за Монтанско.

Крумов в момента строи къща за гости в Замфирово и работниците - кофражист и зидар, са му нужни за този проект. И двамата ще бъдат назначени за 12 месеца съответно на 760 и 580 лв. заплата.

Субсидия от

42 472 лв. си е

поискала Искра

Фидосова, бившата шефка на правната комисия на парламента при първия мандат на ГЕРБ. Средствата са ѝ нужни за нотариалната ѝ кантора в Монтана. Фидосова иска да назначи юристи и аналитици на бази данни за срок от 12 месеца, но засега е класирана като резерва.

Това означава, че ще получи финансиране, ако някоя от фирмите с повече точки не изпълни проекта си или пък не успее до 25 юли да представи всички изисквани от Агенцията по заетостта документи, за да сключи договор.

Без проблеми засега ще си получи субсидията фирмата “Руен лес” на бившия шеф на общинския съвет в Руен от името на ДПС Мустафа Ходжа. В момента той е към НПСД на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок. Фирмата на Ходжа е одобрена за субсидия на 6-има работници, като само за заплати размерът ѝ е 34 776 лв. Ходжа ще назначи секачи, товарачи на трупи и въглищари.

Със свързани компании заобикалят лимита за до 6 субсидирани работници

Братя от “Софийска баница” рекордьори, играят с три фирми

С участие с повече от една фирма находчиви бизнесмени са успели да заобиколят ограничението субсидираните работни места да не са повече от 6, което бе въведено с новите правила по схемата “Обучение и заетост”.

Така например е постъпил монтанският бизнесмен Йордан Велков, който се занимава със строителство. През фирмата си “Петра ТСИ” е получил 5 места за багеристи и шофьори на камиони, като субсидията от еврофондовете за заплати на назначените безработни ще е 40 200 лв. През компанията си “Калиманис” Велков взема още 3 работни места, отново за шофьори на камиони и багеристи. Тук субсидията му за заплати е 24 540 лв. Така всъщност Велков ще получи субсидиране за 8 работни места, а общата сума за двете фирми е 64 740 лв.

Във Варна пък двойна заявка е одобрена на бизнесмена Георги Нанков за фирмите му “Офис експрес сървис” и “Лидер груп”. Въпреки че е подала документи във Варна, “Офис експрес сървис” ще получи субсидия за пет работни места в София и само едно във Варна. Общата ѝ субсидия за заплати е 49 140 лв. 6 места получава и “Лидер груп”, като тук субсидията за заплати е в размер на 38 580 лв. Така реално фирмите на Нанков получават 12 работни места вместо 6 и обща 87 720 лева.

В Перник са допуснали Любомир и Мария Пеневи да кандидатстват и спечелят с двете си фирми “Мари комерс” и “Мария Пенева ЛП”. Общият брой работници обаче е 5, а размерът на субсидията - 34 272 лв.

12 работници обаче ще бъдат субсидирани на строителните предприемачи Стефан Радков и Мариела Николова в София. Те участват с фирмите “Медия интер груп” и ПСГ, като и двете получават по максималния разрешен брой от 6 работници. Общата им субсидия е в размер на 105 360 лв. като е разделена поравно между двете фирми.

През “Зарата” и “Реклама консулт” пък старозагорецът Петър Желязков също получава два пъти повече от разрешените субсидирани работни места и съответно сумата от 82 028,16 лв.

В Смолян са одобрили свързаните с бившия кандидат на БСП за кмет на града Стефан Сабрутев фирми “Чечосан” и “Еко форест груп” за общо 7 работни места на стойност 42 240 лв. Първата е собственост на Сабрутев, а втората на сина му Атанас.

Рекордът обаче се държи от братята от София Светлин и Тодор Димитрови. Те пускат за участие три фирми, които са одобрени за по 6 работници - “Софийска баница”, “Пайо 90” и “Адико 90”. Трите фирми имат абсолютно идентични заявки за по трима баничари, двама продавачи и един хигиенист. Общата им субсидия за заплати на 18-те работници е в размер на 51 720 лв.

Свързаните старозагорски фирми ЗСК ООД и “ЗСК Монтажи” са с 11 субсидирани работни места и за общо 86 604 лв. за заплати.

