Ангел Ангелов, "Градус": Пускаме колбаси от свинско с марката "Аз ям!"

  • 7
authorАвтор: Драгомир Николов

Ангел Ангелов, "Градус": Пускаме колбаси от свинско с марката "Аз ям!"

- Г-н Ангелов, конкуренцията на пазара на бързооборотни стоки се засилва с всяка година. Съвсем наскоро "Градус" започна да предлага колбаси от месо, различно от птичето - кренвирши от свинско. Каква е целта на това разширение на портфолиото?

- Нашата компания е на пазара на бързоооборотни стоки повече от 25 години. Клиентите ни познават достатъчно добре и ние познаваме достатъчно добре тях. Това ни даде самочувствието да се развием и в една по-различна посока. В интерес на истината вече бяхме започнали развитие в сферата на колбасите, защото освен пилешко месо, „Градус“ предлага на пазара и пилешки колбаси. Нашият продукт - пилешки кренвирши, е безспорен лидер на пазара. Но в България водещият продукт, когато говорим за колбаси, е свинският. Той е предпочитан от българина и е наложен като тип колбас. Така че в един момент съвсем естествено бе да се развием в тази посока.
В момента предлагаме свински кренвирши с много високо качество, отговарящи и надвишаващи изискванията на стандарта „Стара планина“. Качеството на продукта ни е такова, каквото потребителят ни го помни от годините на комунизма.

- Стартирахте с кренвирши, планирате ли да предложите други продукти от свинско месо до края на годината?
- Абсолютно. Съвсем скоро още една нова линия наши продукти ще излезе на пазара. Първият асортимент от нея ще са свински наденици. Те ще носят същото име, каквото носят свинските кремвирши: „Аз ям!“. До края на годината ще предложим и други продукти.

- Планирате ли изграждане на свинеферма, за да направите затворен цикъл на производство, каквото имате при пилешкото месо?
- Да, при пилешкото имаме абсолютно затворен цикъл на производство, което по принцип е безпрецедентно не само за България, но и за Европа. Произвеждаме нашето пилешко месо в собствени бази - имаме над половин милион квадратни метра разгърната застроена производствена площ.
При свинсото месо засега не планираме да изградим такъв тип производство, поне на този етап. Внасяме месо отвън, купуваме и от български производители. Преработваме го в нашия цех, който пуснахме преди няколко месеца. Всъщност това е изцяло ново предприятие за производство на колбаси в Стара Загора. Инвестирахме в него над 15 милиона лева, като тези средства подсигуриха капацитета на новите линии. Разкрихме над 70-80 нови работни места.

- Преди една година имаше кампания на „Градус“, с която обявихте пред българските потребители, че предлагате пилешко месо без добавена вода. Как обаче работи на пазара един такъв продукт, когато масово при вносното пилешко това изискване не се съблюдава и затова то се продава по-евтино?
- От „Градус“ бяхме първите, които заострихме вниманието не само на обществото към проблема с пилетата с добавена вода, но и на Българската агенция за безопасност на храните. След нашата кампания този показател започна по-стриктно да се следи, а и много конкурентни фирми започнаха да подобряват продуктите си. Преди да направим тази кампания, водата в пилетата достигаше до 60%.
Клиентите също вече са информирани и по-внимателно избират какво купуват.
А това естествено води до това да избират качеството – т.е. нашите продукти.

- Компанията Ви произвежда и изнася птичи продукти. Какви са основните предизвикателства пред този сегмент от пазара?
- Към днешна дата „Градус“ е вторият в Европа производител на разплодни яйца с годишно производство от над 115 милиона броя. Освен високотехнологичен, разплодните яйца са специален продукт, чието качество реално се оценява след като те вече са при клиента, тоест как се развиват през периода на отглеждане на пилетата. Около 80% от разплодните яйца и еднодневните пилета, произвеждани от „Градус“, са за експорт.

- При износа на птиче месо браншът сякаш разчита на подновяване на експортните субсидии от Брюксел?
- Експортни субсидии първоначално се даваха за износ на продукти от птиче месо за трети страни, после бяха прекратени. Те обаче са необходими, за да може нашите продукти като цена да са конкурентоспособни на големите производители Бразилия и САЩ, които също са щедро субсидирани. Около 80% от пилешкото месо, което нашата фирма произвежда, е за българския пазар. Най-важното е да имаш добри партньори.

