Ангел Ангелов, "Градус": Пускаме колбаси от свинско с марката "Аз ям!"

  • 7
authorАвтор: Драгомир Николов

Ангел Ангелов, "Градус": Пускаме колбаси от свинско с марката "Аз ям!"

- Г-н Ангелов, конкуренцията на пазара на бързооборотни стоки се засилва с всяка година. Съвсем наскоро "Градус" започна да предлага колбаси от месо, различно от птичето - кренвирши от свинско. Каква е целта на това разширение на портфолиото?

- Нашата компания е на пазара на бързоооборотни стоки повече от 25 години. Клиентите ни познават достатъчно добре и ние познаваме достатъчно добре тях. Това ни даде самочувствието да се развием и в една по-различна посока. В интерес на истината вече бяхме започнали развитие в сферата на колбасите, защото освен пилешко месо, „Градус“ предлага на пазара и пилешки колбаси. Нашият продукт - пилешки кренвирши, е безспорен лидер на пазара. Но в България водещият продукт, когато говорим за колбаси, е свинският. Той е предпочитан от българина и е наложен като тип колбас. Така че в един момент съвсем естествено бе да се развием в тази посока.
В момента предлагаме свински кренвирши с много високо качество, отговарящи и надвишаващи изискванията на стандарта „Стара планина“. Качеството на продукта ни е такова, каквото потребителят ни го помни от годините на комунизма.

- Стартирахте с кренвирши, планирате ли да предложите други продукти от свинско месо до края на годината?
- Абсолютно. Съвсем скоро още една нова линия наши продукти ще излезе на пазара. Първият асортимент от нея ще са свински наденици. Те ще носят същото име, каквото носят свинските кремвирши: „Аз ям!“. До края на годината ще предложим и други продукти.

- Планирате ли изграждане на свинеферма, за да направите затворен цикъл на производство, каквото имате при пилешкото месо?
- Да, при пилешкото имаме абсолютно затворен цикъл на производство, което по принцип е безпрецедентно не само за България, но и за Европа. Произвеждаме нашето пилешко месо в собствени бази - имаме над половин милион квадратни метра разгърната застроена производствена площ.
При свинсото месо засега не планираме да изградим такъв тип производство, поне на този етап. Внасяме месо отвън, купуваме и от български производители. Преработваме го в нашия цех, който пуснахме преди няколко месеца. Всъщност това е изцяло ново предприятие за производство на колбаси в Стара Загора. Инвестирахме в него над 15 милиона лева, като тези средства подсигуриха капацитета на новите линии. Разкрихме над 70-80 нови работни места.

- Преди една година имаше кампания на „Градус“, с която обявихте пред българските потребители, че предлагате пилешко месо без добавена вода. Как обаче работи на пазара един такъв продукт, когато масово при вносното пилешко това изискване не се съблюдава и затова то се продава по-евтино?
- От „Градус“ бяхме първите, които заострихме вниманието не само на обществото към проблема с пилетата с добавена вода, но и на Българската агенция за безопасност на храните. След нашата кампания този показател започна по-стриктно да се следи, а и много конкурентни фирми започнаха да подобряват продуктите си. Преди да направим тази кампания, водата в пилетата достигаше до 60%.
Клиентите също вече са информирани и по-внимателно избират какво купуват.
А това естествено води до това да избират качеството – т.е. нашите продукти.

- Компанията Ви произвежда и изнася птичи продукти. Какви са основните предизвикателства пред този сегмент от пазара?
- Към днешна дата „Градус“ е вторият в Европа производител на разплодни яйца с годишно производство от над 115 милиона броя. Освен високотехнологичен, разплодните яйца са специален продукт, чието качество реално се оценява след като те вече са при клиента, тоест как се развиват през периода на отглеждане на пилетата. Около 80% от разплодните яйца и еднодневните пилета, произвеждани от „Градус“, са за експорт.

- При износа на птиче месо браншът сякаш разчита на подновяване на експортните субсидии от Брюксел?
- Експортни субсидии първоначално се даваха за износ на продукти от птиче месо за трети страни, после бяха прекратени. Те обаче са необходими, за да може нашите продукти като цена да са конкурентоспособни на големите производители Бразилия и САЩ, които също са щедро субсидирани. Около 80% от пилешкото месо, което нашата фирма произвежда, е за българския пазар. Най-важното е да имаш добри партньори.

- Освен на пазара на храни, „Градус“ има и собствена марка вина. Забелязах в магазините, че те се препоръчват от Masterchief Виктор Ангелов. Какви са предизвикателствата на пазара на вино?
- Можем да се похвалим, че произвеждаме едни от най-качествените вина в България. Червеното ни вино Stallion, произвеждано от нашата винарна „Анжелус Естейтс” (Angelos Estates) вече получи световно признание. То бе отличено със златен медал Grand Gold Medal на един от най-престижните световни конкурси в Брюксел - Le Concours Mondial De Bruxelles 2014. Това вино го предлагаме в по-високия ценови клас.

