София Мендикарова, мениджър "Човешки ресурси" в ММ Солушънс, софтуерна компания


- Какви са основните стъпки в процеса на подбора на кадри, които следвате във вашата компания?
- Процесът по подбор на персонал в ММ Солушънс стартира с идентифициране на нуждата от нови служители и продължава с обявяване на свободна позиция за работа чрез публикуване на обява. Нашите обяви могат бъдат намерени в най-популярните онлайн платформи за търсене на работа, на кариерните сайтове на университетите, както и на фирмените уеб и фейсбук страници.
Следва селекция на кандидатите и организиране на среща с тях.
Същинската част от подбора е интервюто за работа. В ММ Солушънс ценим времето на хората, затова се стремим максимално да ограничим като времетраене и периодичност интервютата. В 90% от случаите още на първото интервю кандидати се срещат с преките ръководители за съответната позиция.
Интервютата преминават под формата на дискусия между двете страни. За да се проверят техническите познания, кандидатите правят тестове на място. Те са съобразно позицията и търсените компетенции.
- Какви качества трябва да притежава идеалният кандидат за работа във вашата компания?
- Идеалният кандидат за нас е този кандидат, който демонстрира желание да учи и да се развива. Сферата на дейност е динамична, което изисква постоянно опресняване и надграждане на знания и умения. Предвид спецификата на работата и приложимите технологии очакваме кандидатите да покриват входните технически тестове, които показват тяхното ниво на компетенции.
- Как се справяте с липсата на достатъчно квалифицирани специалисти в България?
- Секторът, в който оперираме, е силно конкурентен и има недостиг на кадри, което ни поставя в ситуация на постоянно търсене на нови възможности за привличане на служители и стимулиране на настоящите такива.
ММ Солушънс има изградено партньорство с университети и обучителни академии, чрез които имаме възможност да стигнем до студенти и хора, които се интересуват от нашата дейност. През последните години активно участваме на кариерни и научни форуми.