Те повишават конкурентоспособността на компаниите и опазват природата

Добивната индустрия в България отбелязва рекорден ръст след иновациите, които компаниите направиха през последните години. Те повишават конкурентоспособността на бранша и фирмите успяват да устоят на ниските пазарни цени на металите. Друга важна полза от иновациите е, че водят до растеж според принципите на устойчиво развитие. Той включва ефективно оползотворяване на рудните тела, преработка на отпадните води за извличане на метали и опазване на околната среда, пестене на енергия. Днес старите рудници, изправени пред фалит допреди 20-ина години, са модерни рудодобивни и преработвателни комплекси.

Модерна система

за управление

Добивните процеси в рудник “Елаците” се осъществяват и контролират от нова, модерна система за управление на минното производство - Dispatch. С нея расте производителността и ефективността на управление. Част от Dispatch е системата за високоточно позициониране ProVision. Тя успешно контролира правилното изземване на минна маса и прецизното сондиране. Общата стойност на инвестицията само в Dispatch за 2015-2016 г. е над 4,5 млн. лева.

Системата управлява напълно автоматично производствения процес. С нея се постига максимална продуктивност на машините, като се намалява до минимум времето за изчакване на багерите и самосвалите. Това увеличава КПД-то им с над 5%. Всички процеси се управляват от минен диспечер в контролния център. В процеса по автоматично шихтоване Dispatch осигурява надеждно смесване на рудата и постигане на планираните показатели.

Така за една година “Елаците-Мед” АД постигна ръст на производителността на целия машинен парк с 19,8% в аспект тон извозена минна маса на работещ самосвал за час. Със системата се намаляват аварийните ремонти на машините за сметка на превантивните. Тя допринася и за повишаване на безопасността при работа - помага за избягване на опасни зони, сигнализира за опасности, регулира трафика и скоростта на движение.

Системата Dispatch е един от иновативните проекти, завършени от дружеството през последната година. “Елаците-Мед” АД е първата българска компания от минната индустрия със сертификат за съответствие с международния стандарт ISO 50001:2011 за управление на енергията.

За първи път в нашата минна индустрия компанията въвежда и цифрови регулатори от ново поколение. Те са инсталирани на топковите мелници за смилане на рудата в обогатителния комплекс. Характеризират се с изключително висока надеждност на работа и подобряват енергийните характеристики на мелниците.

В началото на 2016 г. “Елаците-Мед” реконструира електрическата и автоматизираната част на електростатичния филтър в цех “Средно и ситно трошене”. С въвеждането на нова система за автоматизирано управление на технологичния процес на цеха се осигурява висока надеждност на работата на съоръженията, намалява се разходът на електроенергия и се гарантират в максимална степен здравословните и безопасни условия на труд.

Най-съвременно

оборудване

“Асарел-Медет” АД

инвестира 20 млн. лв. и въведе в експлоатация през 2016 г. нова циклично-поточна технологична линия за транспорт на руда (ЦПТ-3). Първите резултати показват, че ефективността на рудничния транспорт се е подобрила с 18,4%.

При изпълнението на проекта е извършено уникално за българския рудодобив двукратно преместване на модулите на трошачния корпус на спряната от работа ЦПТ-1. Нейното оборудване е най-рационално и екологосъобразно вградено в новата линия. Преместването на цялото съоръжение, тежащо над 1100 тона, е осъществено без детайлно разглобяване.

Тази иновация води до намаляване с около 40% на вредните емисии от изгорели газове от рудничните автомобили. ЦПТ-3 постига и икономически резултат заради значителното намаление на обема на произведените тонкилометри и редуциране на разходите за строителство и поддръжка на рудничните пътища. Това води до по-ниска себестойност на добиваната руда.

“Асарел-Медет” въведе в експлоатация и най-съвременно руднично оборудване - електрически багер Komatsu с обем на кофата от 15 куб. м, верижни булдозери Caterpillar, автосамосвали “БелАЗ” с товароносимост от 130 т.

