България получи одобрение на първата нотификация на Програмата за развитие на селските райони. Една от основните промени е одобряването на ново направление в мярка „Агроекология и климат”, което ще позволи директна подкрепа на пчелните семейства, които са в мобилни платформи или са мобилното пчеларство. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на посещението си в Дом за възрастни хора и Дневен център за възрастни хора с увреждания „Подай ръка“ в Разград, съобщи „Фокус”.

„Моделът на тази мярка е взет от френския модел за подкрепа. За първи път в обхвата на мярка „Агроекология и климат” ще има директна подкрепа за пчеларите”, обясни министър Танева. Тя поясни, че в края на месец август предстои Управителен съвет за разпределение на държавна помощ de minimis на пчеларите.

„Държавната помощ de minimis ще бъде получена, но все пак нека да го гласува ДФ „Земеделие” и да го обявим тогава”, коментира Десислава Танева. „Помощта ще бъде разпределена аналогично на помощта от миналата година, тоест до определен брой семейства. До 200 броя пчелни семейства ще е предложението”, посочи министърът и допълни, че ако в края на август се вземе решението това означава, че в края на септември ще може да започне и плащането. „Работим в посока за подкрепа на административния капацитет на БАБХ в частта лаборатории по всички направления”, каза още Десислава Танева.