С 11 работни места се сдобива и едноличният търговец Деян Маджаров, който получава с тази си регистрация петима субсидирани работници в Русе. Като съдружник в “Рибарица пропъртис” обаче от ловешкото бюро му отпускат още 6 субсидирани работници.

Само “Лудогорец” остана от бързото раздаване на Калфин

Футболният клуб “Лудогорец” от Разград е единствената фирма, която бе субсидирана при прекратената супербърза поръчка при Ивайло Калфин и сега отново получава работни места, показва списъкът на Агенцията по заетостта.

На “Лудогорец” са одобрени максималният брой от 6 субсидирани работни места, на които ще бъдат назначени четирима озеленители и двама чистачи. За всички 6 работни места е обявена заплата от 555 лв., общият размер на субсидията е 39 960 лв.

Според актуалния списък на агенцията нито една от скандалните фирми, които бяха одобрени предния път, не е подала документи за кандидатстване при второто раздаване.

Не липсват обаче други одобрени бизнесмени с любопитна история. “Травъл лайт” на бургаския бизнесмен Сергей Елфимов получава субсидия за сервитьори. Елфимов бе собственик на автобуса с израелски туристи, който бе взривен при атентата в Сарафово през 2012 г. В Бургас е одобрена за финансиране и фирмата “Алдистрой” на строителния предприемач Димитър Пейчев. Той стана известен, след като през 2014 г. подпалиха автомобила му “Ауди А6”.

В Ловеч пък за работни места за пазачи, чистачи и търговци е одобрена фирмата “Карис груп”, която е собственост на издателя на местния вестник “Фактор” Петко Петков.

Въпреки че схемата бе насочена към малки и средни фирми, не липсват одобрени заявки и от големи компании като тази на “Месокомбинат Русе”, но за негово предприятие в Ловеч - част от производителя на месо “Бони холдинг”.

Субсидирана бройка за един общ работник пък е поискала църквата “Св. Николай” в Жеравна. Тя засега остава резерва. Читалището в Радомир, което има нужда от барман, също е сред класираните като резерви.

Резервите имат шанс да бъдат финансирани, ако някоя от класираните преди тях фирми не успее да предостави всички изисквани документи за подписване на договор до 25 юли. Сред тях са такива, че няма свързаност между предприятия, дружествен договор, декларация за държавни помощи и удостоверение от НАП за липса на данъчни задължения.

При второто пускане на схемата социалното министерство разпредели субсидията от 30 млн. лв. на квоти по областите. Квотите се определяха според критерии като брой безработни на териорията им, заявени работни места от работодатели и пр. Най-големи квоти получиха Пловдив, Благоевград и София. Пловдив получи квота от над 1,6 млн. лв., Благоевград - 1,5 млн. лв., а столицата - 1,4 млн. лв. Според АЗ бюрата по труда са се вместили в квотите и няма места, където да не достигат пари, или пък такива, където сумата да не е усвоена.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици макар забраните за по-големи градски зони да са по-проблемни. Това се посочва в решение на Федералния административен съд на Германия, публикувано късно снощи, предаде БТА.  Съдът взе решението по принцип преди почти три месеца, но мотивите,

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Предвижда се участъкът да се ползва от коли на път от ГКПП Кулата към София Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, съобщиха от съда. Решението още не е публикувано, тъй като се обезличават личните данни в него, както изисква законът.

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Мобилното ни приложение прави пазаруването още по-лесно и комфортно, казва изпълнителният директор на Kaufland Service - Какво е Kaufland Service, г-н Петров? - Когато решихме да изграждаме Kaufland Service в средата на 2016 г., целта ни бе да направим в България бизнес с голяма добавена стойност с високотехнологични услуги и висококвалифицирани

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Условието да се вземат парите, е да няма дългове към общината Жителите на Букурещ ще получават близо 2400 евро, ако купят нова кола и с нея заменят старата, която трябва да предадат за рециклиране. Това съобщиха медии в северната ни съседка. Сумата се получава от това, че към националната помощ от 1400 евро, която действа още от миналата година,

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Текстилни стоки от Китай, Турция и Бангладеш не са били допуснати до българския пазар поради липса на анализ за допустими стойности на азобагрила, липса на документи и маркировка, поради което се смятат за опасни за човешкото здраве. Това съобщиха от пресслужбата на министерството на здарвеопазването, цитирани от БТА.

