Ангел Ангелов, "Градус": Пускаме колбаси от свинско с марката "Аз ям!"

  • 7
authorАвтор: Драгомир Николов

Ангел Ангелов, "Градус": Пускаме колбаси от свинско с марката "Аз ям!"

- Г-н Ангелов, конкуренцията на пазара на бързооборотни стоки се засилва с всяка година. Съвсем наскоро "Градус" започна да предлага колбаси от месо, различно от птичето - кренвирши от свинско. Каква е целта на това разширение на портфолиото?

- Нашата компания е на пазара на бързоооборотни стоки повече от 25 години. Клиентите ни познават достатъчно добре и ние познаваме достатъчно добре тях. Това ни даде самочувствието да се развием и в една по-различна посока. В интерес на истината вече бяхме започнали развитие в сферата на колбасите, защото освен пилешко месо, „Градус“ предлага на пазара и пилешки колбаси. Нашият продукт - пилешки кренвирши, е безспорен лидер на пазара. Но в България водещият продукт, когато говорим за колбаси, е свинският. Той е предпочитан от българина и е наложен като тип колбас. Така че в един момент съвсем естествено бе да се развием в тази посока.
В момента предлагаме свински кренвирши с много високо качество, отговарящи и надвишаващи изискванията на стандарта „Стара планина“. Качеството на продукта ни е такова, каквото потребителят ни го помни от годините на комунизма.

- Стартирахте с кренвирши, планирате ли да предложите други продукти от свинско месо до края на годината?
- Абсолютно. Съвсем скоро още една нова линия наши продукти ще излезе на пазара. Първият асортимент от нея ще са свински наденици. Те ще носят същото име, каквото носят свинските кремвирши: „Аз ям!“. До края на годината ще предложим и други продукти.

- Планирате ли изграждане на свинеферма, за да направите затворен цикъл на производство, каквото имате при пилешкото месо?
- Да, при пилешкото имаме абсолютно затворен цикъл на производство, което по принцип е безпрецедентно не само за България, но и за Европа. Произвеждаме нашето пилешко месо в собствени бази - имаме над половин милион квадратни метра разгърната застроена производствена площ.
При свинсото месо засега не планираме да изградим такъв тип производство, поне на този етап. Внасяме месо отвън, купуваме и от български производители. Преработваме го в нашия цех, който пуснахме преди няколко месеца. Всъщност това е изцяло ново предприятие за производство на колбаси в Стара Загора. Инвестирахме в него над 15 милиона лева, като тези средства подсигуриха капацитета на новите линии. Разкрихме над 70-80 нови работни места.

- Преди една година имаше кампания на „Градус“, с която обявихте пред българските потребители, че предлагате пилешко месо без добавена вода. Как обаче работи на пазара един такъв продукт, когато масово при вносното пилешко това изискване не се съблюдава и затова то се продава по-евтино?
- От „Градус“ бяхме първите, които заострихме вниманието не само на обществото към проблема с пилетата с добавена вода, но и на Българската агенция за безопасност на храните. След нашата кампания този показател започна по-стриктно да се следи, а и много конкурентни фирми започнаха да подобряват продуктите си. Преди да направим тази кампания, водата в пилетата достигаше до 60%.
Клиентите също вече са информирани и по-внимателно избират какво купуват.
А това естествено води до това да избират качеството – т.е. нашите продукти.

- Компанията Ви произвежда и изнася птичи продукти. Какви са основните предизвикателства пред този сегмент от пазара?
- Към днешна дата „Градус“ е вторият в Европа производител на разплодни яйца с годишно производство от над 115 милиона броя. Освен високотехнологичен, разплодните яйца са специален продукт, чието качество реално се оценява след като те вече са при клиента, тоест как се развиват през периода на отглеждане на пилетата. Около 80% от разплодните яйца и еднодневните пилета, произвеждани от „Градус“, са за експорт.

- При износа на птиче месо браншът сякаш разчита на подновяване на експортните субсидии от Брюксел?
- Експортни субсидии първоначално се даваха за износ на продукти от птиче месо за трети страни, после бяха прекратени. Те обаче са необходими, за да може нашите продукти като цена да са конкурентоспособни на големите производители Бразилия и САЩ, които също са щедро субсидирани. Около 80% от пилешкото месо, което нашата фирма произвежда, е за българския пазар. Най-важното е да имаш добри партньори.