- Освен на пазара на храни, „Градус“ има и собствена марка вина. Забелязах в магазините, че те се препоръчват от Masterchief Виктор Ангелов. Какви са предизвикателствата на пазара на вино?
- Можем да се похвалим, че произвеждаме едни от най-качествените вина в България. Червеното ни вино Stallion, произвеждано от нашата винарна „Анжелус Естейтс” (Angelos Estates) вече получи световно признание. То бе отличено със златен медал Grand Gold Medal на един от най-престижните световни конкурси в Брюксел - Le Concours Mondial De Bruxelles 2014. Това вино го предлагаме в по-високия ценови клас.

- Извън пазара на бързооборотни стоки, отскоро "Градус" е в новините и с партньорството си с най-големия инвеститор в здравеопазването в България, който влезе чрез Вас в страната – турската "Аджъбадем", част от малайзийс­ко-японската група IHH Healthcare. Как успяхте да привлечете инвеститор и партньор от такъв клас?
- Успяхме да привлечем този наистина голям инвеститор и наш партньор главно чрез високото качество на здравеопазването, което предлагаме на пациентите в нашата верига „Сити клиник“. Занапред целта на "Аджъбадем Сити клиник" е да бъде най-голямата и най-добрата болнична верига в България. И заедно с най-големия болничен оператор в Турция "Аджъбадем“ ще продължим разрастването на групата. Планираме да се фокусираме и върху развитието на медицинския туризъм, защото потенциалът на този бизнес в България е слабо използван до момента. Целим да привлечем клиенти от бившите страни от Съветския съюз, както и от Близкия изток

- Ще се променят ли имената на болница „Токуда“ и на веригата „Сити клиник“?
- След сливането здравната група ще продължи да функционира под името „Аджъбадем Сити Клиник”.

- Разкажете малко повече за новата здравна група – какво ноу-хау носи „Аджъбадем“, заради кои преимущества на „Сити клиник“ ви избраха, ще има ли допълнителна специализация на болнични заведения от групата?
- Мажоритарен собственик в турския ни партньор Acibadem е фондът IHH – собственост на малоазийската държава. Той има активи само в здравеопазване от над 12 милиарда долара в повече от 10 държави. Влизат за първи път в ЕС чрез нас, което означава, че са оценили това, което сме направили за трите години от основаването на „Сити Клиник“. От своя страна Acibadem е най-голямата здравна група в Европа с оборот над $1 милиард годишно само в Турция. А тя е известна с високото качество на здравеопазването си. Неслучайно от цял свят ходят да се лекуват в Турция. Ще се стремим не само българите да не ходят там да се лекуват, но и да привлечем пациенти от други страни – от Европа, Близкия Изток и Русия, защото имаме какво да им предложим.
Гордеем се с факта, че болниците на „Сити Клиник“ са акредитирани по Joint Commission Standard. В Югоизточна Европа болници с такъв висок медицински стандарт за качество има у нас и в Турция. Оттук нататък нашата цел ще бъде само да подобряваме и развиваме това, което сме направили досега. Ще приложим най-добрите практики от „Сити Клиник“ и „Токуда“, ще покриваме над 40 специалности в цялата ни група, а служителите ни ще са около 2300. Ще използваме ноу - хау-то на нашите партньори от Турция. Те изключително много държат на развитието на кадрите, на образованието, имат собствен медицински университет.
В екипите ни в „Сити Клиник“ има лекари с успешни кариери в Европа, Америка и Нова Зеландия, които се върнаха в България, за да работят с нас и да приложат наученото. Значи сме създали среда, в която не само да задържаме добрите кадри, но и да върнем тези, които са заминали в чужбина. Вярвам, че „Аджъбадем Сити Клиник” ще накара още такива специалисти да се върнат.

