Фирми на политици с евросубсидия за безработни

  • 2
authorАвтор: .BG

Фирми на политици с евросубсидия за безработни

Депутат от ДСБ, зам. областен на ДПС, човек на Касим Дал получили финансиране, Искра Фидосова останала резерва

Фирми на настоящи и бивши политици и високопоставени чиновници са класирани да получат субсидия от европейските фондове, за да назначат работници.

Това става ясно от публикуваните от Агенцията по заетостта списъци на одобрените за финансиране компании по схемата “Обучение и заетост”.

Това е втори опит да бъдат раздадени евросредствата по тази схема.

През пролетта при предишния социален министър Ивайло Калфин бяха пуснати 8 млн. лв., като схемата стана скандална заради раздаването им буквално за два часа. Тогава сред одобрените за финансиране бяха компании, регистрирани броени дни преди да бъде отворено кандидатстването.

След

разследване

на “24 часа”

Калфин спря

схемата

и обяви, че ще бъдат отпуснати нови 22 млн. лв. и средствата вече ще се разпределят по нов начин през областните бюра по труда. Бившият министър пусна повторната процедура в последния си ден на поста. Наследи го Зорница Русинова, досегашен зам.-социален министър, отговарящ за Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Схемата е интересна за бизнеса, защото

еврофондовете

покриват

заплатата и

осигуровките

и няма задължение безработните да бъдат оставени на работа след усвояване на субсидията. По “Обучение и заетост” приоритетни за назначаване са безработни без образование, младежи и хора над 54-годишна възраст и престояли без работа повече от 1 г.

Депутатът от ДСБ

Валентин

Павлов

е един от одобрените за финансиране политици при новото раздаване на средства. Неговата фирма “Дентален център ЕО Дент” ООД е одобрена от Перник, където ще получи субсидия за максималния брой по схемата - 6 безработни. Зъболекарската клиника на депутата ще назначи 1 асистент на дентален лекар, хигиенист и двама технически сътрудници за 12 месеца. Тези хора трябва да са от целевите групи на схемата.

Освен това фирмата на Павлов ще получи и по едно място за лекарски асистент и за технически сътрудник от неприоритетните безработни, където субсидията е ограничена на 6 месеца. От “ЕО Дент” са обявили, че ще плащат по 550 лв. на месец на единия лекарски асистент и двамата технически сътрудници, които ще бъдат назначени за 12 месеца. Останалите позиции са за заплата от 420 лв. Това означава, че само за заплати на 6-имата безработни фирмата на депутата ще получи от еврофондовете 29 880 лв., а допълнително ще бъдат покрити и осигурителните вноски на назначените хора.

16 080 лв. само за заплати пък ще е субсидията на фирмата “Ерика 2011” от монтанското село Замфирово. Тя е регистрирана през декември 2015 г. с капитал от 10 лв. от бившия зам. областен управител на Монтана и бивш кмет на Замфирово Крум Крумов. Поста си в областната управа той е заемал при управлението на тройната коалиция като квота на ДПС. През 2013 г. при правителството на Пламен Орешарски е назначен за шеф на регионалната служба по заетостта, която сега разпределя средствата по “Обучение и заетост” за Монтанско.

Крумов в момента строи къща за гости в Замфирово и работниците - кофражист и зидар, са му нужни за този проект. И двамата ще бъдат назначени за 12 месеца съответно на 760 и 580 лв. заплата.

Субсидия от

42 472 лв. си е

поискала Искра

Фидосова, бившата шефка на правната комисия на парламента при първия мандат на ГЕРБ. Средствата са ѝ нужни за нотариалната ѝ кантора в Монтана. Фидосова иска да назначи юристи и аналитици на бази данни за срок от 12 месеца, но засега е класирана като резерва.

Това означава, че ще получи финансиране, ако някоя от фирмите с повече точки не изпълни проекта си или пък не успее до 25 юли да представи всички изисквани от Агенцията по заетостта документи, за да сключи договор.

