Депутат от ДСБ, зам. областен на ДПС, човек на Касим Дал получили финансиране, Искра Фидосова останала резерва

Фирми на настоящи и бивши политици и високопоставени чиновници са класирани да получат субсидия от европейските фондове, за да назначат работници.

Това става ясно от публикуваните от Агенцията по заетостта списъци на одобрените за финансиране компании по схемата “Обучение и заетост”.

Това е втори опит да бъдат раздадени евросредствата по тази схема.

През пролетта при предишния социален министър Ивайло Калфин бяха пуснати 8 млн. лв., като схемата стана скандална заради раздаването им буквално за два часа. Тогава сред одобрените за финансиране бяха компании, регистрирани броени дни преди да бъде отворено кандидатстването.

След

разследване

на “24 часа”

Калфин спря

схемата

и обяви, че ще бъдат отпуснати нови 22 млн. лв. и средствата вече ще се разпределят по нов начин през областните бюра по труда. Бившият министър пусна повторната процедура в последния си ден на поста. Наследи го Зорница Русинова, досегашен зам.-социален министър, отговарящ за Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”.

Схемата е интересна за бизнеса, защото

еврофондовете

покриват

заплатата и

осигуровките

и няма задължение безработните да бъдат оставени на работа след усвояване на субсидията. По “Обучение и заетост” приоритетни за назначаване са безработни без образование, младежи и хора над 54-годишна възраст и престояли без работа повече от 1 г.

Депутатът от ДСБ

Валентин

Павлов

е един от одобрените за финансиране политици при новото раздаване на средства. Неговата фирма “Дентален център ЕО Дент” ООД е одобрена от Перник, където ще получи субсидия за максималния брой по схемата - 6 безработни. Зъболекарската клиника на депутата ще назначи 1 асистент на дентален лекар, хигиенист и двама технически сътрудници за 12 месеца. Тези хора трябва да са от целевите групи на схемата.

Освен това фирмата на Павлов ще получи и по едно място за лекарски асистент и за технически сътрудник от неприоритетните безработни, където субсидията е ограничена на 6 месеца. От “ЕО Дент” са обявили, че ще плащат по 550 лв. на месец на единия лекарски асистент и двамата технически сътрудници, които ще бъдат назначени за 12 месеца. Останалите позиции са за заплата от 420 лв. Това означава, че само за заплати на 6-имата безработни фирмата на депутата ще получи от еврофондовете 29 880 лв., а допълнително ще бъдат покрити и осигурителните вноски на назначените хора.

ИСКРА ФИДОСОВА
ИСКРА ФИДОСОВА
16 080 лв. само за заплати пък ще е субсидията на фирмата “Ерика 2011” от монтанското село Замфирово. Тя е регистрирана през декември 2015 г. с капитал от 10 лв. от бившия зам. областен управител на Монтана и бивш кмет на Замфирово Крум Крумов. Поста си в областната управа той е заемал при управлението на тройната коалиция като квота на ДПС. През 2013 г. при правителството на Пламен Орешарски е назначен за шеф на регионалната служба по заетостта, която сега разпределя средствата по “Обучение и заетост” за Монтанско.

Крумов в момента строи къща за гости в Замфирово и работниците - кофражист и зидар, са му нужни за този проект. И двамата ще бъдат назначени за 12 месеца съответно на 760 и 580 лв. заплата.

Субсидия от

42 472 лв. си е

поискала Искра

Фидосова, бившата шефка на правната комисия на парламента при първия мандат на ГЕРБ. Средствата са ѝ нужни за нотариалната ѝ кантора в Монтана. Фидосова иска да назначи юристи и аналитици на бази данни за срок от 12 месеца, но засега е класирана като резерва. КРУМ КРУМОВ

КРУМ КРУМОВ

Това означава, че ще получи финансиране, ако някоя от фирмите с повече точки не изпълни проекта си или пък не успее до 25 юли да представи всички изисквани от Агенцията по заетостта документи, за да сключи договор.

МУСТАФА ХОДЖА
МУСТАФА ХОДЖА
Без проблеми засега ще си получи субсидията фирмата “Руен лес” на бившия шеф на общинския съвет в Руен от името на ДПС Мустафа Ходжа. В момента той е към НПСД на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок. Фирмата на Ходжа е одобрена за субсидия на 6-има работници, като само за заплати размерът ѝ е 34 776 лв. Ходжа ще назначи секачи, товарачи на трупи и въглищари.

Със свързани компании заобикалят лимита за до 6 субсидирани работници

Братя от “Софийска баница” рекордьори, играят с три фирми

С участие с повече от една фирма находчиви бизнесмени са успели да заобиколят ограничението субсидираните работни места да не са повече от 6, което бе въведено с новите правила по схемата “Обучение и заетост”.

Така например е постъпил монтанският бизнесмен Йордан Велков, който се занимава със строителство. През фирмата си “Петра ТСИ” е получил 5 места за багеристи и шофьори на камиони, като субсидията от еврофондовете за заплати на назначените безработни ще е 40 200 лв. През компанията си “Калиманис” Велков взема още 3 работни места, отново за шофьори на камиони и багеристи. Тук субсидията му за заплати е 24 540 лв. Така всъщност Велков ще получи субсидиране за 8 работни места, а общата сума за двете фирми е 64 740 лв.

Във Варна пък двойна заявка е одобрена на бизнесмена Георги Нанков за фирмите му “Офис експрес сървис” и “Лидер груп”. Въпреки че е подала документи във Варна, “Офис експрес сървис” ще получи субсидия за пет работни места в София и само едно във Варна. Общата ѝ субсидия за заплати е 49 140 лв. 6 места получава и “Лидер груп”, като тук субсидията за заплати е в размер на 38 580 лв. Така реално фирмите на Нанков получават 12 работни места вместо 6 и обща 87 720 лева.