- Компанията Ви е известна и с благотворителните си акции. Какво се случва с проекта за защитена къща, в която да се отглеждат изоставени бебета?
- На 25 март т. г. детската къща официално бе открита в София. Реализирахме този проект заедно с фондация „За нашите деца“. „Градус“ се включи в акцията, като правехме отчисления от продажбата на наши продукти и дарявахме събраните средства. В момента в къщата приемно семейство отлежда осем бебета, които са изоставени от биологичните им родители.
Останахме изненадани от статистиката. Оказва се, че у нас всяка година се изоставят близо 1000 деца до 12 месечна възраст.

- Като споменахте отчисления от цената на стоките, се сещам, че периодично хранителният бранш се обединява около идеята и настоява пред финансовото министерство за по-нисък ДДС за основните храни. „Градус“ има ли позиция по казуса?
- Подкрепяме тази инициатива. Водещият ни мотив е, че по-ниският данък добавена стойност за храните ще удари сивия сектор и ще стимулира и увеличи потреблението на българина. Мога да ви уверя, че има много голям сив сектор при производството на месо, има и голям недеклариран внос на месо.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Веднъж извадена,  скицата за имот  ще важи завинаги

Веднъж извадена, скицата за имот ще важи завинаги

С промени в наредба отпада изискването за презаверка.  Нова трябва да се издаде    само при промяна в данните Имотните скици стават безсрочни. Нови трябва да се издават само при промени в данните за имота. Това става възможно с промени в Наредбата за съдържанието, създаването и поддържането на кадастралната карта и кадастралните регистри.

Двама братя мамят 300 крадци на ток

Двама братя мамят 300 крадци на ток

Единият се представял за адвокат и водел дела срещу “Енерго-Про”  Продавал вземанията на подставени фирми, които прибирали парите 300 крадци на ток по изумителен начин са били измамени от други крадци. Варненската районна прокуратура задържа в четвъртък за 72 часа 46-годишния Петър Колев, който заедно с брат си и техен приятел успял да измами

Много ли са  1500 лева за  номер с 4 еднакви цифри?

Много ли са 1500 лева за номер с 4 еднакви цифри?

Ако те са различни, но избрани от шофьора, се предвижда табелата да е 6 пъти по-скъпа - до 300 лева Нови, по-високи цени за табели, които шофьорите поръчват, за да бъдат разпознаваеми и видими или да си помнят по-лесно номерата на колите, са описани в промяна на наредба на МВР. Тя е пусната за обществено обсъждане и реакции. От 1000 на 1500 лв.

Нови заплати - за президента  11 044 лв., за депутата поне 3540

Нови заплати - за президента 11 044 лв., за депутата поне 3540

Средното заплащане в страната нараства с 5,6%, което автоматично вдига това на хората от властта Средната заплата в България през последното тримесечие на 2017 г. се е вдигнала с 5,6% в сравнение с предишното. Но за депутатите увеличението е с 8,3%, а на президента, който взема най-високата заплата в управлението, увеличението е с 22,

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Класна стая в хотел, за да се учи за камериерка

Класна стая в хотел, за да се учи за камериерка

Да учиш, като работиш, е мярка срещу младежката безработица Класна стая в хотел, в която се обучават бъдещи камериерки - това е един от примерите за практическо прилагане на дуалното образование, при което обучението и практиката вървят едновременно. Методиката се прилага в образователния център към хотел “Белвю” в Брюксел по договор с едно от

Валери Симеонов: До 20 дни променяме концесията за Банско, таксата ще е двойна

Валери Симеонов: До 20 дни променяме концесията за Банско, таксата ще е двойна

Поел съм ангажимент и до 15-20 дни промяната на концесията за ски зоната над Банско, която отложихме през декември м.г., ще бъде внесена в правителството. Това съобщи по БНТ вицепремиерът, ресорен за туризма, Валери Симеонов. Според него самата процедура ще се забави поради липсата на необходимите към новия Закон за концесиите наредби.