Без проблеми засега ще си получи субсидията фирмата “Руен лес” на бившия шеф на общинския съвет в Руен от името на ДПС Мустафа Ходжа. В момента той е към НПСД на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок. Фирмата на Ходжа е одобрена за субсидия на 6-има работници, като само за заплати размерът ѝ е 34 776 лв. Ходжа ще назначи секачи, товарачи на трупи и въглищари.

Със свързани компании заобикалят лимита за до 6 субсидирани работници

Братя от “Софийска баница” рекордьори, играят с три фирми

С участие с повече от една фирма находчиви бизнесмени са успели да заобиколят ограничението субсидираните работни места да не са повече от 6, което бе въведено с новите правила по схемата “Обучение и заетост”.

Така например е постъпил монтанският бизнесмен Йордан Велков, който се занимава със строителство. През фирмата си “Петра ТСИ” е получил 5 места за багеристи и шофьори на камиони, като субсидията от еврофондовете за заплати на назначените безработни ще е 40 200 лв. През компанията си “Калиманис” Велков взема още 3 работни места, отново за шофьори на камиони и багеристи. Тук субсидията му за заплати е 24 540 лв. Така всъщност Велков ще получи субсидиране за 8 работни места, а общата сума за двете фирми е 64 740 лв.

Във Варна пък двойна заявка е одобрена на бизнесмена Георги Нанков за фирмите му “Офис експрес сървис” и “Лидер груп”. Въпреки че е подала документи във Варна, “Офис експрес сървис” ще получи субсидия за пет работни места в София и само едно във Варна. Общата ѝ субсидия за заплати е 49 140 лв. 6 места получава и “Лидер груп”, като тук субсидията за заплати е в размер на 38 580 лв. Така реално фирмите на Нанков получават 12 работни места вместо 6 и обща 87 720 лева.

В Перник са допуснали Любомир и Мария Пеневи да кандидатстват и спечелят с двете си фирми “Мари комерс” и “Мария Пенева ЛП”. Общият брой работници обаче е 5, а размерът на субсидията - 34 272 лв.

12 работници обаче ще бъдат субсидирани на строителните предприемачи Стефан Радков и Мариела Николова в София. Те участват с фирмите “Медия интер груп” и ПСГ, като и двете получават по максималния разрешен брой от 6 работници. Общата им субсидия е в размер на 105 360 лв. като е разделена поравно между двете фирми.

През “Зарата” и “Реклама консулт” пък старозагорецът Петър Желязков също получава два пъти повече от разрешените субсидирани работни места и съответно сумата от 82 028,16 лв.

В Смолян са одобрили свързаните с бившия кандидат на БСП за кмет на града Стефан Сабрутев фирми “Чечосан” и “Еко форест груп” за общо 7 работни места на стойност 42 240 лв. Първата е собственост на Сабрутев, а втората на сина му Атанас.

Рекордът обаче се държи от братята от София Светлин и Тодор Димитрови. Те пускат за участие три фирми, които са одобрени за по 6 работници - “Софийска баница”, “Пайо 90” и “Адико 90”. Трите фирми имат абсолютно идентични заявки за по трима баничари, двама продавачи и един хигиенист. Общата им субсидия за заплати на 18-те работници е в размер на 51 720 лв.

Свързаните старозагорски фирми ЗСК ООД и “ЗСК Монтажи” са с 11 субсидирани работни места и за общо 86 604 лв. за заплати.

С 11 работни места се сдобива и едноличният търговец Деян Маджаров, който получава с тази си регистрация петима субсидирани работници в Русе. Като съдружник в “Рибарица пропъртис” обаче от ловешкото бюро му отпускат още 6 субсидирани работници.

Само “Лудогорец” остана от бързото раздаване на Калфин

Футболният клуб “Лудогорец” от Разград е единствената фирма, която бе субсидирана при прекратената супербърза поръчка при Ивайло Калфин и сега отново получава работни места, показва списъкът на Агенцията по заетостта.

На “Лудогорец” са одобрени максималният брой от 6 субсидирани работни места, на които ще бъдат назначени четирима озеленители и двама чистачи. За всички 6 работни места е обявена заплата от 555 лв., общият размер на субсидията е 39 960 лв.

