ДАНС, МВР и НАП разкриха схемата

Схема за манипулация на оборотите от продажби разкри операция на ДАНС, МВР и НАП на морето, съобщиха от приходната агенция. Тя е по сигнал и е за използване на специален софтуер в търговски обекти - складове, супермаркети, книжарници.

В един от обектите била открита значителна сума в брой - 10 пъти над оборота, регистриран чрез фискални устройства. Парите са запорирани, а на собственика е назначена ревизия.

Иззети са всички компютри, за да се анализира информацията в тях. НАП ще уведоми прокуратурата, ако установят данни за престъпление от разработчиците и разпространителите на софтуерния продукт.

Схемата е проста, но ефективна, обясниха за “24 часа” експерти : софтуерът, предлаган от малка фирма на ръка, се инсталира в компютър, който се намира извън обекта. Свързва се с фискален принтер в обекта, който издава касови бележки и е свързан с НАП. В края на деня софтуерът “разпределя” оборотите към принтера - да отчитат всяка трета или всяка пета бележка. Трикът е в това, че софтуерът е извън обекта и не може да се провери. Така, принтерът издава закони бележки, които обаче отчитат само част от оборота.

Преди дни премиерът Бойко Борисов даде за пример популярно заведение в Слънчев бряг, в което софтуерът бил чак зад океана, в САЩ.

“Умният” софтуер бил свързван със системи за управление на обекти - магазини, ресторанти, супермаркети, разказват експертите. Те са свързани с баркодовете на всички стоки, заприходяват ги и следят движението им. В края на деня собственикът отчита за собствени нужди продадените количества по всяка стока и решава колко оборот да посочи като реален и колко да остане само в паметта на софтуера.

Експертите на шефа на НАП Бойко Атанасов установили и случаи със софтуер, програмиран автоматично да изтрива част от продажбите. Към тях ще се приложи тактиката на скритите покупки - инспектор купува като таен клиент, а след няколко дни се връща обратно в обекта, за да провери дали продажбата е отразена с точна сума, дата и час.

“24 часа” научи още, че ще бъдат предложени законодателни промени, които да ограничат рисковете от манипулации на компютри и устройства.