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

Полският президент: Изненадан съм, че ЕС иска да е зависим от "Газпром"

"Искам да изразя учудването си, че Европейският съюз, предимно западната му част, иска да бъде зависим от Газпром", заяви днес във Вилнюс полският президент Анджей Дуда в отговор на въпрос за концепцията на газопровода "Северен поток 2", предава БТА. По думите му, цитирани от варшавския вестник "Газета виборча",

Внос на виетнамци и индийци за поне 2 г. иска бизнесът

Внос на виетнамци и индийци за поне 2 г. иска бизнесът

Само за десет дни били обявени 9511 свободни места Работодателите искат да внасят работници от Виетнам, Индия и други страни извън ЕС поне за две години. Сега разрешението се издава за срок от една година. Искането е записано в становището на работодателите за приетия на първо четене от парламента проект за промени в Закона за трудовата миграция

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Сорос посъветвал човек от ЕЦБ да не прави ядро от страните, влизащи в еврозоната

Миналата година милиардерът Джордж Сорос се е срещнал с един от хората, които определят политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Беноа Куьор, за да обсъдят въпрос, който интересува силно роденият в Унгария интернационалист: по-дълбоката интеграция на еврозоната, предава американската агенция Bloomberg, цитирана от Фокус.

Най-коментирани

Най-малко регистрирани безработни през януари за последните 15 години

Най-малко регистрирани безработни през януари за последните 15 години

Агенцията по заетостта отчита 237 322 регистрирани безработни през януари. Това съобщиха от агенцията. Това е най-ниската численост през първия месец на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г. досега. Равнището на регистрираната безработица през януари е 7.2 на сто.

БВП на глава от населението за България е 650 евро

БВП на глава от населението за България е 650 евро

БВП на глава от населението за България е 650 евро, докато в Европа е 32 000 евро. Трябва да ги догонваме, заяви проф. Димитър Иванов в сутрешния блок на Би Ти Ви. У нас моторите на растежа не са запалени, каза икономистът. "Поръчките от чужбина за промишлеността за миналата година са спаднали с 30%, а те определят апетита към нашето производство.

Нови заплати - за президента  11 044 лв., за депутата поне 3540

Нови заплати - за президента 11 044 лв., за депутата поне 3540

Средното заплащане в страната нараства с 5,6%, което автоматично вдига това на хората от властта Средната заплата в България през последното тримесечие на 2017 г. се е вдигнала с 5,6% в сравнение с предишното. Но за депутатите увеличението е с 8,3%, а на президента, който взема най-високата заплата в управлението, увеличението е с 22,

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

Протестът във Видин продължава „до дупка”

Протестът във Видин продължава „до дупка”

За четвърта поредна събота във Видин се проведе протест за магистрален път и тунел под Петрохан и протестиращите блокираха за няколко часа движението към Дунав мост 2. Макар че в него се включиха по-малко хора в сравнение с предишните съботи, организаторите обявиха, че протести ще има и на 24 февруари,

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Кристин Лагард: Следим какви ще бъдат последиците от данъчната реформа в САЩ

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви днес, че следи с голямо внимание последиците от данъчната реформа, одобрена през декември от Конгреса на САЩ, и най-вече дали тя води до повишаване на лихвите, което би могло да засегне световната икономика, предаде АФП, цитирана от БТА.

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. дават разрешение за строеж на пътя Ружинци-Монтана

През август 2019 г. ще бъде издадено разрешението за строеж на пътя Ружинци-Монтана. "Това ще се случи след тежка и тромава процедура. Тя изисква да се изпълнят 27 условия, които са задължителни според закона. Освен отчуждителните процедури, в тях са включени издаване на заповеди от министъра и други административни дела",

Министър Нанков: Електронните винетки ще се продават и по интернет

Министър Нанков: Електронните винетки ще се продават и по интернет

По тарифирането на тол-системата ще се работи в партньорство с превозвачите Електронните винетки ще могат да бъдат купувани по интернет, от специално поставени за целта пос-терминали и от бензиностанции, като цената им няма да бъде променяна. Ще бъдат въведени и уикенд винетки. Това коментира министърът на регионалното развитие и

Ангелкова и Соломон Паси към ЕС: Въведете БГ инициативата “100-те най-важни туристически обекта”

Ангелкова и Соломон Паси към ЕС: Въведете БГ инициативата “100-те най-важни туристически обекта”

Министри на туризма в Европейския съюз да намерят пари и да пуснат дронове с камери над най-важните туристически обекти в страните си. Това и още 4 предложения направи по време на министерската среща в НДК дигиталният посланик на България и бивш външен министър Соломон Паси. Според него това ще стимулира туризма на целия континент - заетите хора,

