Млад лекар, детски ортопед, наблюдава безпомощно как деца с проблеми не разполагат със средства и начини за следоперативно възстановяване. Годините са краят на 90-те, лекарят работи в Университетската клиника по травматология и ортопедия в Горна баня. „И най-блестящата операция да си направил, болният не може да се възстанови напълно без помощно средство. А се оказа, че в България няма ортопедични техници. Това е все едно да няма зъботехници“, казва днес д-р Йовко Гюров, собственик на фирма „Ортотех“, получила най-високата оценка на журито във втория конкурс на в.„24 часа“ „Големите малки“.

Преди около 6 години негов познат - швейцарски лекар детски ортопед, дошъл в Стара Загора да прави безвъзмездно операции по швейцарски проект. Първото нещо, за което попитал, е къде е ортопедичната работилница и кои са техниците, с които ще работи. Когато разбрал, че в България няма такива „глезотии“, заявил, че няма да направи нито една операция при това положение. В крайна сметка се принудил да доведе двама швейцарски техници със себе си, които също работили безвъзмездно.
„Тук винаги ме е нервирало това, че правим операцията и след това не се интересуваме как се възстановява пациентът. На Запад последното е по-съществено от самата интервенция“, казва Гюров. Той самият научил много от швейцарските техници, които работили в Стара Загора.

По принуда българският лекар ортопед започва да прави и приспособява ортези – за ходила, за долни и горни крайници, за шията, за прешлените. И тъй като се наложило да узакони тази си дейност, през 2000 г. регистрира „ЕТ Йовко Гюров Ортотех“. Четири години по-късно работата толкова нараснала, че намира съдружник, регистрират „Ортотех“ ЕООД, ипотекират си апартаментите и с получените заеми за около 60 000 лева купуват машини и материали.

Първият ортотехник става самият лекар, постепенно обучава в тази дейност и някои от служителите си. „Имах например шивачка, която сама пожела да научи нещо ново. И нея направих ортотехник“, усмихва се Гюров. Понеже нищо не разбирал от сметки, лека-полека изградил около себе си екип от счетоводители и икономисти, които да движат бизнес делата. Именно заради тях – повечето млади хора, д-р Гюров може да спори с всеки, който твърди, че мозъците изтичат от България.

Днес „Ортотех“ е фирма с 37 служители, със седем дистрибуционни центрове в страната и с над 1 милион лева годишен оборот. Произвежда приспособления за лекуване на ставно-мускулни проблеми, които са подходящи както през възстановителния период след травми, така и при хронични увреждания на опорно-двигателния апарат. Произвежда и специални ортези за деца с церебрална парализа, както и уреди за хора, претърпели инсулти или с частична пареза. Официален вносител е на ортези на реномирани световни марки и зарежда десетки специализирани аптеки и дрогерии в страната.
Голямата гордост на Гюров е, че след като изплаща дела на съдружника си и става едноличен собственик на фирмата, успява да спечели и два европроекта, с които обновява технологичните линии и самите изделия. С помощта на първия всички продукти на „Ортотех“ наскоро са обновени.

„Лошото е, че друга такава фирма – поне с такава широка гама изделия, в България няма и аз на практика няма от кого да се поуча и кой да ми посочи грешките“, оплаква се бизнесменът лекар. Косвено потвърждение, че е на прав път при изделията, които прави, са родителите на малките му пациенти. Когато се връщат от лечение във Франция, Швейцария, САЩ или Италия, всички родители идват да му благодарят за ортезите, които е направил за децата им, защото в чужбина лекарите ги оценявали високо.
В момента се водят преговори за износ на серийно произвеждани ортези от „Ортотех“ във Франция и Швейцария. А ден след като компанията получи най-много точки от журито на „Големите малки“, Гюров подписа договора за втория европроект. Той е за иновации в производството по оперативна програма „Конкурентоспособност“ и е на стойност 400 000 лева.