Според актуалния списък на агенцията нито една от скандалните фирми, които бяха одобрени предния път, не е подала документи за кандидатстване при второто раздаване.

Не липсват обаче други одобрени бизнесмени с любопитна история. “Травъл лайт” на бургаския бизнесмен Сергей Елфимов получава субсидия за сервитьори. Елфимов бе собственик на автобуса с израелски туристи, който бе взривен при атентата в Сарафово през 2012 г. В Бургас е одобрена за финансиране и фирмата “Алдистрой” на строителния предприемач Димитър Пейчев. Той стана известен, след като през 2014 г. подпалиха автомобила му “Ауди А6”.

В Ловеч пък за работни места за пазачи, чистачи и търговци е одобрена фирмата “Карис груп”, която е собственост на издателя на местния вестник “Фактор” Петко Петков.

Въпреки че схемата бе насочена към малки и средни фирми, не липсват одобрени заявки и от големи компании като тази на “Месокомбинат Русе”, но за негово предприятие в Ловеч - част от производителя на месо “Бони холдинг”.

Субсидирана бройка за един общ работник пък е поискала църквата “Св. Николай” в Жеравна. Тя засега остава резерва. Читалището в Радомир, което има нужда от барман, също е сред класираните като резерви.

Резервите имат шанс да бъдат финансирани, ако някоя от класираните преди тях фирми не успее да предостави всички изисквани документи за подписване на договор до 25 юли. Сред тях са такива, че няма свързаност между предприятия, дружествен договор, декларация за държавни помощи и удостоверение от НАП за липса на данъчни задължения.

При второто пускане на схемата социалното министерство разпредели субсидията от 30 млн. лв. на квоти по областите. Квотите се определяха според критерии като брой безработни на териорията им, заявени работни места от работодатели и пр. Най-големи квоти получиха Пловдив, Благоевград и София. Пловдив получи квота от над 1,6 млн. лв., Благоевград - 1,5 млн. лв., а столицата - 1,4 млн. лв. Според АЗ бюрата по труда са се вместили в квотите и няма места, където да не достигат пари, или пък такива, където сумата да не е усвоена.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Търговията с пшеница в Добричка област е активна – каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „В региона нямаше покълнала пшеница при жътвата и това я прави с добро качество” – добави той. Основно се търсят сделки на 340 лв за тон. Добруджанската пшеница отива за износ в Европейския съюз,

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности. Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута,

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Сушата, обхванала от седмици много райони в Германия, е причинили на селското стопанство до момента щети за повече от 1 милиард евро, предаде ДПА. Сумата на загубите в най-тежко засегнатите провинции е достигнала 1,1 млрд. евро, става ясно от информация, до която ДПА е получила достъп преди планирана за понеделник кризисна среща между федералното

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

С над 412 хиляди лв. компенсират
притежатели на лихвоточки във Велико Търново

С над 412 хиляди лв. компенсират притежатели на лихвоточки във Велико Търново

Компенсации в размер на 412 323 лева ще получат притежатели на многогодишни жилищно спестовни влогове (т.нар. лихвоточки), жители на Велико Търново и населените места в общината. Това информира във фейсбук страницата си кметът Даниел Панов. Средствата са осигурени от Националния компенсационен жилищен фонд.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

На едро сега струват съответно 1,25 и 0,98 лв., а през 2013 г. са били по 0,73 и 0,63 лева Цените на доматите и чушките, отглеждани на открити площи, падат през последните дни, но въпреки това остават най-високи за последните 5 г. С 8,1% се е понижила цената на доматите от полето за седмица и вече е 1,25 лв. за килограм.

Все повече туристи избират Куба

Все повече туристи избират Куба

Броят на туристите, които посещават Куба бележи покачване въпреки "кампаниите" на САЩ да ограничат най-големия икономически сектор на острова, обявиха кубинските власти, цитирани от Франс прес. От 1 януари до 9 август Куба е посетена от 3 милиона туристи, а прогнозите за цялата 2018 година са за 5 милиона посетители спрямо 4,5 милиона през 2017 г.