- Извън пазара на бързооборотни стоки, отскоро "Градус" е в новините и с партньорството си с най-големия инвеститор в здравеопазването в България, който влезе чрез Вас в страната – турската "Аджъбадем", част от малайзийс­ко-японската група IHH Healthcare. Как успяхте да привлечете инвеститор и партньор от такъв клас?
- Успяхме да привлечем този наистина голям инвеститор и наш партньор главно чрез високото качество на здравеопазването, което предлагаме на пациентите в нашата верига „Сити клиник“. Занапред целта на "Аджъбадем Сити клиник" е да бъде най-голямата и най-добрата болнична верига в България. И заедно с най-големия болничен оператор в Турция "Аджъбадем“ ще продължим разрастването на групата. Планираме да се фокусираме и върху развитието на медицинския туризъм, защото потенциалът на този бизнес в България е слабо използван до момента. Целим да привлечем клиенти от бившите страни от Съветския съюз, както и от Близкия изток

- Ще се променят ли имената на болница „Токуда“ и на веригата „Сити клиник“?
- След сливането здравната група ще продължи да функционира под името „Аджъбадем Сити Клиник”.

- Разкажете малко повече за новата здравна група – какво ноу-хау носи „Аджъбадем“, заради кои преимущества на „Сити клиник“ ви избраха, ще има ли допълнителна специализация на болнични заведения от групата?
- Мажоритарен собственик в турския ни партньор Acibadem е фондът IHH – собственост на малоазийската държава. Той има активи само в здравеопазване от над 12 милиарда долара в повече от 10 държави. Влизат за първи път в ЕС чрез нас, което означава, че са оценили това, което сме направили за трите години от основаването на „Сити Клиник“. От своя страна Acibadem е най-голямата здравна група в Европа с оборот над $1 милиард годишно само в Турция. А тя е известна с високото качество на здравеопазването си. Неслучайно от цял свят ходят да се лекуват в Турция. Ще се стремим не само българите да не ходят там да се лекуват, но и да привлечем пациенти от други страни – от Европа, Близкия Изток и Русия, защото имаме какво да им предложим.
Гордеем се с факта, че болниците на „Сити Клиник“ са акредитирани по Joint Commission Standard. В Югоизточна Европа болници с такъв висок медицински стандарт за качество има у нас и в Турция. Оттук нататък нашата цел ще бъде само да подобряваме и развиваме това, което сме направили досега. Ще приложим най-добрите практики от „Сити Клиник“ и „Токуда“, ще покриваме над 40 специалности в цялата ни група, а служителите ни ще са около 2300. Ще използваме ноу - хау-то на нашите партньори от Турция. Те изключително много държат на развитието на кадрите, на образованието, имат собствен медицински университет.
В екипите ни в „Сити Клиник“ има лекари с успешни кариери в Европа, Америка и Нова Зеландия, които се върнаха в България, за да работят с нас и да приложат наученото. Значи сме създали среда, в която не само да задържаме добрите кадри, но и да върнем тези, които са заминали в чужбина. Вярвам, че „Аджъбадем Сити Клиник” ще накара още такива специалисти да се върнат.

- Компанията Ви е известна и с благотворителните си акции. Какво се случва с проекта за защитена къща, в която да се отглеждат изоставени бебета?
- На 25 март т. г. детската къща официално бе открита в София. Реализирахме този проект заедно с фондация „За нашите деца“. „Градус“ се включи в акцията, като правехме отчисления от продажбата на наши продукти и дарявахме събраните средства. В момента в къщата приемно семейство отлежда осем бебета, които са изоставени от биологичните им родители.
Останахме изненадани от статистиката. Оказва се, че у нас всяка година се изоставят близо 1000 деца до 12 месечна възраст.

- Като споменахте отчисления от цената на стоките, се сещам, че периодично хранителният бранш се обединява около идеята и настоява пред финансовото министерство за по-нисък ДДС за основните храни. „Градус“ има ли позиция по казуса?
- Подкрепяме тази инициатива. Водещият ни мотив е, че по-ниският данък добавена стойност за храните ще удари сивия сектор и ще стимулира и увеличи потреблението на българина. Мога да ви уверя, че има много голям сив сектор при производството на месо, има и голям недеклариран внос на месо.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Европа ще бъде разделена на нови часови зони

Няколко варианта на нова карта на часовите зони в Европа се разглеждат в работните групи на ЕК заради премахването на смяната на часовото време. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

