Google отстрани един от най-сериозните пропуски в сигурността на Android. Той, заедно с още няколко други проблема, са част от месечното обновление на мобилната платформа.

Проблемът е свързан с функцията Mediaserver на Android, която управлява трансфера на мултимедийни файлове. Той е един от най-проблемните на Android, като често се откриват пролуки в неговата сигурност.

Този път пропускът беше доста сериозен, като позволяваше на хакери да изпълняват код от разстояние по няколко различни метода. Така те можеха да заразят устройство с Android и да получат контрол над него като му изпратят имейл, прилъжат потребителя да посети предварително заразен сайт или дори му изпратят MMS. Всички тези възможности вече са отстранени в обновлението на платформата, предаде "Дневник". 

Коригирани са пропуски и в сигурността на библиотеката libpng, както и в OpenSSL, BoringSSL, Bluetooth и множество други елементи на Android. В месечния бюлетин са включени и корекции в работата на Android с определени устройства и хардуер. Те са специфични за всеки производител и зависи от него дали той ще реши да ги използва. Google уточнява, че няма данни някой от пропуските да е бил известен на хакери и те да са се възползвали от него.

Всъщност, от компаниите и телекомите зависи и дали изобщо устройствата ще получат каквито и да е обновления. Google вече започна да изпраща ъпдейта до устройствата от серията Nexus. Това е част от месечните ъпдейти към версиите на Android, а не е свързано с новото поколение на операционната система. Доста производители са обещали да пускат такива месечни ъпдейти, но имат различен график.