Таня Ставрева, мениджър "Човешки ресурси" на BULPROS

- Какви са основните стъпки в процеса на подбора на кадри, които следвате във вашата компания?

- Създадена от 5 души през 2010 година, днес BULPROS наброява над 500 професионалиста, което превръща процеса по подбор за кадри в едно от стратегически важните решения за компанията. Този процес започва с внимателно планиране: какви профили ще търсим през следващата година (знания, умения, компетенции), колко, за какви локации и при какъв тип заетост. Това ни помага лесно да вземем решение кои са каналите, през които ще търсим кандидати, както и дали ще се обърнем към професионалните услуги на агенции за подбор. Всеки кандидат в компанията ни задължително минава през няколко етапа на конкурс: интервюта, по време на които обсъждаме не само знанията и уменията на кандидатите, но търсим съвпадение между нагласите им и ценностите и културата на компанията. За по-голяма част от позициите имаме предварително разработени тестове и казуси, с които установяваме техническите и езиковите компетенции на кандидатите.

- Какви качества трябва да притежава идеалният кандидат за работа във вашата компания?
- В днешната динамична бизнес среда е трудно да се даде едностранна дефиниция на „идеалния“ кандидат. Това, в което много силно вярваме е, че всеки човек е способен сам да управлява професионалния си път и ролята на компанията и мениджмънта е да създаде правилния контекст, в който това да се случва. В този смисъл търсим активни хора, които обичат предизвикателствата и имат смелостта да бъдат собственици на бъдещето си.

- Как се справяте с липсата на достатъчно квалифицирани специалисти в България?
- От една страна, имаме годишна програма, фокусирана върху повишаването на знанията и уменията на младите специалисти в България: партнираме си с български университети, участваме в кариерни дни, имаме стажантски позиции, приемаме практиканти, организираме събития или участваме с лектори в различни форуми, лекции и семинари.
От друга страна, отделяме допълнителни ресурси за повишаване на знанията и уменията на нашите служители – организираме вътрешни лекции и обучения по различни теми. Имаме неформални ментори на по-високи позиции, които предават своя опит и знания на по-младите специалисти.
Не на последно място – BULPROS е международна компания, имаме офиси в различни краища на Европа, което ни дава гъвкавост да търсим и привличаме хора и от други страни. Разчитаме и на новия облекчен режим за привличане на професионалисти извън Европейския съюз.