- Освен на пазара на храни, „Градус“ има и собствена марка вина. Забелязах в магазините, че те се препоръчват от Masterchief Виктор Ангелов. Какви са предизвикателствата на пазара на вино?
- Можем да се похвалим, че произвеждаме едни от най-качествените вина в България. Червеното ни вино Stallion, произвеждано от нашата винарна „Анжелус Естейтс” (Angelos Estates) вече получи световно признание. То бе отличено със златен медал Grand Gold Medal на един от най-престижните световни конкурси в Брюксел - Le Concours Mondial De Bruxelles 2014. Това вино го предлагаме в по-високия ценови клас.

- Извън пазара на бързооборотни стоки, отскоро "Градус" е в новините и с партньорството си с най-големия инвеститор в здравеопазването в България, който влезе чрез Вас в страната – турската "Аджъбадем", част от малайзийс­ко-японската група IHH Healthcare. Как успяхте да привлечете инвеститор и партньор от такъв клас?
- Успяхме да привлечем този наистина голям инвеститор и наш партньор главно чрез високото качество на здравеопазването, което предлагаме на пациентите в нашата верига „Сити клиник“. Занапред целта на "Аджъбадем Сити клиник" е да бъде най-голямата и най-добрата болнична верига в България. И заедно с най-големия болничен оператор в Турция "Аджъбадем“ ще продължим разрастването на групата. Планираме да се фокусираме и върху развитието на медицинския туризъм, защото потенциалът на този бизнес в България е слабо използван до момента. Целим да привлечем клиенти от бившите страни от Съветския съюз, както и от Близкия изток

- Ще се променят ли имената на болница „Токуда“ и на веригата „Сити клиник“?
- След сливането здравната група ще продължи да функционира под името „Аджъбадем Сити Клиник”.

- Разкажете малко повече за новата здравна група – какво ноу-хау носи „Аджъбадем“, заради кои преимущества на „Сити клиник“ ви избраха, ще има ли допълнителна специализация на болнични заведения от групата?
- Мажоритарен собственик в турския ни партньор Acibadem е фондът IHH – собственост на малоазийската държава. Той има активи само в здравеопазване от над 12 милиарда долара в повече от 10 държави. Влизат за първи път в ЕС чрез нас, което означава, че са оценили това, което сме направили за трите години от основаването на „Сити Клиник“. От своя страна Acibadem е най-голямата здравна група в Европа с оборот над $1 милиард годишно само в Турция. А тя е известна с високото качество на здравеопазването си. Неслучайно от цял свят ходят да се лекуват в Турция. Ще се стремим не само българите да не ходят там да се лекуват, но и да привлечем пациенти от други страни – от Европа, Близкия Изток и Русия, защото имаме какво да им предложим.
Гордеем се с факта, че болниците на „Сити Клиник“ са акредитирани по Joint Commission Standard. В Югоизточна Европа болници с такъв висок медицински стандарт за качество има у нас и в Турция. Оттук нататък нашата цел ще бъде само да подобряваме и развиваме това, което сме направили досега. Ще приложим най-добрите практики от „Сити Клиник“ и „Токуда“, ще покриваме над 40 специалности в цялата ни група, а служителите ни ще са около 2300. Ще използваме ноу - хау-то на нашите партньори от Турция. Те изключително много държат на развитието на кадрите, на образованието, имат собствен медицински университет.
В екипите ни в „Сити Клиник“ има лекари с успешни кариери в Европа, Америка и Нова Зеландия, които се върнаха в България, за да работят с нас и да приложат наученото. Значи сме създали среда, в която не само да задържаме добрите кадри, но и да върнем тези, които са заминали в чужбина. Вярвам, че „Аджъбадем Сити Клиник” ще накара още такива специалисти да се върнат.

- Компанията Ви е известна и с благотворителните си акции. Какво се случва с проекта за защитена къща, в която да се отглеждат изоставени бебета?
- На 25 март т. г. детската къща официално бе открита в София. Реализирахме този проект заедно с фондация „За нашите деца“. „Градус“ се включи в акцията, като правехме отчисления от продажбата на наши продукти и дарявахме събраните средства. В момента в къщата приемно семейство отлежда осем бебета, които са изоставени от биологичните им родители.
Останахме изненадани от статистиката. Оказва се, че у нас всяка година се изоставят близо 1000 деца до 12 месечна възраст.

