50 млн. евро влага японската фирма “Язаки” в завод край Димитровград. В четвъртък бе направена първата копка в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев и министъра на икономиката Божидар Лукарски. Заводът е за асемблиране на кабели за автомобилната индустрия. Предвидено е да заработи след година. Така ще бъде осигурен хляб за 3000 човека, а производството ще обслужва автомобилния концерн “Мерцедес Бенц”.

“Темпът на индустриализация и концентрацията на компании, произвеждащи компоненти за автомобилната индустрия, ме навеждат на мисълта, че скоро ще произвеждаме и коли”, каза Дончев. Той не предвижда отлив на инвестиции заради ситуацията в Турция. Висшият пилотаж на правителството и индустрията бил да се извличат полза при кризи. Дончев каза, че между 6000 и 10 000 гръцки фирми са мигрирали у нас.

“Това е трети завод на японския автомобилен концерн у нас, което е положителна референция и за други международни компании”, заяви министър Лукарски.

“Избора на място за инвестицията направихме не само заради съдействието от местната власт, но и заради развитата инфраструктура и човешкия капитал”, каза шефът на “Язаки Европа” Уран Заман.