Дори да работиш без заеми, е важно да избереш банка, която да ти е партньор. Поради това се спряхме на ПИБ, обяснява Йонко Георгиев, съдружник в ресторант “Котилото

Може ли бизнес да се прави, без да се взема кредит - повечето предприемачи сигурно ще отговорят, че това е почти невъзможно. Но има и случаи, при които това става и то успешно. Такъв пример е сръбският ресторант “Котилото”.

Собственици са Йонко Георгиев и Далибор Маринкович-Даци. Отварят ресторанта през 2011 г. Тръгнахме с пари назаем от познати, не сме теглили кредит и успяхме за една година да върнем парите. Оттогава реинвестираме собствени средства, обясня Георгиев.

Двамата с Даци се запознават преди десетина година, когато работят заедно в сръбски ресторант в центъра на София. И решават, че с наученото там ще опитат да отворят собствено заведение. Йонко Георгиев работи повече от 15 години в сферата на ресторантьорството. Даци е носител на златен медал от Лесковачката скариада. Признава, че от малък е искал да се занимава с кулинария. Маринкович е от Лесковац, но над 10 години живее в България.

Майстор Даци командва в кухнята
Майстор Даци командва в кухнята
В началото в “Котилото” има 5 човека персонал - Йонко, Даци, двама сервитьори и още един човек в кухнята. Тогава

спяхме по 3-4 часа

в денонощието,

за да разработим заведението. Още повече, че преди нас на същото място други двама ресторантьори се бяха провалили, казва Йонко. През първите две години двамата съдружници не ползвали нито едзин почивен ден. Сега в ресторанта има 7 сервитоьори, петима готвачи и още персонал.

Въпреки вече утвърдената марка и място, Георгиев и Маринкович всеки ден са в ресторанта. Все пак си взимат отпуск през лятото, за да са близо до семействата си. Но отсъстват за не повече от 5 дни. И си позволяват по един почивен ден в седмицата.

Обичам да посрещам гостите, да чуя мнението им. Поради това се обличам като сервитьорите, за да не се отличавам, и хората да споделят искреното мнение за ресторанта, казва Георгиев. И допълва, че иска да благодари на всички приятели и партньори за доверието. А също така и на екипа на “Котилото”.

И вмъква, че въпреки че не работят с кредити, е изключително важно коя ще е обслужващата банка. Георгиев и Маринкович работят с Първа инвестиционна банка - там са фирмените и личните им сметки, от банката са ПОС терминалите в ресторанта.

Много е важно

банката да ти е

партньор,

да те подкрепя, а не да те притиска, да знаеш, че можеш да разчиташ на съдействие, на лично отношение. Всичко това ни предложи Първа инвестиционна банка и поради това я избрахме, казва Георгиев.

Йонко Георгиев се включва в обслужването на клиентите, когато се налага
Йонко Георгиев се включва в обслужването на клиентите, когато се налага
За него професионализмът е в детайла. Един можел да види прашна бутилка, друг паяжинка. И дава пример, че в едно заведение, където работил, един от клиентите му казал, че една от птичките, сложени за украса, нямала вода в клетката си. Към всеки клиент трябва да успееш да намериш подход, твърди Георгиев. Поради това непрекъснато обучава сервитьорите си, тъй като те били лицето на ресторанта.

В него има основен закрит салон с около 200 места, още 100 в лятната градина и отделно има още една тераса.

Правим си и

наши празници,

готвим голяма плескавица и после раздаваме на гостите, каним оркестри от Сърбия, разказва Георгиев. Гордее се с клиентите - от най-обикновени хора до най-известни личности.

В менюто на ресторанта пък са застъпени домашно пригтовени ястия, има и домашна ракия - дюлева. Едно от най-впечатляващите неща е каймакът - масло от прясно мляко. Вари се, оставя се да изстине, обира се каймакът и се посолява. Внасят го от Сърбия, тъй като в България се намира много трудно.

С Маринкович като съдружници се допълвали отлично. Даци гледа кухнята, а аз салона – направили сме перфектната комбинация, а и двамата харесваме домашната кухня, къзва Георгиев. Освен това Даци

имал дарбата

да усеща месото,

коего го правело първокласен майстор. Георгиев обичал пушения врат, ущипците, лютите чушки, харесва пикантна храна. А също така харесва как готви Даци, дори казал на жена си, че в сравнение с него готвела леко безвкусно.

А най-важното било, че никога двама съдружници не са се карали на тема пари. Когато знаеш какъв е моделът, който работи, и го следваш, няма начин да не успееш, твърди Георгиев.