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Има заявен интерес от няколко инвеститора - китайската компания CNNC, френската Framatom, и Areva, за проекта АЕЦ “Белене” у нас. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. През миналата седмица правителството внесе в парламента доклад с три възможни варианта за бъдещето на АЕЦ “Белене”, допълни още тя.

Турската централна банка повиши лихвата по рефинансирането от 13,5 на 16,5 процента

Турската централна банка повиши лихвата по рефинансирането от 13,5 на 16,5 процента

Турската централна банка обяви днес, че повишава с 300 базови пункта една от основните си лихви, за да подкрепи турската лира, която отслабва рекордно през последните дни, предаде Франс прес. След спешно заседание на централната банка, свикано заради поевтиняването на лирата с над 3,5 процента спрямо долара,

Най-коментирани

"24 часа" и МРРБ организират втори форум за магистрала "Хемус" във Велико Търново

"24 часа" и МРРБ организират втори форум за магистрала "Хемус" във Велико Търново

“24 часа” и Министерството на регионалното развитие и благоустройството организират в понеделник, 28 май, дискусионен форум на тема “Магистрала “Хемус” – възраждане на българския Север”. Заради големия интерес, това е втора среща по темата, която медията и министерството организират във Велико Търново, първата беше преди година.

Ангелкова участва в откриването на Петербургския икономически форум

Ангелкова участва в откриването на Петербургския икономически форум

Министърът на туризма Николина Ангелкова участва в отриването на Петербургския международен икономически форум, съобщи пресцентърът на Министерството на туризма. Събитието се провежда в периода 24-26 май в Санкт Петербург. Министърът е там по лична покана на досегашния вицепремиер и председател на организационния комитет на форума Сергей Приходко.

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура" от 10.00 ч. утре - 22 май, в "София хотел Балкан", съобщиха от министерството. Модератор на организираното от Министерството на регионалното развитие и благоустройството събитие ще бъде заместник-министър

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на форум за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, че една от темите, които ще бъдат обсъдени, е дали е необходимо да се създаде единна стратегия за енергийна ефективност в сектор "туризъм", която да подпомогне усилията на малките и средни предприятия,

Китайски инвеститори с интерес към
тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори с интерес към тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори проявяват интерес към изграждането на тунел под Шипка и АМ "Черно море". Това стана ясно на Четвъртата международна конференция "Инвестиции и инфраструктура в Северна България", която се състоя днес в Луковит. Форумът беше организиран от Камарата на строителите в България /КСБ/ и Искра Михайлова,

Борисов: Без “Белене” може да внасяме  (Обзор)

Борисов: Без “Белене” може да внасяме (Обзор)

За новата централа няма да са нужни договор за тока и държавни гаранции “Относно АЕЦ “Белене” какви ли не теории чух. В момента имаме стока и площадка, в която българският данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лв. Ако не вземем мерки за тази стока - тя не е домати и краставици, а ядрени реактори, от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап.

КЗК проверява сделката за банка  “Виктория”

КЗК проверява сделката за банка “Виктория”

Комисията за защита на конкуренцията ще извърши анализ на сделката за банка “Виктория”. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на регулатора. Всяко заинтересовано лице може да представи информация или да изрази писмено становище относно сделката, посочват от КЗК. Според антимонополния орган тя ще окаже въздействие върху пазара в

КРИБ със становище срещу промените в Закона за хазарта

КРИБ със становище срещу промените в Закона за хазарта

Определя ги като неверни и правно неиздържани   Конфедерацията на работодателите и индустриалците е против промените в Закона за хазарта. В становище на най-голямата работодателска организация се посочва, че част от измененията са неверни и правно неиздържани. "Житейски и правно нелогично е да бъде забранявана или строго ограничавана непряката

ЕК: Първо в банковия съюз, след това приемате еврото (Обзор)

ЕК: Първо в банковия съюз, след това приемате еврото (Обзор)

ЕЦБ смята, че още не сме готови за еврозоната  Брюксел обяви допълнително изискване за влизане в еврозоната - членство в банковия съюз. Това съобщи зам.- председателят на ЕК Валдис Домбровскис малко след като ЕЦБ пусна доклада си за конвергенцията на държавите кандидатки. Той се мотивира с поуките от кризата,

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че средствата за ВиК сектора в България в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем. Номинално средствата за кохезионна политика, като предложение на ЕК, са същите като предишния програмен период, допълни министърът. Голямото предизвикателство, дори при ползването на еврофинансиране,

