Петър Иванов, мениджър "Привличане на таланти" Мтел

- Какви са основните стъпки в процеса на подбора на кадри, които следвате във вашата компания?
- Преди да започне съществената част от подбора за дадена позиция, първо трябва да стигнем до потенциалните кандидати, което често се оказва по-предизвикателната част на работата ни. Използваме най-различни канали – от най-познатите като онлайн обяви или информационни брошури на хартия и партниране с бюрата по труда, до публикации в социалните медии, използване на GoogleAdWords и специализирани сайтове.
Всеки един от кандидатите преминава през поредица от стъпки в подбора, които според свободната позиция и търсения профил могат да бъдат: телефонно или Skype интервю, присъствено интервю, ролева игра, казус, специализиран тест, личностен тест, проверка на референции и др. Целта, разбира се, е да изберем кандидат, който най-точно би паснал както като професионални умения, така и като личност в екипа, в който ще работи.

- Какви качества трябва да притежава идеалният кандидат за работа във Вашата компания?
- Чисто техническите и професионални умения, разбира се, са важни, за да може кандидатът да изпълнява функционалните си задължения. Много по-важно, обаче, е да открием у един кандидат подходящите личностни качества – той трябва да бъде проактивен и инициативен, да може добре да работи в екип, както и при високо напрежение, да бъде креативен, да търси решения и да бъде ориентиран както към самоусъвършенстване, така и към постигане на високи резултати. На тези умения трудно бихме могли да обучим новите служители, ето защо силно залагаме на тях при подбора.

- Как се справяте с липсата на достатъчно квалифицирани специалисти в България?
- Безспорно, в момента у нас има липса на квалифицирани кадри в определени сектори и добрите работодатели се борят за най-добрите. Мтел има редица инициативи, които целят да бъдем припознати като предпочитан работодател от младите хора – сътрудничество с университетите и професионалните гимназии, лекции в университетите, стипендии за млади таланти, годишни награди за бакалаври и магистри, завършили с отличие, традиционна стажантска програма, дни
на отворените врати и други. Целта е да достигнем до добрите бъдещи специалисти, като Мтел бъде за тях желан работодател, преди още да са излезли на пазара на труда.