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Властите на Катар имат намерение да инвестират в икономиката на Турция 15 милиарда долара, съобщи днес източник от турското президентство, цитиран от БТА. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани разговаряха днес в президентския дворец в Анкара. Двамата обсъдиха двустранните отношения и регионални

Два хотела на един собственик по морето с рекорд за нарушения

Два хотела на един собственик по морето с рекорд за нарушения

Само за няколко часа екипите на „Фискален контрол“, които извършват проверки по Южното Черноморие, установиха редица нарушения на данъчното и осигурителното законодателство при два хотела, които са собственост на един и същи човек, съобщиха от пресцентъра на НАП. Инспекторите ще наложат общо 23 акта за установяване на административни нарушения,

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Средната с ръст от 8,2% за година, стигна 1119 лв. за юни Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни заплати за страната в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. В петък НСИ обяви, че то е 1143 лв.

Най-коментирани

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Повече от 160 хиляди купувачи от 80 хиляди местни и чуждестранни компании са се регистрирали за участие в първото Китайско международно ЕКСПО за внос (CIIE) до този вторник, съобщиха организаторите. Те добавят още, че са планирали да допуснат общо 150 хиляди, но регистрацията е надминала очакванията им, предава bulgarian.cri.cn.

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. предоставя Фонд на фондовете за инвестиции в градско развитие и развиване на стартиращи компании. Това обяви изпълнителният директор на фонда Светослава Георгиева на пресконференция. Тя посочи, че са приключили 2 ключови процедури и обяви финансовите посредници, които ще управляват средствата по двата фонда.

Близо 175 000 молдовци посетили България през последната година

Близо 175 000 молдовци посетили България през последната година

Близо 175 000 са молдовските граждани, посетили България през последната една година. В университетите в Бургас учат десетки студенти от Молдова. Това каза днес в Бургас посланикът на Република Молдова у нас Щефан Горда, цитиран от БТА. Той се срещна с кмета на морския град Димитър Николов, с когото обсъдиха възможността за откриване на почетно

Нанков: България и Румъния имат нужда от повече мостове на река Дунав

Нанков: България и Румъния имат нужда от повече мостове на река Дунав

Българската и румънската страна имат нужда от повече мостове на река Дунав, каза министър Николай Нанков, цитиран от БТА. Той подчерта, че на базата на реалните трафик данни и на предстоящото изграждане на магистралата Русе - Велико Търново ще е нужна бърза връзка с транспортен коридор номер девет, и това ще бъде изграждането на втори мост до Русе.

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Министерството на туризма дава на прокурор фирма, измамила група българи с неплатени нощувки в Канада Туроператорите да нямат право да предлагат екскурзии, чиято стойност е по-висока от застрахователната им полица. Такова изменение в законодателството ще предложи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Кметът на турския егейски град Мендерес обяви, че достъпът до 43-километровия плаж в района ще бъде безплатен за всички, съобщи турската телевизия НТВ. Бюлент Сойлу, кмет на град Мендерес, окръг Измир, нареди да бъдат премахнати всички шезлонги, за които се плаща по цялата плажна ивица в района, предава БТА.

Спешен ремонт на всички мостове

Спешен ремонт на всички мостове

130 млн. лв. по предварителни данни ще трябват само за пътните 17 от 34 по магистралите са в лошо състояние Ремонт на всички мостове в държавата наведнъж, и то скоро. Това поиска премиерът Бойко Борисов от министрите на регионалното развитие и на транспорта Николай Нанков и Ивайло Московски на заседанието на кабинета в сряда.

Пари от “Олимпик” ще се вземат след  години, когато мине фалитът на застрахователя

Пари от “Олимпик” ще се вземат след години, когато мине фалитът на застрахователя

Ликвидаторът ще обяви кога да се предявят исканията за неизплатени обезщетения Хората, които имат да получават остатък от платени застраховки на “Олимпик” или обезщетения, вероятно ще трябва да почакат години, за да си вземат парите. Това коментираха експерти, след като от Комисията за финансов надзор заявиха, че лицата,

Спешен ремонт на всички мостове

Спешен ремонт на всички мостове

130 млн. лв. по предварителни данни ще трябват само за пътните 17 от 34 по магистралите са в лошо състояние Ремонт на всички мостове в държавата наведнъж, и то скоро. Това поиска премиерът Бойко Борисов от министрите на регионалното развитие и на транспорта Николай Нанков и Ивайло Московски на заседанието на кабинета в сряда.

