Галина Костадинова: Ако се препънеш и след това просто се откажеш, няма как да успееш

Ресторант "Дива" в Благоевград посреща гости от 2002 г. Той се намира на алеята на парк „Бачиново“, съвсем близо до река Бистрица. На лятната тераса има места за сто човека, а във вътрешната част за седемдесет.

Освен него семейството на Галина Костадинова управлява и друг ресторант - "Дива" на булевард „Васил Левски“ в града. Там на разположение са 40 места вътре и 30 навън.

Сред обектите е и хотел-ресторант, а общият капацитет на всички е 700 гости.

Храната във всички обекти е разнообразна, а за удобството на клиентите се грижи персонал от общо 50 души.

- Защо и как избрахте да започнете този бизнес?

- Първото е добрата кухня. Ние така сме възпитани - да се храним заедно, на обща маса с добра храна. Това ми харесваше. Първия ресторант създадохме през 2002 г. След това започнахме да въвеждаме нови продукти, които навлязоха в страната като бейби рукола, различни видове сирена. С тях се сдобиваме от "Метро".

- Кое е това, което най-много ви мотивира?

- След като отворихме, все по-доброто качество на храната, носеше и повече клиенти. Така се мотивирахме да сме все по-добри и по-добри, да нямаме пропуски, недоволни хора и рекламации. Мотивацията е в това всички да са доволни и да имат добри отзиви.

- Кои са най-важните хора за успеха на вашия бизнес?

- Цялото семейство е включено в нашия бизнес. Основен фактор, който движи нещата, особено в кухнята и с менюто е синът ми - Васил Димитров. Цялото семейство има задачи и отговаря за тях.
Добрият персонал също е изключително важен за този тип бизнес. Каквито и да са ти идеите, колкото и да се трудиш, няма как в едно такова заведение да се справиш сам.

- Кои са най-големите предизвикателства, пред които сте се изправяли?

- Трудностите са големи. Бюрокрацията пречи много. Да оправиш всичката документация и да отвориш заведение, е много трудно.
След това персоналът, колкото и добър да е той, всеки човек е различен. Понякога си добър, понякога не толкова. По принцип в България е много трудно в момента с работната ръка. Въпреки че казват, че има безработица, почти няма такива, които търсят работа.

- Какво научихте за тези години като предприемач?
- Научих, че трябва да се следват собствените желания и идеи. Днес в България трябва да си много упорит, за да постигнеш нещо. Трудностите са много и ако се препънеш и след това просто се откажеш, няма как да успееш. Трябва да си много упорит и да продължаваш напред. След като си решил и си вложил освен пари и усилия - физически и психически, трябва да продължиш.

- Как си представяте своя бизнес след 5 години?
- Дано да е по-успешен. Мислим и за разрастване в друг град, но на този етап не знам още със сигурност.

*"24 часа" е ексклузивен медиен партньор на кампанията „МЕТРО Ден на предприемача“. Рубриката представя български предприемачи и се осъществява със съдействието на „Метро Кеш енд Кери България“.