Прехвърлянето е по искане на общините

Държавата си прехвърли дела от 49,63% в собствеността на “Международен панаир Пловдив” АД на общините Пловдив и Варна. Това стана с решение на правителството в сряда.

Община Пловдив получава 11 607 385 акции, които са 20,63% от капитала на дружеството, а община Варна - 16 314 400 броя акции, които са 29% дял.

Мажоритарният дял от 50,39% е на “Пълдинг Туринвест” на Георги Гергов. Той коментира, че след прехвърлянето на акциите панаирът ще стане по-мобилен.

Бизнесменът имал общ проект с община Варна за изграждане на двуетажен изложбен център върху 3 дка в центъра на морския град. Теренът е на Гергов, но е върху археологически разкопки.

“Вече четвърта година работим по проекта. Не можем да се разберем с министерството на културата и собствениците на съседните парцели”, уточни Гергов. Идеята била на първия етаж в бъдещия артцентър старините да се експонират под стъкло. На втория етаж пък се предвижда да се организират пътуващи изложби по различни теми, които биха заинтригували курортистите.

От Министерството на икономиката казаха, че прехвърлянето се прави по искане на общините. Изнесена изложбена палата е мотив в становището на кмета на Варна Иван Портних.

Предвиждат се изложбени щандове и съвместни инициативи за увеличаване на международното участие в панаира. Портних пише още, че това е реално осъществимо, тъй като в летния сезон морския град се посещава от над 1,5 млн. чужди туристи.