Перник ще прави корекции на местните налози, вероятно и Кърджали

5 от 36-те финансово закъсали общини са готови с планове за финансово оздравяване и са ги обявили на сайтовете си. 30 нямат готови проекти. След като бъдат одобрени от общинските съвети, плановете ще бъдат внесени във финансовото министерство.

В готовите планове са разписани мерки за повишаване на приходи и за свиване на разходи.

Община Перник планира корекции на местните данъци с общо 10% в идните 3 години. Визирани са облагането на имотните сделки - от 2 на 2,5%.

Като опция е посочено и вдигане на данъка за автомобилите, но без да се уточнява размер. От 2017 г. пернишкият кмет предлага и корекции на такса “тротоар”, на таксите за детски ясли и градини и за технически услуги.

Мярка в плана е и въвеждането на платена синя зона. В плана е записано още, че Перник ще иска безлихвен заем от държавата в размер на 20 млн.лв.

Имотният данък от 2017 г. може да е по-висок и в Кърджали, става ясно от оздравителния план на общината. Кметът предлага да оздравифинансите на общината с по-висок данък за най-мощните коли - над 100 KW, и също да въведе платено паркиране в центъра на града.

Разчети има и за свиване на разходи чрез орязването на културни и спортни прояви, както и искане за евтин заем от финансовото министерство в размер на 7,8 млн.

Друга община- Доспат, планира да поиска безлихвен заем от 6,6 млн.лв., като ще настоява 4,8 млн. лв. от него да бъдат опростени от правителството.

Две по-големи общини - Ловеч и Смолян, са записали в проектоплановете извършване на одити, за да преценят кои от тях да орежат.

И двата града засега не планират по-високи налози, но като потенциална възможност набелязват отмяна на отстъпката за ранно плащане. Двете големи общини не са посочили, че ще искат заеми.