През 2019 година се очаква реален ръст на пенсиите от 3,1 на сто

Очаква се ръст на пенсиите от 3,1 на сто през 2019 година при прогнозирана стойност на средногодишната хармонизирана инфлация за 2019 година от 3 на сто. Това е заложено в проекта на Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2019 година, научи БТА от социалните партньори. Проектобюджетът ще се разглежда на Надзорен съвет на НОИ в

Пети софийски  мол смени  собственика си

Пети софийски мол смени собственика си

“България мол”, който се намира на пресечката между булевард “България” и улица “Тодор Каблешков”, стана петият поред търговски център в столицата, който сменя собственика си в рамките на последната година. Сделката е станала между септември и октомври и след нея фирмата собственик на мола - “България булевард холдинг”,

15 523  са заможните българи с по над 106 800 лева за година

15 523 са заможните българи с по над 106 800 лева за година

1 657 906 милиона си докарват по 6120 лева 15 523 души са официално заможните в България. Те са декларирали пред НАП, че за 2017 г. са заработили над 106 800 лв. Общата сума на платените от тях налози е 447 557 лв. Доход между 90 000 и 106 800 лв. са декларирали 4506 човека. Парите, влезли в семейната хазна на 6 967-ма,

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили стаж за пенсия през първите 6 месеца на 2018 г.

Над 1500 са си купили у нас стаж за пенсия през първите шест месеца на годината. Броят им е намалял значително в сравнение с 2017 г., когато за недостигащ стаж са платили над 5000, съобщи БНТ. От НОИ изчисляват, че заради увеличението на минималния осигурителен доход и повишаването на вноската за пенсия с 1% през тази година цената за 1 месец стаж

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Кораб за 50 000 лева продадоха на
търг великотърновските данъчни

Кораб за 50 000 лева продадоха на търг великотърновските данъчни

За първи път бе продаден на търг кораб, отнет през 2017 г. в полза на държавата - , съобщиха от НАП - Велико Търново. Данъчните от великотърновската дирекция продадоха през август т. г. кораба „Bolkan Princess“ /„Балканска принцеса“/, след отнемането му от КОНПИ /Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество/.

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

Фалира търговският гигант "Сиърс" - магазинът, който промени Америка

132-годишната търговска компания "Сиърс" е подала документи за банкрут. Тази верига бе известна като "Магазинът, който промени Америка". През последните месеци обаче дълговете започнали да се трупат с огромна скорост и в понеделник не е покрито плащане на стойност от 132 милиона долара. "Сиърс" става поредният търговски гигант,

Най-коментирани

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Нова държавна агенция ще бори войната по пътищата (Обзор)

Малина Крумова ще я оглави, там ще работят около 60 души Държавна агенция за пътна безопасност, подчинена на Министерския съвет, обяви в сряда вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция в Интер Експо Център. Ще я оглави Малина Крумова, която беше зам.-министър на регионалното развитие. Постът ѝ ще бъде зает от бившия регионален

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

Ангелкова: За цяло лято имаме само 2 жалби срещу шума

През цялото лято има подадени само 2 официални жалби срещу шум в български хотели. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконконференция в София. След края на активния летен сезон министерството е пратило над 800 писма до хотели по българското Черноморие, в които им е задало въпрос колко и какви жалби са получени през сезона.

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

Кристалина Георгиева: България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал

България е на 44-о място по Индекс на човешкия капитал, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева днес по време на видеопресконференция за български медии, след края на годишните срещи между Световната банка и МВФ в Индонезия, предава БТА. Индексът се определя на базата на критерии, свързани със здраве, училище,

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Бизнесът иска повече пари за национална 
туристическа реклама

Бизнесът иска повече пари за национална туристическа реклама

Представители на туристическия бизнес предлагат средствата за национална туристическа за 2019 г. да бъдат около 32 млн. лева спрямо сегашните 14 млн. лева с промяна на начина на формиране на бюджета за такава дейност, съобщи БТА. Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова съобщи, че организацията,

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

Фандъкова: "Джи Пи Груп" няма да прави ремонта на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III"

"Джи Пи груп" се оттегля от процедурата за ремонт на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис III". Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверката на ремонта на градината "Св. Климент Охридски". Компанията беше класирана на първо място, но процедурата все още не е приключила и не сме сключили договор.

ТЕЦ “Марица-изток 2”  трябва да плати  460 млн. или затваря (Обзор)

ТЕЦ “Марица-изток 2” трябва да плати 460 млн. или затваря (Обзор)

460 млн. евро ще трябва да плати за емисии ТЕЦ “Марица-изток 2”, ако цената на емисиите се запази 25 евро на тон. В началото на годината тя беше 8 евро. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на ресорната комисия в парламента. Ако емисиите не бъдат купени, според европравилата тецът трябва да спре работа.