Компанията обнови първа секция на флотационното отделение на обогатителна фабрика “Асарел”. Инвестицията е за близо 25 млн. лв. Модернизацията води до максимално добри технологични резултати, а това снижава себестойността на произведения меден концентрат. Процесът на флотация в новата секция се извършва в изцяло автоматичен режим.

От 1999 до 2015 г. “Асарел-Медет” инвестира 892 млн. лв. в програмите си за устойчиво развитие, в т.ч. за мащабна модернизация на производствения процес, енергийна ефективност, екология, безопасност на труда, развитие на персонала и социална отговорност. Компанията единствена в страната извършва публичен мониторинг на състоянието на водите на изхода на своите пречиствателни станции и по поречието на реките в района. Всеки може да види показателите в реално време на сайта на компанията. Състоянието се следи чрез осем автоматизирани станции, предаващи непрекъснато данни в реално време.

Европроект в

обогатяването

“Рудметал” в Рудозем инвестира в най-модерната и иновативна за България линия за преработка и обогатяване на оловно-цинкова руда. Тя решава и сериозни екологични проблеми, свързани с флотацията.

Компанията внедрява безцианидна технология на обогатяване. Инвестицията е за над 10 млн. лв. Доставката на част от оборудването е по европейски проект с безвъзмездно финансиране от 2,9 млн. лв. Капацитетът на линията е за преработка на 110 000 т руда годишно. Добитата от “Рудметал” оловно-цинкова руда ще осигури около 60% от потенциала ѝ. Планира се и внос на руда.

Науката помага

Минно-геоложкият университет “Св. Иван Рилски” и “Минстрой холдинг” АД разработиха мащабна научноизследователска и внедрителска програма за по-ефективно и комплексно оползотворяване на оловно-цинковите руди. Иновативният подход за “Горубсо-Златоград” е в съответствие с най-добрите световни стандарти и практики. Проектът ще бъде представен за пръв път пред международната научна общност на Световния минен конгрес през октомври в Рио де Жанейро.

Иновацията води до стабилни качествени и повишени количествени показатели. Произвежданите висококачествени метални концентрати отговарят напълно на изискваните параметри за металургията. “Данните за съдържание на вредни примеси в крайните продукти: кварц и олово в цинковия концентрат и цинк в оловния концентрат, показват, че в резултат на иновацията, в “Горубсо Златоград” се произвеждат висококачествени концентрати”, коментира проф. д-р Иван Нишков от МГУ. Приложеният иновативен подход осигурява рационално използване на природните ресурси и предотвратяване тяхното изчерпване.

В името на

безопасността и

околната среда

Грижата за здравето и осигуряването на безопасни условия на труд са най-важните приоритети на “Дънди Прешъс Металс”, коментират от компанията.

Иновативен подход е въвеждането на златни правила, спазването на които осигурява безопасна работна среда. Всеки служител и подизпълнител преминава през обучение. Благодарение на въведените златни правила е възможно по-добро планиране на работата и управление на риска.

Отговорният подход към местната общност и околната среда мотивират “Дънди Прешъс Металс Челопеч” да актуализира своя план за закриване и рекултивация на хвостохранилище “Челопеч” след диалог с широк кръг заинтересовани страни. Компанията стартира иновативен 5-годишен проект за отглеждане на различни растения в партньорство с Лесотехническия университет. Учени и специалисти от компанията наблюдават растежа на лавандула, мента, кръвен здравец, маточина, салвия, на традиционни за района шипка, маслодайна роза и мащерка. Те следят показателите на почвата, анализират различните части на растенията и добива от тях. Резултатите ще помогнат за подбор на най-пригодните растения. В края на 2016 г. ще бъде избран най-подходящият метод за рекултивация на хвостохранилището. Така ще се насърчи земеделското развитие на областта.

Технологичното обновление на рудник “Асарел” включва Циклично-поточна линия – ЦПТ-3, и ново руднично оборудване.
Технологичното обновление на рудник “Асарел” включва Циклично-поточна линия – ЦПТ-3, и ново руднично оборудване.