Тя обеща да предложи екипа си до септември

139 депутатски гласа - от ГЕРБ, ДПС, АБВ, БДЦ, повечето от РБ и ПФ, 1 от “Атака” и 1 независим изстреляха Карина Караиванова до председателското място в Комисията за финансов надзор. “Против” гласуваха 24-ма, а 11 се въздържаха.

Изборът в пленарна зала започна в 9 ч и завърши в 10,40 ч. Караиванова положи клетва и до дни ще смени на поста досегашния шеф на финансовия регулатор Стоян Мавродиев.

Дебатът в пленарна зала се завъртя около това опорочена ли е процедурата за избор заради 5-дневния срок за номинации. Недоволни гласове се чуха и заради това, че изборът е от един-единствен кандидат и липсата на конкуренция. Румен Гечев от БСП нарече краткия срок “кадрови цирк”. Йордан Цонев от ДПС декларира от името на групата си подкрепа за Караиванова. И я зашити с думите: “Лошият маниер, с който бе наложена процедурата, нанесе имиджови вреди на кандидата.” Мартин Димитров от РБ заяви, че тяхната подкрепа ще зависи от бъдещите ѝ действия. Независимият Георги Кадиев оцени управлението на Мавродиев с “комисията е разбита” и “проспа поднадзорното си лице КТБ”.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова беше категорична, че Караиванова не е партиен кадър на ГЕРБ, а експерт.

Емил Димитров-Ревизоро от ПФ се съгласи, че процедурата по избора е прибързана, но “кандидатът заслужава поста”. Социалистът Жельо Бойчев пък заподозря управляващите, че опитват да наложат контрол върху оценката на активите на пенсионните фондове и застрахователите на активите на застрахователните и пенсионните дружества.

Делян Добрев от ГЕРБ се обърна към Караиванова: “Имате един много важен пациент - капиталовия пазар, който е в кома. Съживете го и му вдъхнете сили”, призова я той.

Новият председател на КФН обеща да формира екипа си максимално бързо и си постави като краен срок септември. А по повод призивите за ревизия на “Ерата Мавродиев” Караиванова отсече: “Актовете на КФН подлежат на контрол, не е моя работа да правя проверка.”