9,3% ръст на приходите от международен туризъм за година

9,3% ръст на приходите от международен туризъм за година

Приходите от международен туризъм в България през 2017 г. възлизат на 6,895 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Това е с 9,3 процента повече спрямо рекордната до момента 2016 г., когато според ревизираните данни приходите са стигнали 6,311 млрд. лв. Това е чудесно постижение и доказва ефективността на нашите усилия да надграждаме постигнатото и да

581,31 лв. трябват на месец за нормален живот на човек от четиричленно домакинство

581,31 лв. трябват на месец за нормален живот на човек от четиричленно домакинство

За нормален живот на човек от четиричленно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими 581, 31 лв. месечно, според данните на Института за синдикални и социални изследвания /ИССС/ на КНСБ за четвъртото тримесечие на миналата година. Това съобщиха на пресконференция днес президентът на КНСБ Пламен Димитров,

BMW X4 - хем наедря, хем отслабна!

BMW X4 - хем наедря, хем отслабна!

BMW представи второто поколение на кросоувъра X4. Пред публика джипката ще дебютира на салона в Женева в началото на март. Това беемве ще продължи историята на успеха на първото Sports Activity Coupe в премиум сегмента на средния клас. От въвеждането на пазара на модела през 2014 г. са продадени над 200 000 екземпляра по целия свят.

Над 4,750 млрд. лева  директни плащания са получили фермерите  от началото на  програмния период

Над 4,750 млрд. лева директни плащания са получили фермерите от началото на програмния период

От март стартира и приемът на заявления за подпомагане за Кампания 2018 От началото на новия програмен период 2014-2020 г. до момента земеделските стопани са получили общо 4 750 251 032 лева по схемите и мерките на директните плащания, сочат данните на Държавен фонд “Земеделие” - Разплащателна агенция.

MTG съобщи официално: Продадохме Нова тв на Петр Келнер

MTG съобщи официално: Продадохме Нова тв на Петр Келнер

MTG подписа споразумение да продаде 95% от "Нова броудкастинг груп" на PPF Group - холдинг, контролиран от Петр Келнер, съобщиха от скандинавската компания. Чрез стойността на сделката се прави и оценка на 100% от българската медийна група - 185 млн. евро. Плащането ще се извърши изцяло в брой, допълват от MTG.

6 пътни възела на магистралата след Видин

6 пътни възела на магистралата след Видин

Кръгови кръстовища осигуряват връзката на аутобана с общинските пътища Шест пътни възела ще има на магистралния път от Видин до Ботевград. Пет са в участъка Видин - Ружинци и един на трасето от Мездра до Ботевград. Това предвижда проектът за аутобана Видин - Ботевград. Възлите осигуряват връзката на аутобана с шосетата,

Преработватели на старта, проекти се подават до 16 май

Преработватели на старта, проекти се подават до 16 май

За първи път приемат документи изцяло по електронен път На 14 февруари стартира приемът по една от най-дългоочакваните подмерки по “Програмата за развитие на селските райони”. Тя е сред най-големите частни мерки от настоящия програмен период. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов преди дни на среща със стотици земеделци.

Тодор Ташев: 5G ще промени живота ни

Тодор Ташев: 5G ще промени живота ни

В края на миналата седмица “Мтел” показа първата у нас демонстрация на 5G. Потърсихме главния технически директор на телекома Тодор Ташев, който ни обясни какви са предимствата на новата технология и как тя ще промени живота на потребителите. - “Мтел” вече обяви, че предлага 4,5G услуги. Сега казвате, че 5 е по-бързо от 4, какво се крие зад това?

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

“Богатите” пенсионери вече над 50 хиляди, догодина пада таванът

5 пъти повече мъже вземат максимална пенсия 53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни

"Гугъл" ограничи свалянето на снимки заради споразумение с „Гети имиджис“

"Гугъл" ограничи свалянето на снимки заради споразумение с „Гети имиджис“

Търсачката за изображения в интернет „Гугъл“ ограничи способността на потребителите да свалят изображения на компютрите си, заради споразумение, постигнато с портала за стокова фотография „Гети имиджис“. Порталът подаде оплакване до Европейската комисия, а „Гугъл“ премахна бутона „прегледай изображението“, пише Би Би Си.