Големите – още по-големи (целия текст)

  • 1
authorАвтор: Владимир Чириков

Големите – още по-големи (целия текст)

Едни и същи пазарни играчи, до голяма степен, преди 10 години и сега – това показва първото сравнение на водещите компании в търговията на дребно с бързооборотни стоки в България. И през 2006 г., и през 2016 г. водещи търговци са „Кауфланд“, „Метро“, „Билла“, търговска верига „Фантастико“, търговска верига „Т-Маркет“, търговското обединение „ЦБА“. Единственото изключение са „Лидл България“, които навлязаха на пазара през 2009 г. и бързо успяха да се развият и изкачат до челната тройка.

На пръв поглед изводите са, че за 10 години нищо съществено не се е променило. По-задълбоченият поглед води до други заключения.

Едно от нещата, които се случиха, е че големите компании станаха още по-големи през годините, като завзеха по-голям дял от пазара. Този тренд се очаква да продължи. Това бе един естествен процес, тъй като консолидацията обхвана редица браншове на българската икономика, а и силната фрагментираност на един пазар не позволява конкурентоспособност и икономии от мащаба. До голяма степен катализатор на консолидацията в търговията с бързооборотни стоки беше и положителното, макар и слабо на моменти развитие на икономиката на страната през последното десетилетие. То беше подкрепено от засилващия се приток на чуждестранни инвестиции, растящия износ, увеличаващите се доходи на домакинствата – фактори, които рефлектираха върху развитието на пазара на имоти и на търговски площи и формираха едно по-специфично търсене у потребителите.

Свидетелство за това е развитието на пазарния дял на водещите 10 търговски вериги, които за по-малко от 10 години – от 2009 до 2015 г., разшириха присъствието си от 28% на 41% от пазара. Тази тенденция се очаква да продължи и водещите компании да достигнат близо 45% от търговията на дребно с бързооборотни стоки в България до края на тази година.

Преструктурирането на пазара е друга промяна през годините, която доведе до промяна в позициите на търговските вериги.

Водещите позиции на пазара се държат като цяло от няколко международни групи - „Шварц Груп“ („Кауфланд“ и „Лидл“), „Реве Груп“ („Билла България“), „Метро Груп“ („Метро Кеш енд Керри“), „Максима Груп“ (верига „Т-Маркет“). Останалите позиции до топ 10 на пазара за 2016 г. се допълват от местните вериги „Фантастико“, „ЦБА“, „Триумф“, „Пикадили”, и верига „Булмаг“ (Трънчев).

Още от следващата година след навлизането си на пазара през 2006 г., търговска верига „Кауфланд“ е неизменен лидер в търговията на дребно с бързооборотни стоки в страната. След бурната си експанзия от 2009 г. насам и придобиването на магазините на „Тенглеман“ в България другият предствител на „Шварц Груп“ – „Лидл“, зае втората позиция в националната класация. „Билла“, която стартира през 2000-та година, в момента управлява над 100 обекта и е най-голямата верига, поддържаща супермаркет формата, е на третото място. Водеща компания в търговията на едро е „Метро“, която е първата чуждестранна верига, стъпила на българския пазар през 1999 годин и развиваща кеш енд кери формата. Класацията на големите пет се допълва с позиционираната основно в София търговска верига „Фантастико“, която управлява приблизително 40 магазина.

Повечето компании сред водещите 10 играчи на пазара постоянно разширяваха пазарния си дял през последните години, но най-сериозно положително развитие отбелязаха „Кауфланд“, „Лидл“ и „Билла“.

По оценка на експерти в бранша обемът на пазара на търговия на дребно с бързооборотни стоки през канала на магазините, които продават основно храни, се оценява на приблизително 10 млрд. лева. Той не бележи съществени изменения през последните години, което води до засилваща се конкуренция между съществуващите играчи и борба за пазарен дял и клиенти.

Именно сравнително малкият пазар, който не расте, и засилената конкуренция принуди няколко водещи компании да ограничат дейността си през годините и дори да излязат от него. Най-пресен е примерът с „Пени Маркет“. След като разви мрежата си от 49 магазина в страната, стигайки до 6-то място в националната класация по приходи от продажби към края на 2014 г., компанията преустанови дейността си през октомври 2015 г., не успявайки да намери купувач на цялостният си бизнес.

Други примери от недалечното минало са словенската „Меркатор“, както и местните търговски вериги „Валан“, „Сара“, „Елемаг“, „Сани“, „Перла“. Сериозна реорганизация и намаление на дейността регистрираха и действащите вериги „Карфур“ („Маринопулос Груп“), „Пикадили“, „Европа“, които намалиха търговската си площ и действащи обекти. През 2015 г. „Метро“ също затвори 3 от обектите си „Метро Компакт“ в Сливен, Хасково и Добрич.

