Проверени били 18, ревизия има в една

В Търговския регистър има поне 57 кредитни кооперации, от които 26 са регистрирани от БНБ като финансови институции. По данни на БУЛСТАТ има 11 взаимоспомагателни каси, които са регистрирани като сдружения в частна полза, 93 - с регистрация като взаимоспомагателни каси.

Това съобщава финансовият министър Владислав Горанов в писмен отговор до депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов за дейността на касите в България, дали са проверявани от НАП, какви са правомощията на финансовото министерство и какви мерки е предприело то по отношение на дейността им.

В отговора си министърът изрично уточнява, че част от съществуващите и действащи каси не се вписват в БУЛСТАТ, тъй като не са задължени.

Горанов дава информация, че до момента са извършени 18 проверки и 1 ревизия на кооперации, съдържащи в името си израза “популярни каси”.

Кредитно-спестовна кооперация “Дупнишка популярна каса” е проверена след иск за обявяването ѝ в несъстоятелност, съобщава Горанов. Проверката препоръчала ревизия, която е в ход.

Търговска взаимоспомагателна кооперация “Сливенска популярна каса 3” е с прекратена регистрация и е проверявана два пъти преди това.

Не може да бъде установена свързаност между собственици и членове на касите, пише министърът до двамата депутати. Причината - техните членове и участниците в тях са стотици, тъй като при някои от касите изискването за регистрация е да има поне 200 членове.

В отговора си финансовият министър е категоричен, че независимо от вида и формата на регистрацията си касите не могат да извършват банкова дейност. Той уточнява още, че финансовото министерство би могло да сезира прокуратурата и МВР, ако получи сигнали, но такива не е имало. БНБ пък не е издавала разрешение да набират влогове.

Горанов е категоричен, че извършване на влогово-кредитна дейност от кооперация е престъпление по смисъла на чл. 252 от Наказателния кодекс.