Броят на чуждестранните туристи в Турция през юни е спаднал рязко с 40,9% в сравнение със същия месец миналата година, като при броят на руските туристи спадът е с 93% а на германските – 38%, предаде ДПА, цитирана от БиТиВи.

Туристическият сектор в Турция бе силно засегнат от опасенията от тероризъм и политическата нестабилност в страната. Провалилият се опит за преврат през този месец вероятно ще доведе до още по-голям отлив на туристи.

По данни на министерството на туризма през 11 последователни месеца е отчетено постоянно и значително намаляване на броя на туристите.

Броят на руските туристи намаля стремително, откакто турски сили свалиха руски самолет близо до границата със Сирия в края на миналата година. Неотдавна двете страни се сдобриха и Москва отмени забраната за чартърни полети до Турция.

За периода януари-юни 2016 г. Турция е била посетена от 183,8 хил. руснаци, което е с 87,4 % по-малко от същия период за миналата година, предава Интерфакс, цитирана от Фокус. Броят на руските туристи, пристигнали в Турция през юни, е едва 45,6 хил. души. Това е с 93 % по-малко от година по-рано, когато страната е била посетена от 652,7 хил. руснаци (през 2014 г. броят през юни е бил 805,3 хил. души).

Като цяло, в първата половина на годината Турция е била посетена от 10,740 млн. чуждестранни граждани, което е с 27,9 % по-малко, отколкото за аналогичния период през 2015 г. Туристическият поток се е съкратил практически от всички страни в света, с изключение на Украйна (ръст от 45,8 %), Киргизстан (+25,8 %), Косово (+6,7 %), Литва (+4%), и Албания (+2,1 %).

Туристическият поток от Германия, която заема първо място по посещения в Турция, от началото на годината е спаднал с 28,8 %, наброявайки 1,503 млн. души.

Серията самоубийствени атентати в Турция тази година, особено тези в туристическите райони на Истанбул, бяха една от главните причини туристите да избягват Турция. Подновеният конфликт с кюрдите в югоизточните райони на страната също поражда опасения.