Фирми на политици с евросубсидия за безработни

  • 2
authorАвтор: .BG

Фирми на политици с евросубсидия за безработни

Депутат от ДСБ, зам. областен на ДПС, човек на Касим Дал получили финансиране, Искра Фидосова останала резерва

Фирми на настоящи и бивши политици и високопоставени чиновници са класирани да получат субсидия от европейските фондове, за да назначат работници.

Това става ясно от публикуваните от Агенцията по заетостта списъци на одобрените за финансиране компании по схемата “Обучение и заетост”.

Това е втори опит да бъдат раздадени евросредствата по тази схема.

През пролетта при предишния социален министър Ивайло Калфин бяха пуснати 8 млн. лв., като схемата стана скандална заради раздаването им буквално за два часа. Тогава сред одобрените за финансиране бяха компании, регистрирани броени дни преди да бъде отворено кандидатстването.

След

разследване

на “24 часа”

Калфин спря

схемата

и обяви, че ще бъдат отпуснати нови 22 млн. лв. и средствата вече ще се разпределят по нов начин през областните бюра по труда. Бившият министър пусна повторната процедура в последния си ден на поста. Наследи го Зорница Русинова, досегашен зам.-социален министър, отговарящ за Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Схемата е интересна за бизнеса, защото

еврофондовете

покриват

заплатата и

осигуровките

и няма задължение безработните да бъдат оставени на работа след усвояване на субсидията. По “Обучение и заетост” приоритетни за назначаване са безработни без образование, младежи и хора над 54-годишна възраст и престояли без работа повече от 1 г.

Депутатът от ДСБ

Валентин

Павлов

е един от одобрените за финансиране политици при новото раздаване на средства. Неговата фирма “Дентален център ЕО Дент” ООД е одобрена от Перник, където ще получи субсидия за максималния брой по схемата - 6 безработни. Зъболекарската клиника на депутата ще назначи 1 асистент на дентален лекар, хигиенист и двама технически сътрудници за 12 месеца. Тези хора трябва да са от целевите групи на схемата.

Освен това фирмата на Павлов ще получи и по едно място за лекарски асистент и за технически сътрудник от неприоритетните безработни, където субсидията е ограничена на 6 месеца. От “ЕО Дент” са обявили, че ще плащат по 550 лв. на месец на единия лекарски асистент и двамата технически сътрудници, които ще бъдат назначени за 12 месеца. Останалите позиции са за заплата от 420 лв. Това означава, че само за заплати на 6-имата безработни фирмата на депутата ще получи от еврофондовете 29 880 лв., а допълнително ще бъдат покрити и осигурителните вноски на назначените хора.

16 080 лв. само за заплати пък ще е субсидията на фирмата “Ерика 2011” от монтанското село Замфирово. Тя е регистрирана през декември 2015 г. с капитал от 10 лв. от бившия зам. областен управител на Монтана и бивш кмет на Замфирово Крум Крумов. Поста си в областната управа той е заемал при управлението на тройната коалиция като квота на ДПС. През 2013 г. при правителството на Пламен Орешарски е назначен за шеф на регионалната служба по заетостта, която сега разпределя средствата по “Обучение и заетост” за Монтанско.

Крумов в момента строи къща за гости в Замфирово и работниците - кофражист и зидар, са му нужни за този проект. И двамата ще бъдат назначени за 12 месеца съответно на 760 и 580 лв. заплата.

Субсидия от

42 472 лв. си е

поискала Искра

Фидосова, бившата шефка на правната комисия на парламента при първия мандат на ГЕРБ. Средствата са ѝ нужни за нотариалната ѝ кантора в Монтана. Фидосова иска да назначи юристи и аналитици на бази данни за срок от 12 месеца, но засега е класирана като резерва.

Това означава, че ще получи финансиране, ако някоя от фирмите с повече точки не изпълни проекта си или пък не успее до 25 юли да представи всички изисквани от Агенцията по заетостта документи, за да сключи договор.