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Wizz Air въвежда нови правила за багажа от 1 ноември

Авиокомпания Wizz Air въвежда от 1 ноември нова политика за багажа на пътниците в името на това качването на самолета да става по-бързо и да се избегнат случаи на забавяне на полети заради подреждане на ръчния багаж, съобщи "Дневник". На всички полети на Wizz Air вече ще може безплатно да се качва само багаж с размери 40 x 30 x 20 сантиметра

Националната електрическа компания продава на АЕЦ „Козлодуй“ ротор високо налягане

Националната електрическа компания продава на АЕЦ „Козлодуй“ ротор високо налягане

„Национална електрическа компания“ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД ротор високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М. Роторът е част от старото оборудване за АЕЦ „Белене“ и в момента се намира на площадката. Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет,

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Защо инфлацията расте, а лихвите - не

Две са основните причини за увеличението на цените - петролът и ръстът на заплатите Годишната инфлация през септември спрямо същия месец на предходната година е 3,6%. Много ли е това? От една страна, 3,6% годишна инфлация е най-висок темп от 5 г. насам – но трябва да си припомним, че по това време отчетохме и най-дългия период на дефлация в

8,9% ръст на инвестициите

8,9% ръст на инвестициите

“През 2018 г. очакваме реален растеж от 8,9% на инвестициите в структурата на БВП. Надеждата ни е през 2019 г. той да е 9,5%”. Това заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на конференция за индустриални имоти София. Борисов допълни, че България се утвърждава като една от най-конкурентните инвестиционни дестинации в Югоизточна

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Менда Стоянова: Данъкът за колите се вдига до 30%

Бизнес и одитори в спор за проверките в малките фирми Пакетът промени в данъчните закони мина на първо четене в бюджетната комисия на парламента във вторник. Дебати очаквано предизвикаха заложените в закона за местните данъци и такси нова методика за облагане на колите и пресичане на злоупотребите с отстъпката за основно жилище.

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България: Искаме срещи с президента, председателя на НС и премиера

Камарата на строителите в България иска спешни срещи с президента, председателя на Народното събрание и премиера на страната, за да изрази недоволството си от използването на целия бранш за предизборни цели. Категорично не сме съгласни съдбата на 250 000 души и техните семейства, които са свързани с нашия бранш да се използват за политически цели,

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

В Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ

Вчера в Гуанджоу бе открито 124-то изложение за внос и износ. Броят на участващите в него вносители продължава да нараства, а нивото за специализация и интернационализация на изложението за внос се повишава стабилно съобщава bulgarian.cri.cn Говорителят на изложението в Гуанджоу Сиу Бин заяви, че от началото на тази година,

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай с най-много преки чуждестранни инвестиции през първата половина на годината

Китай е бил най-големият получател на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) през първата половина на 2018 г., привличайки приблизително 70 милиарда щатски долара входящи потоци, според последния мониторинг на инвестиционните тенденции, публикуван в понеделник от Конференцията на ООН за търговията и развитието (UNCTAD). Това съобщиха от bulgarian.cri.

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Хонконг може да играе важна роля в инфраструктурното финансиране в рамките на „Един пояс, един път"

Вчера в Хонконг се проведе форум за финансирането на инфраструктурни проекти в рамките на „Един пояс, един път". Участниците от финансови и други среди от континенталната част и специалния административен район постигнаха консенсус: Хонконг притежава специално преимущество благодарение на политиката „една страна с два строя ",

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Дизелът най-скъп от 3 г. въпреки атаката срещу колите на нафта

Вече е 2,40 лв. Горивата с 30 ст. нагоре за година 2,40 лв. стигна средната цена на дизела по големите вериги бензиностанции, показа проверка на “24 часа”. Това е най-високата му стойност от 3 години насам. Поскъпването е факт въпреки атаките срещу колите на дизел, рестрикциите за движението им в редица градове на Европа и новите изисквания за

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

Инфлацията с нов рекорд, стигна 3,6%

За първи път през октомври повишението на цените на пшеницата в края на лятото се отрази чувствително върху инфлацията, която на годишна база вече стига рекордните 3,6%, личи от данните на НСИ. Групата на хранителните стоки отбелязва най-голямо поскъпване в сравнение с предния месец - 1,5%, като това се дължи главно на хляба, който поскъпва с 4,

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Фандъкова: Обявяваме нова процедура за трамвайните трасета

Столична община прекратява процедурата за избор на изпълнител за реконструкцията на релсовия път по бул. „Цар Борис III“ поради получен отказ от класирания на първо място участник „Джи Пи Груп“ АД. Това написа във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. В най-кратки срокове ще обявим нова процедура за избор на изпълнител по Закона за