Това, за което консултантски компаниии в сферата на бизнес имотите предупреждават от година и половина насам, най-после започна да се случва. Заради изчерпващите се офис площи в големите градове и най-вече в столицата, през 2016 г. се наблюдава лек ръст на наемите.

От началото на годината наемите на първокласни офис площи в сгради, разположени по големите булеварди са се повишили с 4% на годишна база и вече достигат до 13 евро за квадратен метър, колкото са и в центъра на столицата. В останалите сгради нивата все още са 10 - 10,5 евро за квадрат, твърдят от консултантската компания „Фортон“. „Тази тенденция на леко нарастване ще продължи до края на 2016 г. и през 2017 г., тъй като на пазара няма да излязат кой знае колко нови офис сгради. А и за много от тези, които ще са готови за експлоатация, вече има сключени договори с наематели“, каза Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в компанията.

Според Николай Неов, мениджър „Офис площи“ в консултатската фирма MBL/CBRE цените на наемите са се увеличили с 1,5%през първото тримесечие на 2016 г. в сравнение с последното на 2015 г. Според него в преобладаващата част от офис сградите в столицата предлагането е на нива около 11,5 евро на кв.м и само в по-нискокачествените е около 7 евро. И според него тази тенденция ще продължи поне до момента, в който предлагането не започне да балансира търсенето.

Този момент изглежда все още далече, въпреки че на пазара в столицата напоследък излизат нови големи офис сгради, а други предстои да бъдат завършени догодина. Отскоро е в експлоатация „Капитал форт“ на бул. „Цариградско шосе“, с 44 000 кв.метра офиси. През юни 2017 г. на пазара ще излезе „Милениум център“ – многофункционална сграда, с 24 000 квадрата офисна част. Малко по-късно би трябвало да бъде довършена сградата на площад „Македония“ на гръцката компания „GEK Terna“. Вече се строи четвърта фаза на „Експо 2000“ на бул.„Никола Вапцаров“, а преди два месеца беше започната втора фаза на проекта „София уан“ зад бившия завод „Електроника“.

Но дълго време предлагането беше толкова ниско, че през последните половин - една година са сключвани договори дори за незавършени сгради. За „Милениум център“ например вече е подписан договор за 6 от етажите, където на площ от около 6500 кв. метра ще се нанесат централите на СИБанк и ДЗИ. Водят се преговори и с други наематели. Още преди довършването на „Капитал форт“ беше подписан договор с американската ИТ компания Visteon, която зае 8000 квадрата, както и с още няколко компании, също за сравнително големи площи. Така сградата още в момента на сдобиването си с Акт 16 няма свободни площи, с изключение на два етажа, и е запълнена на 97 процента.

Движещите сили на пазара за имоти безспорно са аутсорсинг компаниите и тези от ИТ сектора. В много от случаите те разширяват дейността си в България и им трябват нови офис пространства. Трудността тук е по-скоро в това, че при аутсорсинг фирмите няма предвидимост в по-дългосрочен аспект. „Те трудно могат да прогнозират какви точно ще са нуждите им през следващите 6 до 9 месеца, тъй като непрекъснато се борят за спечелване на нови клиенти. Това задължава собствениците на офис сгради да са максимално гъвкави в предлагането на площите“, казва Станимира Пашова.

От началото на 2016 г. се наблюдава и увеличение на средния размер на търсените офиси. Ако през 2015 г. най-много запитвания е имало за офиси със средна големина от 1200 кв. метра, то сега най-търсени са площите от 2000 квадрата и нагоре.

Активността на пазара за наем на офиси е доста висока. Според „Фортон“ през първото тримесечие на тази година в София са сключени договори за наем на 22 188 кв. метра. Усвоените площи за периода са 15 444 кв. м.

Според MBL/CBRE са сключени сделки за наем за 25 хил. кв.метра, а обемът на нетно усвоените площи за тримесечието достига близо 23 хил. кв.метра.

При положение, че най-големите наематели са от точно определени сектори, всеки, който се захваща да строи офис сграда за отдаване под наем, трябва да проучи внимателно изискванията на този тип компании за техническите спесификации и за съпътстващите услуги, за да може проектът да покрива максимална част от тези изисквания, съветват консултантите. Според тях още когато получат разрешение за строителство, инвеститорите трябва да се срещнат с такива компании, за да могат навреме да се съобразят с изискванията им.

За възхода, в който в момента е пазарът на индустриални площи в страната, говорят и данните за обема инвестиции в него. По данни на „Фортон“ през първото тримесечие той е привлякъл 92 млн. евро, което е най-добрият резултат за последните седем години. Едва ли скоро ще бъдат достигнати инвестициите от 285 млн. евро, както през първото тримесечие на 2008 г., но събуждането в сравнение с годините на слаб интерес и ограничен брой сделки е факт.

Явор Костов, мениджър "Капиталови пазари" във „Фортон“ вижда добър знак в това, че чуждите инвеститори, които вече са на българския пазар, разширяват дейността си с нови сделки и търсят още възможности. И като пример дава покупката на Sofia Airport Center от фонда Revetas Capital.