Без проблеми засега ще си получи субсидията фирмата “Руен лес” на бившия шеф на общинския съвет в Руен от името на ДПС Мустафа Ходжа. В момента той е към НПСД на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок. Фирмата на Ходжа е одобрена за субсидия на 6-има работници, като само за заплати размерът ѝ е 34 776 лв. Ходжа ще назначи секачи, товарачи на трупи и въглищари.

Със свързани компании заобикалят лимита за до 6 субсидирани работници

Братя от “Софийска баница” рекордьори, играят с три фирми

С участие с повече от една фирма находчиви бизнесмени са успели да заобиколят ограничението субсидираните работни места да не са повече от 6, което бе въведено с новите правила по схемата “Обучение и заетост”.

Така например е постъпил монтанският бизнесмен Йордан Велков, който се занимава със строителство. През фирмата си “Петра ТСИ” е получил 5 места за багеристи и шофьори на камиони, като субсидията от еврофондовете за заплати на назначените безработни ще е 40 200 лв. През компанията си “Калиманис” Велков взема още 3 работни места, отново за шофьори на камиони и багеристи. Тук субсидията му за заплати е 24 540 лв. Така всъщност Велков ще получи субсидиране за 8 работни места, а общата сума за двете фирми е 64 740 лв.

Във Варна пък двойна заявка е одобрена на бизнесмена Георги Нанков за фирмите му “Офис експрес сървис” и “Лидер груп”. Въпреки че е подала документи във Варна, “Офис експрес сървис” ще получи субсидия за пет работни места в София и само едно във Варна. Общата ѝ субсидия за заплати е 49 140 лв. 6 места получава и “Лидер груп”, като тук субсидията за заплати е в размер на 38 580 лв. Така реално фирмите на Нанков получават 12 работни места вместо 6 и обща 87 720 лева.

В Перник са допуснали Любомир и Мария Пеневи да кандидатстват и спечелят с двете си фирми “Мари комерс” и “Мария Пенева ЛП”. Общият брой работници обаче е 5, а размерът на субсидията - 34 272 лв.

12 работници обаче ще бъдат субсидирани на строителните предприемачи Стефан Радков и Мариела Николова в София. Те участват с фирмите “Медия интер груп” и ПСГ, като и двете получават по максималния разрешен брой от 6 работници. Общата им субсидия е в размер на 105 360 лв. като е разделена поравно между двете фирми.

През “Зарата” и “Реклама консулт” пък старозагорецът Петър Желязков също получава два пъти повече от разрешените субсидирани работни места и съответно сумата от 82 028,16 лв.

В Смолян са одобрили свързаните с бившия кандидат на БСП за кмет на града Стефан Сабрутев фирми “Чечосан” и “Еко форест груп” за общо 7 работни места на стойност 42 240 лв. Първата е собственост на Сабрутев, а втората на сина му Атанас.

Рекордът обаче се държи от братята от София Светлин и Тодор Димитрови. Те пускат за участие три фирми, които са одобрени за по 6 работници - “Софийска баница”, “Пайо 90” и “Адико 90”. Трите фирми имат абсолютно идентични заявки за по трима баничари, двама продавачи и един хигиенист. Общата им субсидия за заплати на 18-те работници е в размер на 51 720 лв.

Свързаните старозагорски фирми ЗСК ООД и “ЗСК Монтажи” са с 11 субсидирани работни места и за общо 86 604 лв. за заплати.

С 11 работни места се сдобива и едноличният търговец Деян Маджаров, който получава с тази си регистрация петима субсидирани работници в Русе. Като съдружник в “Рибарица пропъртис” обаче от ловешкото бюро му отпускат още 6 субсидирани работници.

Само “Лудогорец” остана от бързото раздаване на Калфин

Футболният клуб “Лудогорец” от Разград е единствената фирма, която бе субсидирана при прекратената супербърза поръчка при Ивайло Калфин и сега отново получава работни места, показва списъкът на Агенцията по заетостта.

На “Лудогорец” са одобрени максималният брой от 6 субсидирани работни места, на които ще бъдат назначени четирима озеленители и двама чистачи. За всички 6 работни места е обявена заплата от 555 лв., общият размер на субсидията е 39 960 лв.

Според актуалния списък на агенцията нито една от скандалните фирми, които бяха одобрени предния път, не е подала документи за кандидатстване при второто раздаване.