Пари от “Олимпик” ще се вземат след  години, когато мине фалитът на застрахователя

Пари от “Олимпик” ще се вземат след години, когато мине фалитът на застрахователя

Ликвидаторът ще обяви кога да се предявят исканията за неизплатени обезщетения Хората, които имат да получават остатък от платени застраховки на “Олимпик” или обезщетения, вероятно ще трябва да почакат години, за да си вземат парите. Това коментираха експерти, след като от Комисията за финансов надзор заявиха, че лицата,

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Властите на Катар имат намерение да инвестират в икономиката на Турция 15 милиарда долара, съобщи днес източник от турското президентство, цитиран от БТА. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани разговаряха днес в президентския дворец в Анкара. Двамата обсъдиха двустранните отношения и регионални

Българските банки предупредени да се чистят от турски активи

Българските банки предупредени да се чистят от турски активи

Лирата възстанови част от позициите си във вторник, поскъпна с 4% Българските банки максимално бързо да излязат от инвестициите си в турски активи - акции, облигации и други. Това им е препоръчала БНБ, научи “24 часа”. От централната банка заявиха, че не коментират политиката си, като не потвърдиха, но и не отрекоха, че има такава препоръка.

Китай стартира процедура по разрешаване на търговските спорове със САЩ чрез механизмите на СТО

Китай стартира процедура по разрешаване на търговските спорове със САЩ чрез механизмите на СТО

На 14 август във връзка с предприетите от САЩ защитни мерки срещу вноса на соларни продукти и субсидиите за американските предприятия в сектора на възобновяемите енергии Китай официално стартира процедурите за разрешаване на спорове в рамките на Световната търговска организация (СТО). Говорителят на китайското Министерство на търговията заяви,

Достъпни някои от справките в Търговския регистър

Достъпни някои от справките в Търговския регистър

От тази сутрин, 15 август 2018 г., вторник, и в изпълнение на поетия ангажимент от Агенция по вписванията, потребителите могат да извършват справки за актуалното състояние на фирмите в Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел. Това съобщиха от Агенция по вписванията. Продължава работата по възобновяване на достъпа до

Турция повишава митата на внасяни от САЩ стоки

Турция повишава митата на внасяни от САЩ стоки

Турция повишава митата на някои внасяни от САЩ стоки, включително пътнически автомобили, алкохол и тютюн, съобщи турският държавен вестник, цитиран от БТА. Очаквайте

Държавата плаща 2 години на фирмите да наемат инвалиди

Държавата плаща 2 години на фирмите да наемат инвалиди

Държавата ще плаща 2 години на фирмите, за да наемат хора с увреждания. Заплатите ще са на база минималния осигурителен доход за съответната основна икономическа дейност, като ще се поемат и осигурителните вноски. Ако работодателите задържат служителя още 6 месеца след този срок, ще им бъде даден еднократно допълнителен бонус от 6 минимални

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. предоставя Фонд на фондовете за инвестиции в градско развитие и развиване на стартиращи компании. Това обяви изпълнителният директор на фонда Светослава Георгиева на пресконференция. Тя посочи, че са приключили 2 ключови процедури и обяви финансовите посредници, които ще управляват средствата по двата фонда.

Българският бизнесмен - брокер, кръчмар или търговец

Българският бизнесмен - брокер, кръчмар или търговец

80 на сто от новосъздадените компании не изкарват и година За средностатистическия български предприемач най-лесното нещо е да основе фирма за търговия с коли и автосервиз. Или да започне да търгува с имоти, ако междувременно не е основал строителна фирма, в чийто предмет на дейност продажбата на апартаменти се подразбира.