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Михаил Петров: С технологиите в "Кауфланд", клиентите ще се чувстват уникално

Мобилното ни приложение прави пазаруването още по-лесно и комфортно, казва изпълнителният директор на Kaufland Service - Какво е Kaufland Service, г-н Петров? - Когато решихме да изграждаме Kaufland Service в средата на 2016 г., целта ни бе да направим в България бизнес с голяма добавена стойност с високотехнологични услуги и висококвалифицирани

България вече  може да договаря  по-евтин руски газ

България вече може да договаря по-евтин руски газ

“Газпром” се отказа да иска обезщетение заради “Южен поток” “Булгаргаз” и други клиенти на “Газпром” в България могат да поискат по-ниска цена на газа, когато действащата се отклонява от конкурентните западноевропейски стойности. Тази възможност се отваря след решението на ЕК, с което на руската компания се налагат ред задължения при доставката

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Съдът пусна обхода на “Струма” през Креснa

Предвижда се участъкът да се ползва от коли на път от ГКПП Кулата към София Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбите срещу екооценката за изграждането на източния обход на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, съобщиха от съда. Решението още не е публикувано, тъй като се обезличават личните данни в него, както изисква законът.

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Не допуснаха до пазара стоки от Китай, Турция и Бангладеш, нямали анализ за азобагрила

Текстилни стоки от Китай, Турция и Бангладеш не са били допуснати до българския пазар поради липса на анализ за допустими стойности на азобагрила, липса на документи и маркировка, поради което се смятат за опасни за човешкото здраве. Това съобщиха от пресслужбата на министерството на здарвеопазването, цитирани от БТА.

Оборотите в транспорта, складирането и пощите повече през първото тримесечие на 2018 г.

Оборотите в транспорта, складирането и пощите повече през първото тримесечие на 2018 г.

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2018 г. общият индекс на оборота за сектор "Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонни данни, се увеличава с 3.5 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2017 година. Ръст се наблюдава при всички дейности в сектора,

"Взгляд": ЕК направи реверанс към България със задълженията, наложени на "Газпром"

"Взгляд": ЕК направи реверанс към България със задълженията, наложени на "Газпром"

Антимонополното разследване на Европейската комисия срещу "Газпром" най-сетне е прекратено и руската компания вече не е застрашена от гигантски глоби за милиарди евро, обобщава "Взгляд" вчерашното решение на ЕК. В замяна обаче ЕС задължи "Газпром" да доставя газ в Централна и Източна Европа на конкурентни цени и да разреши на клиентите си в ЕС

4,9 млн. чужди туристи се очаква да посетят страната ни през лятото

4,9 млн. чужди туристи се очаква да посетят страната ни през лятото

4,9 млн. чужди туристи се очаква да посетят страната ни през лятото, съобщи Нова тв. Те ще бъдат с 7% повече от миналата година. 1 млн. туристи са посетили България само през май. За сравнение преди година те са били 880 000. Лятото ще има отлив на руски туристи заради завръщането на Турция на този пазар,

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Букурещ дава 2400 за нова кола, ако се върне старата

Условието да се вземат парите, е да няма дългове към общината Жителите на Букурещ ще получават близо 2400 евро, ако купят нова кола и с нея заменят старата, която трябва да предадат за рециклиране. Това съобщиха медии в северната ни съседка. Сумата се получава от това, че към националната помощ от 1400 евро, която действа още от миналата година,

Ще променят закони, за  да влезем в еврозоната

Ще променят закони, за да влезем в еврозоната

Българските разпоредби са по-строги от европейските, твърдят от министерството на Владислав Горанов Измененията на българското законодателство, които да дадат допълнителна правна сигурност на ЕЦБ, може да бъдат извършени в кратък срок в периода, предшестващ присъединяването на България към еврозоната.

България със 7 места нагоре в класация за конкурентност

България със 7 места нагоре в класация за конкурентност

Българската икономика е на 48-о място по конкурентоспособност в ежегодната класация на Центъра за изследване на демокрацията и на швейцарския Институт за развитие на управлението. Сегашното класиране е със седем места нагоре в сравнение с 2015 г., но е малко по-лошо, отколкото е било през 2007 г. В класацията тази година участват 63 държави.