Спортът освен всичко друго е и средство за социализиране, ако говорим за любителския спорт. Безброй приятелства са се създали и развили около кварталния отбор по футбол или баскетбол, около кварталната пощадка за волейбол, около тенис корта или около залата за фитнес.

Разбирането за това е водещия мотив за двама млади мениджъри в областта на ИТ да разработят успешното мобилно приложение „Spopal“. Накратко казано, то позволява на всеки свой потребител да създаде определено спортно събитие – състезание или обикновена тренировка, а на всеки друг – да се присъедини към него. По този начин човек може да си намери партньор за тенис на маса или на корт и да прекара с него един или няколко дни в подобни активности. Могат да се организират и цели състезания.
Зад приложението, което вече е намерило пазар в САЩ, Русия, България и други държави стоят 31-годишният Димитър Вълов – програмист и софтуерен архитект в голяма българска ИТ фирма и 27-годишният Михаил Илиев, който е продуктов мениджър в друга ИТ фирма.
И двамата са завършили специалността „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет в София. Но не са се запознали там, а преди около 2 години на едно стартъп събитие – Български стартъп уикенд. Глобалната инициатива „Стартъп уикенд“ се провежда в около 700 града по целия свят. У нас се организира първоначално от Американския университет в Благоевград, а после от Българската стартъп асоциация. По същество е една 48-часова среща, на която се събират експерти, дизайнери, студенти, като всеки може да развие своята идея и да се опита да събере съмишленици за осъществяването й.
„Реших да отида чисто информативно. Интересуваше ме как бих могъл да осъществя идеята си за мобилно приложение, което да позволява на хората да организират и се присъединяват към спортни събития за удоволствие. Какво беше обаче учудването ми, когато дойде редът на Димитър и чух от неговите уста моята собствена идея“, разказва Михаил.
Младежът не губи време. Отива в почивката да се запознае с Димитър, допадат си и решават да работят заедно за идеята. По време на същото събитие намират още няколко човека, които се присъединяват към тях и така образуват екип.
Форматът на уикенда е такъв, че всеки в публиката разполага с по три гласа, с които да гласува за идеите, които са му харесали. Тяхната печели второ място. „Събрахме се в рамките на този уикенд, изчистихме идеята и концепцията, направихме дизайн на основните екрани, нещо като прототип. И така започнахме да работим за осъществяването й“, казва Димитър.

Повече - в книжното тяло