27-ият Международен балетен конкурс Варна 2016 преминава към следващия състезателен етап. 155 кандидати от 35 страни бяха официално записани за конкурса - 51 млади артисти в категория „младша възраст“ и 104 в „старша възраст“.

На заседанието си след последната състезателна вечер от Първи тур снощи, международното жури с председател проф. Владимир Василиев реши напред да продължат 44 участника – 13 в младша възраст и 31 в старша възраст. Високото равнище на представилите се в старша възраст е причина за необичайно голямото число класирани в тази възрастова група.

Традиционно силното присъствие на азиатските страни продължава и на това издание на конкурса. Най-многобройна във втория тур ще бъде групата на Япония – с 2-ма състезатели в младша възраст и 6-има в старша. Следва Корея – с 4-ма в младша и 3-ма в старша възраст.

Стабилно е присъствието в класацията за втори тур и на състезателите от САЩ – 1 в младша и 3-ма в старша възраст, Русия – 3-ма в старша възраст и Украйна – 2-ма младша, 1 старша възраст.

На снимката: Илияна Йотова

4-ма състезатели от България продължават напред в Балетната Олимпиада. В младша възраст това е 17-годишната Илиана Йотова от София. Младата грация е завършила с отличие Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ и съчетава с лекота точните науки и танца, радвайки се на подкрепата на семейството си от отдадени на математиката хора.

В старша възраст са класирани за втори тур Юри Кудрявцев, Константин Ткачи и Елена Свинко, състезаващи се от името на България.

По 2-ма състезатели в старша възраст се класират от Франция, Канада и Аржентина.

С по 1 състезател продължават в конкурса Китай - младша, Белгия - младша, Швейцария - младша, Италия – старша, Бразилия - старша, Турция - старша, Куба – старша, Унгария – старша, Чехия – старша възраст.

Вторият тур на Балетната олимпиада стартира утре – 21 юли и ще продължи до 24 юли. На него 44-мата класирани състезатели ще се представят пред многобройните почитатели на балетното изкуство с класически и съвременен танц.

Международният балетен конкурс Варна е основан е през 1964 г. и е Първият в света професионален балетен конкурс. Организира се от фондация “Международен балетен конкурс Варна”, съорганизатор е Община Варна. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на 27-то издание е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Балетната Oлимпиада е под патронажа на UNESCO и генералния директор на световната организация Ирина Бокова.

Пълният регламент на 27-то издание можете да откриете на сайта на конкурса:

http://www.varna-ibc.org

Актуална информация за конкурса търсете на страницата във Фейсбук:

https://www.facebook.com/VARNA-International-Ballet-Competition-444071619046404/?ref=bookmarks