Не липсват обаче други одобрени бизнесмени с любопитна история. “Травъл лайт” на бургаския бизнесмен Сергей Елфимов получава субсидия за сервитьори. Елфимов бе собственик на автобуса с израелски туристи, който бе взривен при атентата в Сарафово през 2012 г. В Бургас е одобрена за финансиране и фирмата “Алдистрой” на строителния предприемач Димитър Пейчев. Той стана известен, след като през 2014 г. подпалиха автомобила му “Ауди А6”.

В Ловеч пък за работни места за пазачи, чистачи и търговци е одобрена фирмата “Карис груп”, която е собственост на издателя на местния вестник “Фактор” Петко Петков.

Въпреки че схемата бе насочена към малки и средни фирми, не липсват одобрени заявки и от големи компании като тази на “Месокомбинат Русе”, но за негово предприятие в Ловеч - част от производителя на месо “Бони холдинг”.

Субсидирана бройка за един общ работник пък е поискала църквата “Св. Николай” в Жеравна. Тя засега остава резерва. Читалището в Радомир, което има нужда от барман, също е сред класираните като резерви.

Резервите имат шанс да бъдат финансирани, ако някоя от класираните преди тях фирми не успее да предостави всички изисквани документи за подписване на договор до 25 юли. Сред тях са такива, че няма свързаност между предприятия, дружествен договор, декларация за държавни помощи и удостоверение от НАП за липса на данъчни задължения.

При второто пускане на схемата социалното министерство разпредели субсидията от 30 млн. лв. на квоти по областите. Квотите се определяха според критерии като брой безработни на териорията им, заявени работни места от работодатели и пр. Най-големи квоти получиха Пловдив, Благоевград и София. Пловдив получи квота от над 1,6 млн. лв., Благоевград - 1,5 млн. лв., а столицата - 1,4 млн. лв. Според АЗ бюрата по труда са се вместили в квотите и няма места, където да не достигат пари, или пък такива, където сумата да не е усвоена.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Няколко варианта на нова карта на часовите зони в Европа се разглеждат в работните групи на ЕК заради премахването на смяната на часовото време. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

Очаква се ръст на пенсиите от 3,1 на сто през 2019 година при прогнозирана стойност на средногодишната хармонизирана инфлация за 2019 година от 3 на сто. Това е заложено в проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година, научи БТА от социалните партньори. Проектобюджетът ще се разглежда на Надзорен съвет на НОИ в

Пети софийски  мол смени  собственика си

Пети софийски мол смени собственика си

“България мол”, който се намира на пресечката между булевард “България” и улица “Тодор Каблешков”, стана петият поред търговски център в столицата, който сменя собственика си в рамките на последната година. Сделката е станала между септември и октомври и след нея фирмата собственик на мола - “България булевард холдинг”,

15 523  са заможните българи с по над 106 800 лева за година

15 523 са заможните българи с по над 106 800 лева за година

1 657 906 милиона си докарват по 6120 лева 15 523 души са официално заможните в България. Те са декларирали пред НАП, че за 2017 г. са заработили над 106 800 лв. Общата сума на платените от тях налози е 447 557 лв. Доход между 90 000 и 106 800 лв. са декларирали 4506 човека. Парите, влезли в семейната хазна на 6 967-ма,

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили у нас стаж за пенсия през първите шест месеца на годината. Броят им е намалял значително в сравнение с 2017 г., когато за недостигащ стаж са платили над 5000, съобщи БНТ. От НОИ изчисляват, че заради увеличението на минималния осигурителен доход и повишаването на вноската за пенсия с 1% през тази година цената за 1 месец стаж

Кораб за 50 000 лева продадоха на
търг великотърновските данъчни

Кораб за 50 000 лева продадоха на търг великотърновските данъчни

За първи път бе продаден на търг кораб, отнет през 2017 г. в полза на държавата - , съобщиха от НАП - Велико Търново. Данъчните от великотърновската дирекция продадоха през август т. г. кораба „Bolkan Princess“ /„Балканска принцеса“/, след отнемането му от КОНПИ /Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество/.

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,

Окончателно: ЕС спира производството на колите, които са само на бензин и дизел!

