Бюджетната комисия одобри номинираната от ГЕРБ зам.финансова министърка

Комисията за финансов надзор ще има нов председател до края на юли. Номинираната от ГЕРБ Карина Караиванова ще смени на поста досегашния председател Стоян Мавродиев. Според процедурните правила, бюджетната комисия изслуша Караиванова и одобри нейната кандидатура  на извънредно заседание във вторник и гласуването в зала да стане до края на седмицата.

Пред депутатите, кандидатката обяви, че ще работи за съживяване и активизиране на капиталовия пазар в България чрез прозрачност, диалогичност, въвеждане на нови финансови инструменти и улесняване достъпа за финансиране през борсата на малки и средни предприятия. Програмата и е структурирана в 10 точки.

Тя отказа да коментира кого ще посочи за заместници и дали това ще стане заедно с нейното гласуване. "Ако бъда избрана, комисията ще стимулира добрите бизнес практики, а няма да бъде насочена само върху пазарните злоупотреби. Според нея, решенията трябва да се вземат след оценка на риска. „Щях да бъда притеснена от заемането на поста след приключването на проверките“, коментира Караиванова стартиралите оценки на активите на застрахователите и пенсионните фондове.

„Много трябва и може да се направи. Факт е, че нашият капиталов пазар е поставен в ъгъла. Известно е, че развитите капиталови пазари са около или над 100% от съответния БВП“. Така отговори кандидатката на въпрос от депутата Жельо Бойчев от БСП какво ще направи за капиталовия пазар. Сред мерките са повишаване на разнообразието от финансови инструменти чрез създаване на инфраструктура за търговия с деривати, облекчаване на административните процедури и електронизация. Караиванова предлага още да се стимулират компаниите и мажоритарните собственици да увеличат обема на свободно търгуваните акции, както и да се създаде сегмент на борсата за малки и средни предприятия, които да набират капитал не с проспекти, а по облекчени условия. Караиванова увери всички, че тези идеи ще бъдат обсъдени с инвестиционната общност и бизнеса.

При дебатите, председателят на АИКБ Васил Велев припомни идеята на инвестиционната общност през борсата да се предлагат миноритарни пакети на държавни дружества, както и друга- през борсата да се финансират и инфраструктурни проекти.
„Много детайлно ще се извърши анализ на правилника на КФН“, обеща тя след въпрос на Корман Исмаилов от РБ. „Ако правомощията им са нарушени, ще има промени, за да няма съмнения в независимостта им“, добяви тя. Що се отнася до оперативната ефективност на регулатора, Караиванова планира нова схема на заплащане, както и привличане на нови хора.

На въпрос дали ще ревизира управлението на предшественика си, Караиванова отговори: „Нормално е да се извърши финансов одит и одит на извършените операции за изминалия мандат“. „ Ще следим кои точно решения ще се ревизират, имат ли връзка с нарушения на поднадзорни лица, чийто основен бизнес е съсредоточен в предмета на регулацията на КФН и същевременно са притежатели на медии“, предупреди Йордан Цонев от ДПС.