- Като споменахте отчисления от цената на стоките, се сещам, че периодично хранителният бранш се обединява около идеята и настоява пред финансовото министерство за по-нисък ДДС за основните храни. „Градус“ има ли позиция по казуса?
- Подкрепяме тази инициатива. Водещият ни мотив е, че по-ниският данък добавена стойност за храните ще удари сивия сектор и ще стимулира и увеличи потреблението на българина. Мога да ви уверя, че има много голям сив сектор при производството на месо, има и голям недеклариран внос на месо.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици макар забраните за по-големи градски зони да са по-проблемни. Това се посочва в решение на Федералния административен съд на Германия, публикувано късно снощи, предаде БТА.  Съдът взе решението по принцип преди почти три месеца, но мотивите,

Забраняват да се продава насипно сирене от палма

Забраняват да се продава насипно сирене от палма

Имитиращите продукти - на отделни щандове и само пакетирани Забрана върху насипната продажба на сирене с палмово масло предлага министерството на земеделието. Промяната е разписана в наредбата за изискванията към млечните продукти, обявена за обществено обсъждане преди дни. Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки

Порожанов: Качеството на българското розово масло е влошено от вносно (Снимки)

Порожанов: Качеството на българското розово масло е влошено от вносно (Снимки)

Качеството на българското розово масло се компрометира, тъй като се смесва с внесено от Иран, Тунис и Турция. След това се продава на международните пазари като български продукт. Негативният ефект е понижаване на цената му. Това заяви в Карлово министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който пристигна спешно в региона заради протестите

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

"Виваком" пуска смартфони с намаление, има и за 98 ст.

"Виваком" пуска смартфони с намаление, има и за 98 ст.

“Виваком” пуска с намалени цени различни модели смартфони в магазините си до 21 май. По време на инициативата, наречена “Оранжев уикенд”, телефоните ще се продават в пакет с план SMART L+. Сред намалените апарати са модели на “Моторола”, “Нокиа”, “Самсунг”, HTC и други. Смартфоните се предлагат на цени от 0,98 до 29,98 лв.

Тръгват европейските пари за смяна на печките

Тръгват европейските пари за смяна на печките

21 общини в страната ще могат да подобрят качеството на атмосферния въздух благодарение на 111 млн. лв., които Оепративна програма „Околна среда“ им отпуска. Проектът „Мерки за подобряване на атмосферния въздух“ от приоритетна ос 5 се отваря до началото налятото, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

“Алибаба” ще доставя стоки за Европа от летището в Пловдив

“Алибаба” ще доставя стоки за Европа от летището в Пловдив

Китайските концесионери първо ще удължат пистата, правят и жп връзка Пловдивското летище скоро ще се превърне в транспортен хъб с пътнически и карго терминали. Това увери китайският концесионер HNA GROUP, който взема аеропорта за 35 г. Представители на компанията направиха първата си визита в Пловдив и проведоха срещи с областния управител

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Петкова: Трима са кандидатите за “Белене”

Има заявен интерес от няколко инвеститора - китайската компания CNNC, френската Framatom, и Areva, за проекта АЕЦ “Белене” у нас. Това заяви пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. През миналата седмица правителството внесе в парламента доклад с три възможни варианта за бъдещето на АЕЦ “Белене”, допълни още тя.

Най-коментирани

Варна домакинства на първия по рода си българо-китайски форум

Варна домакинства на първия по рода си българо-китайски форум

Над 50 фирми, клъстери и образователни институции са се регистрирали за участие в първия по рода си българо-китайски форум "Международни клъстерни политики“ (BCF 2018), който ще се проведе във Варна. Форумът е под егидата на Областния управител на Варна Стоян Пасев. Сред официалните гости са проф. Ли, директор на Институт "Конфуций" в Бон,

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура" от 10.00 ч. утре - 22 май, в "София хотел Балкан", съобщиха от министерството. Модератор на организираното от Министерството на регионалното развитие и благоустройството събитие ще бъде заместник-министър

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на форум за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, че една от темите, които ще бъдат обсъдени, е дали е необходимо да се създаде единна стратегия за енергийна ефективност в сектор "туризъм", която да подпомогне усилията на малките и средни предприятия,

КЗК проверява сделката за банка  “Виктория”

КЗК проверява сделката за банка “Виктория”

Комисията за защита на конкуренцията ще извърши анализ на сделката за банка “Виктория”. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на регулатора. Всяко заинтересовано лице може да представи информация или да изрази писмено становище относно сделката, посочват от КЗК. Според антимонополния орган тя ще окаже въздействие върху пазара в

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че средствата за ВиК сектора в България в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем. Номинално средствата за кохезионна политика, като предложение на ЕК, са същите като предишния програмен период, допълни министърът. Голямото предизвикателство, дори при ползването на еврофинансиране,

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Тръгват европейските пари за смяна на печките