Окончателно: ЕС спира производството на колите, които са само на бензин и дизел!

Средните емисии на CO2 на новите леките автомобили, регистрирани в ЕС ще трябва да бъдат с 15% по-ниски през 2025 г. и с 35% по-ниски през 2030 г. в сравнение с ограниченията за емисиите, валидни през 2021 г. Това реши съветът на министрите след 13-часово заседание в Люксембург. За лекотоварните превозни средства Съветът на министрите прие целите,

Най-коментирани

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Малина Крумова ще я оглави, там ще работят около 60 души Държавна агенция за пътна безопасност, подчинена на Министерския съвет, обяви в сряда вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция в Интер Експо Център. Ще я оглави Малина Крумова, която беше зам.-министър на регионалното развитие. Постът ѝ ще бъде зает от бившия регионален

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

През цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконконференция в София. След края на активния летен сезон министерството е пратило над 800 писма до хотели по българското Черноморие, в които им е задало въпрос колко и какви жалби са получени през сезона.

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева днес по време на видеопресконференция за български медии, след края на годишните срещи между Световната банка и МВФ в Индонезия, предава БТА. Индексът се определя на базата на критерии, свързани със здраве, училище,

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Бизнесът иска повече пари за национална 
туристическа реклама

Бизнесът иска повече пари за национална туристическа реклама

Представители на туристическия бизнес предлагат средствата за национална туристическа за 2019 г. да бъдат около 32 млн. лева спрямо сегашните 14 млн. лева с промяна на начина на формиране на бюджета за такава дейност, съобщи БТА. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова съобщи, че организацията,

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

"Джи Пи груп" се оттегля от процедурата за ремонт на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на градината "Св. Климент Охридски". Компанията беше класирана на първо място, но процедурата все още не е приключила и не сме сключили договор.

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

8,9% ръст на инвестициите

8,9% ръст на инвестициите

“През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП. Надеждата ни е през 2019 г. той да е 9,5%”. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция за индустриални имоти София. Борисов допълни, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна

8,9% ръст на инвестициите

8,9% ръст на инвестициите

“През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП. Надеждата ни е през 2019 г. той да е 9,5%”. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция за индустриални имоти София. Борисов допълни, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България иска спешни срещи с президента, председателя на Народното събрание и премиера на страната, за да изрази недоволството си от използването на целия бранш за предизборни цели. Категорично не сме съгласни съдбата на 250 000 души и техните семейства, които са свързани с нашия бранш да се използват за политически цели,

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

Вчера в Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ. Броят на участващите в него вносители продължава да нараства, а нивото за специализация и интернационализация на изложението за внос се повишава стабилно съобщава bulgarian.cri.cn Говорителят на изложението в Гуанджоу Сиу Бин заяви, че от началото на тази година,

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай е бил най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през първата половина на 2018 г., привличайки приблизително 70 милиарда щатски долара входящи потоци, според последния мониторинг на инвестиционните тенденции, публикуван в понеделник от Конференцията на ООН за търговията и развитието (UNCTAD). Това съобщиха от bulgarian.cri.

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Вече е 2,40 лв. Горивата с 30 ст. нагоре за година 2,40 лв. стигна средната цена на дизела по големите вериги бензиностанции, показа проверка на “24 часа”. Това е най-високата му стойност от 3 години насам. Поскъпването е факт въпреки атаките срещу колите на дизел, рестрикциите за движението им в редица градове на Европа и новите изисквания за

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

За първи път през октомври повишението на цените на пшеницата в края на лятото се отрази чувствително върху инфлацията, която на годишна база вече стига рекордните 3,6%, личи от данните на НСИ. Групата на хранителните стоки отбелязва най-голямо поскъпване в сравнение с предния месец - 1,5%, като това се дължи главно на хляба, който поскъпва с 4,

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Столична община прекратява процедурата за избор на изпълнител за реконструкцията на релсовия път по бул. „Цар Борис III“ поради получен отказ от класирания на първо място участник „Джи Пи Груп“ АД. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. В най-кратки срокове ще обявим нова процедура за избор на изпълнител по Закона за

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,