Ангелкова: Отчитаме най-силното

полугодие за туризма от 10 г. насам

Вече е възможно туристът да направи сметка предварително колко ще му струва не само хотелът, но и сянката на плажа в България.

От петък заработи нов модул на сайта на Министерството на туризма, през който на картата с плажовете у нас избирате този, на който ще бъдете на почивка, и проверявате колко струват шезлонг и чадър. Вече са въведени данните за 90 плажа, идеята е постепенно да бъдат описани и цените на всичките около 230 ивици у нас, казаха от Министерството на туризма.

Справката показва, че чадър и два шезлонга у нас са между 15 и 30 лв. на ден. Цените на съоръженията са събирани от служители на ведомството при проверките им на съответния плаж, тъй като концесионерите и наемателите засега нямат задължение сами да подават цени. По тази причина може да има известни разминавания, казват от ведомството и добавят, че модулът ще бъде надграден със снимки на плажовете, ще бъде разработена и версия на английски за чужденците. До картата с плажовете се посочва как туристът да подаде сигнал при нередности на плажа. Вече са получени над 200 такива сигнала, по морето има и мобилна група за проверки на туристическото ведомство.

“Отчитаме най-силното полугодие за българския туризъм за последните 10 години по отношение броя чуждестранни туристи. От януари до юни 2016 г. сме посрещнали над 3 млн. и 100 хил. чужденци”, каза министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от Нова тв.

Ръстът в сравнение със същия период през последното десетилетие варирал от 18% (през 2014 г.) до над 60% (през 2007 г.).

Първият истински морски месец - юни, също започва добре. Увеличението на туристите е с 28%, казва Ангелкова. От Румъния има 44% ръст, от Германия - 62%, от Русия - 18%. Украинците са с 22% повече, от Великобритания с 18%, от Полша с цели 177%, от Чехия с 92%, от Израел с 41%, от Франция с 38%, от Унгария с 49% и от Австрия със 76%.

Николина Ангелкова
Николина Ангелкова