Тръгват европейските пари за смяна на печките

21 общини в страната ще могат да подобрят качеството на атмосферния въздух благодарение на 111 млн. лв., които Оепративна програма „Околна среда“ им отпуска. Проектът „Мерки за подобряване на атмосферния въздух“ от приоритетна ос 5 се отваря до началото налятото, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Китайски инвеститори с интерес към
тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори с интерес към тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори проявяват интерес към изграждането на тунел под Шипка и АМ "Черно море". Това стана ясно на Четвъртата международна конференция "Инвестиции и инфраструктура в Северна България", която се състоя днес в Луковит. Форумът беше организиран от Камарата на строителите в България /КСБ/ и Искра Михайлова,

Златен век - въпрос на бъдеще

Златен век - въпрос на бъдеще

“Златен век” е необходима сграда, защото отговаря на такива критерии за жилищното строителство, че след нея няма как да се приеме за качествено това, което не гарантира свеж въздух, ниски енергийни разходи, невидимо сметосъбиране Всяка сграда се превръща в страница от общата ни история: на мястото, на времената, на хората.

Китайски инвеститори с интерес към
тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори с интерес към тунела под Шипка и АМ "Черно море"

Китайски инвеститори проявяват интерес към изграждането на тунел под Шипка и АМ "Черно море". Това стана ясно на Четвъртата международна конференция "Инвестиции и инфраструктура в Северна България", която се състоя днес в Луковит. Форумът беше организиран от Камарата на строителите в България /КСБ/ и Искра Михайлова,

ЕК въвежда нови изисквания за приемането на България в еврозоната

ЕК въвежда нови изисквания за приемането на България в еврозоната

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис днес призна, че за приемането на България в еврозоната се поставят нови, допълнителни изисквания. Той направи този коментар на пресконференция в отговор на въпрос, цитиран от БТА. Действително вече има ново изискване - присъединяването към еврозоната се обвързва с включване в

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

България предлага създаване на единна европейска стратегия за енергийна ефективност в туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви по време на форум за макрорегионално сътрудничество в областта на туризма и енергетиката, че една от темите, които ще бъдат обсъдени, е дали е необходимо да се създаде единна стратегия за енергийна ефективност в сектор "туризъм", която да подпомогне усилията на малките и средни предприятия,

Петкова: Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да е прозрачна

Петкова: Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" трябва да е прозрачна

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира пред журналисти, че трябва да бъде разработена такъв тип процедура, свързана с избора на стратегически инвеститор по проекта за АЕЦ "Белене", която да гарантира максимална публичност, прозрачност и обективни критерии. В рамките на тази процедура ще се провери доколко е реален инвеститорският

Депутатите дадоха срок поне до края на годината на производители да спасят киселото мляко

Депутатите дадоха срок поне до края на годината на производители да спасят киселото мляко

Поне до края на годината е срокът за производители да спасят популярни български марки кисело мляко, кашкавал, лютеница, сирене. Те ще останат без национална закрила и трябва незабавно да бъдат защитени с европейска. Това следва от приети днес на първо четене промени в Закона за за марките и географските означения.

Българин от Канада произвежда бронирани автомобили в Самоков

Българин от Канада произвежда бронирани автомобили в Самоков

Първите три са готови, целта е да доставят за армията Кортеж от няколко тежки джипа, полицейски мерцедес пилотка, бронирани лимузини в средата на кортежа и огромен шевролет с някакво съоръжение на покрива в края на кортежа. Колите се придвижват бавно по прашните улици на арабски град, а надписите на арабски и английски обясняват,

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юли

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юли

Предлага се от 1 юли 2018 г. нов размер на социалната пенсия за старост - 125,58 лв. месечно. Това е заложено в проект на постановление на МС за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, публикуван за обществено обсъждане на страницата на МТСП. В доклада на социалния министър Бисер Петков се посочва,

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковата регулация

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковата регулация

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковите регулации, въведени след финансовата криза от 2008 г. за избягване на нов срив, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Камарата на представителите одобри с голямо мнозинство - 258 на 159 гласа - текста, който вероятно скоро ще бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

Петр Келнер поиска от КЗК разрешение да купи Нова тв

Петр Келнер поиска от КЗК разрешение да купи Нова тв

Чешкият милиардер Петр Келнер купува “Нова броудкастинг груп” чрез инвестиционната си компания PPF Group. За сделката бе съобщено през февруари и за нея е поискано разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Сделката оценява 100% от бизнеса на медията на 185 милиона евро. Ако регулаторът разреши,