В Перник са допуснали Любомир и Мария Пеневи да кандидатстват и спечелят с двете си фирми “Мари комерс” и “Мария Пенева ЛП”. Общият брой работници обаче е 5, а размерът на субсидията - 34 272 лв.

12 работници обаче ще бъдат субсидирани на строителните предприемачи Стефан Радков и Мариела Николова в София. Те участват с фирмите “Медия интер груп” и ПСГ, като и двете получават по максималния разрешен брой от 6 работници. Общата им субсидия е в размер на 105 360 лв. като е разделена поравно между двете фирми.

През “Зарата” и “Реклама консулт” пък старозагорецът Петър Желязков също получава два пъти повече от разрешените субсидирани работни места и съответно сумата от 82 028,16 лв.

Работниците ще бъдат ползвани за поддръжката на стадиона на “Лудогорец” в Разград
Работниците ще бъдат ползвани за поддръжката на стадиона на “Лудогорец” в Разград
В Смолян са одобрили свързаните с бившия кандидат на БСП за кмет на града Стефан Сабрутев фирми “Чечосан” и “Еко форест груп” за общо 7 работни места на стойност 42 240 лв. Първата е собственост на Сабрутев, а втората на сина му Атанас.

Рекордът обаче се държи от братята от София Светлин и Тодор Димитрови. Те пускат за участие три фирми, които са одобрени за по 6 работници - “Софийска баница”, “Пайо 90” и “Адико 90”. Трите фирми имат абсолютно идентични заявки за по трима баничари, двама продавачи и един хигиенист. Общата им субсидия за заплати на 18-те работници е в размер на 51 720 лв. Стефан Сабрутев бе кандидат за кмет на Смолян от БСП, а сега е общински съветник. Той ще получи субсидиране както за собствената си фирма “Чечосан”, така и за “Еко форест груп” на сина му Атанас.

Стефан Сабрутев бе кандидат за кмет на Смолян от БСП, а сега е общински съветник. Той ще получи субсидиране както за собствената си фирма “Чечосан”, така и за “Еко форест груп” на сина му Атанас.

Свързаните старозагорски фирми ЗСК ООД и “ЗСК Монтажи” са с 11 субсидирани работни места и за общо 86 604 лв. за заплати.

С 11 работни места се сдобива и едноличният търговец Деян Маджаров, който получава с тази си регистрация петима субсидирани работници в Русе. Като съдружник в “Рибарица пропъртис” обаче от ловешкото бюро му отпускат още 6 субсидирани работници.

Само “Лудогорец” остана от бързото раздаване на Калфин

Футболният клуб “Лудогорец” от Разград е единствената фирма, която бе субсидирана при прекратената супербърза поръчка при Ивайло Калфин и сега отново получава работни места, показва списъкът на Агенцията по заетостта.

Жена си купува баничка в столицата. В този бизнес са и двамата братя от София Светлин и Тодор Димитрови, които са получили субсидия за 18 баничари при максимално позволените 6 субсидирани работници.
Жена си купува баничка в столицата. В този бизнес са и двамата братя от София Светлин и Тодор Димитрови, които са получили субсидия за 18 баничари при максимално позволените 6 субсидирани работници.
На “Лудогорец” са одобрени максималният брой от 6 субсидирани работни места, на които ще бъдат назначени четирима озеленители и двама чистачи. За всички 6 работни места е обявена заплата от 555 лв., общият размер на субсидията е 39 960 лв.

Според актуалния списък на агенцията нито една от скандалните фирми, които бяха одобрени предния път, не е подала документи за кандидатстване при второто раздаване.

Не липсват обаче други одобрени бизнесмени с любопитна история. “Травъл лайт” на бургаския бизнесмен Сергей Елфимов получава субсидия за сервитьори. Елфимов бе собственик на автобуса с израелски туристи, който бе взривен при атентата в Сарафово през 2012 г. В Бургас е одобрена за финансиране и фирмата “Алдистрой” на строителния предприемач Димитър Пейчев. Той стана известен, след като през 2014 г. подпалиха автомобила му “Ауди А6”.

В Ловеч пък за работни места за пазачи, чистачи и търговци е одобрена фирмата “Карис груп”, която е собственост на издателя на местния вестник “Фактор” Петко Петков.

Въпреки че схемата бе насочена към малки и средни фирми, не липсват одобрени заявки и от големи компании като тази на “Месокомбинат Русе”, но за негово предприятие в Ловеч - част от производителя на месо “Бони холдинг”.

Субсидирана бройка за един общ работник пък е поискала църквата “Св. Николай” в Жеравна. Тя засега остава резерва. Читалището в Радомир, което има нужда от барман, също е сред класираните като резерви.

Резервите имат шанс да бъдат финансирани, ако някоя от класираните преди тях фирми не успее да предостави всички изисквани документи за подписване на договор до 25 юли. Сред тях са такива, че няма свързаност между предприятия, дружествен договор, декларация за държавни помощи и удостоверение от НАП за липса на данъчни задължения.

При второто пускане на схемата социалното министерство разпредели субсидията от 30 млн. лв. на квоти по областите. Квотите се определяха според критерии като брой безработни на териорията им, заявени работни места от работодатели и пр. Най-големи квоти получиха Пловдив, Благоевград и София. Пловдив получи квота от над 1,6 млн. лв., Благоевград - 1,5 млн. лв., а столицата - 1,4 млн. лв. Според АЗ бюрата по труда са се вместили в квотите и няма места, където да не достигат пари, или пък такива, където сумата да не е усвоена.