Именно сериозното свиване на дейността на „Карфур“, „Пикадили“ и излизането на „Пени Маркет“ доведе до заместването им в челната десетка на търговците на бързообортни стоки в България с местните вериги „Триумф“ (с обекти в Пловдив) и „Булмаг“ (магазини в Шумен,Търговище, Варна). От това освобождаване на пазар бързо се възползваха и водещите компании „Кауфланд“, „Лидл“, „Билла“, „Фантастико“ и литовската “Т-маркет“. Последната верига вече декларира придобиване на над 10 обекта на „Пени Маркет“ в по-малките градове в страната, след като „Билла“ привлече локациите в София и Варна.

Регионалните местни играчи също успяха да получат глътка въздух и да устояват в конкуренцията с по-големите компании. Такива примери са „Лекси“ в Пловдив, „Фреш Маркет“ в София, „Пацони“ в Русе, „Май маркет“ във Варна и други. Макар и в областните градове водещи да са мултинационалните вериги, все пак местните търговци успяват да поддържат баланса. На пазара успешно се позиционират и множество независими специализирани магазини за млечни продукти, меса, риба, които се фокусират върху предлагането на по-натурални и качествени храни.

С развитието на дигитализацията и навлизането на електронната търговия, макар и с бавни стъпки сравнително успешно се развиват и електронни магазини за храни, като например www.ebag.bg, www.randi.bg, www.shop24.bg, www.megatrade.bg, но техният пазарен дял към момента е нищожен.

Добрата новина за развитието на търговията е, че икономиката на страната като цяло расте и редица макроикономически индикатори се подобряват. По прогнозни данни на Европейската комисия и Министерство на финансите реалният растеж на БВП на страната през тази година се очаква да бъде в рамките на 2%, основно заради ограниченото усвояване на средства от еврофондовете. Очаква се този фактор да се засили през 2017 година и да окаже по-голям положителен ефект върху икономиката, което ще се отрази положително и върху пазара на труда, а оттам и на потребителските разходи.

Въпреки сравнително положителните нагласи за 2016-та обаче трябва да се има предвид, че страната е изправена пред различни вътрешноструктурни и икономически проблеми, както и външни геополитически рискове, което до голяма степен определя предпазливостта на потребителите.

На този фон няколко са основните тенденции, които се очертават в търговията на дребно с бързооборотни стоки в близките години:
- Пазарът ще продължи да се консолидира, а конкуренцията да се засилва.
- Като обем ще се наблюдава слаб ръст.
- Експанзията на водещите компании също ще продължи, основно в големите градове на страната като София, Пловдив, Варна, Бургас.
- Предстоящ е ефектът от включването на нов играч – македонската „КАМ Маркет” която ще стартира основно в София в нишата супермаркет и удобен магазин.
- Регионалните търговци ще се развиват.
- Специализираните магазини също ще се развиват, макар и бавно.
- Значителни са перспективите пред електронната търговия, която стартира от сравнително ниско ниво.
- Търговците ще продължат да развиват собствените марки, с фокус върху тези от по-висок клас и с по-добро качество
- Ще се засилва имиджовата реклама и програмите за лоялност, насочени към клиентите. Те от своя страна ще продължат търсенето на най-добрата сделка чрез ценовите намаления/изгодните предложения

Основните насоки, които ще определят поведението на търговците на бързооборотни стоки през следващите години, са:
- По-близо до потребителя! На българският и на останалите пазари се наблюдава тенденция, насочена към промяна на търговските формати, така че да се постигне по-голяма близост и пестене на време на клиента.
- По-здравословен живот! Търговците ще обръщат все по-голямо внимание върху предлагането на по-здравословни, свежи и натурални продукти, както и към
„по-зелени“ процеси на управление на магазините.
- По-ангажиран клиент! Тази тенденция е свързана по-скоро с начина на комуникация между търговците и клиентите. Все по-голям фокус ще се поставя върху преживяването вътре в магазина, което включва асортимента и подредбата на стоките, атмосферата, предлаганите удобства и иновации при пазаруването, качеството на обслужването, начините за плащане, касовите пространства.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Евтин зарзават залива "Столипиново", цените тройно по-ниски

Евтин зарзават залива "Столипиново", цените тройно по-ниски

Домати, краставици и картофи - по левче Тройно по-евтино се продават зеленчуци и плодове в "Столипиново" в сравнение с другите пазари в Пловдив. Домати, краставици, моркови, картофи, лимони и портокали вървят по левче. Марулата се предлага за 50 ст., връзка магданоз за 30 стотинки, а пресен лук за 80 ст. Килограм нар струва само 0, 40 лева.

Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето

Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето

Един от най-скъпите пътни проекти у нас - строежът на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, събра рекорден брой кандидати. 26 компании - в консорциуми и самостоятелно, са подали оферти, стана ясно в петък при отварянето им в АПИ. (Кои са кандидатите виж в таблицата.). Повечето обединения са интернационални и включват чужди фирми,

"Шел": 1 на 5 са шансовете да бликне нефт или газ в Черно море

"Шел": 1 на 5 са шансовете да бликне нефт или газ в Черно море

"Не мога да бъде убеден, че ще намерим нефт или газ, но съм убеден, че ще постигнем най-доброто. Шансовете са 1 към 5 да се получи нещо, което си струва". Това обяви в Бургас шефът на петролния гигант "Шел" за Европа Макс Брауърс. Преди това разведе вицепремиера Томислав Дончев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и кмета на Бургас Димитър

"Форд" към Мей: Ще затворим заводите си във Великобритания при Брекзит без сделка

"Форд" към Мей: Ще затворим заводите си във Великобритания при Брекзит без сделка

"Форд Мотор къмпани" предупреди британският премиер Тереза Мей, че ще затвори заводите си във Великобритания, ако се стигне до излизане на страната от ЕС без сделка, предаде "Блумбърг". От компанията обявяват, че твърд Брекзит ще има катастрофални последици за автоиндустрията в страната, предаде "Дневник".

НАП затвори шест магазина в Русе от началото на годината

НАП затвори шест магазина в Русе от началото на годината

Мобилни екипи за фискален контрол извършват проверки в търговски обекти в област Русе, като от началото на годината са запечатали шест магазина. Това съобщиха от офиса на приходната агенция в крайдунавския град. Последният случай е от почивните дни, когато със специален стикер са били запечатани вратите на голям магазин за китайски стоки в

Китай притежава най-много американски държавни ценни книжа

Китай притежава най-много американски държавни ценни книжа

След спада в продължение на шест месеца, притежаваните от Китай американски държавни ценни книжа се увеличиха до 1,123 трилиона щатски долара през декември, сочат данни на финансовото министерство на САЩ, предаде bulgarian.cri.cn. Китай, който все още е най-големият чуждестранен притежател на американски ценни книжа, държеше 1,

Жалба блокира “Турски поток” през България (Обзор)

Жалба блокира “Турски поток” през България (Обзор)

Изграждането на трасето на “Турски поток” през България е блокирано временно заради жалба срещу обществената поръчка. Тя е подадена от “Атоменергоремонт”, която се свързва с бизнесмена Христо Ковачки. Съобщението, че процедурата е спряна, докато по жалбата се произнесе КЗК, бе пуснато официално от “Булгартрансгаз”.

“Газпром” спечели  дело срещу “Овергаз” за 350 млн. долара

“Газпром” спечели дело срещу “Овергаз” за 350 млн. долара

Арбитраж в Цюрих отхвърли иска на Сашо Дончев заради спрените доставки през 2016 г. Арбитражният съд в Цюрих е отхвърлил иск на “Овергаз”, собственост на бизнесмена Сашо Дончев, за 350 млн. долара срещу “Газпром”. Това стана ясно от съобщение във фейсбук на Нери Терзиева - мениджър “Публични комуникации” в “Овергаз”.

Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна

Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна

Необичайна оферта в интернет. Американски сайт за онлайн търговия обяви за продан пясък от Офицерския плаж във Варна. Няколко грама струват около 9 евро. Оказва се, че най-често купувачите на тази стока са хора, които са превърнали в хоби събирането на пясък от цял свят, предаде БНТ. Пясъкът на Офицерския плаж във Варна е един от най-ценните за

Собствениците на “спящи” акции ще ги прехвърлят без такса

Собствениците на “спящи” акции ще ги прехвърлят без такса

Притежателите на акции от масовата приватизация ще могат да се разпоредят с тях без такси. Това обявиха от Централния депозитар, в чийто регистър се съхраняват данни за собствениците. Обхватът на облекчението ще включва прехвърляне на съхранение на акциите по клиентска сметка при инвестиционен посредник, първата им продажба,

Най-коментирани

Министър Ангелкова впечатлена от възрожденска Елена, ще посети града

Министър Ангелкова впечатлена от възрожденска Елена, ще посети града

Община Елена представя подобаващо туристическия си потенциал на най-големия тематичен форум у нас – Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо 2019“, която ще продължи до 16 февруари. Министърът на туризма Николина Ангелкова бе сред първите гости и разгледа подробно щанда, който е с нова визия и показва възможностите за туризъм в

Менда Стоянова: Ниската безработица и ръста на средната заплата ще се запазят

Менда Стоянова: Ниската безработица и ръста на средната заплата ще се запазят

Тенденцията за ниска безработица и повишаване на средната работна заплата ще се запазят. Това прогнозира председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред БНТ. Според нея икономическите реалности ще изискват от работодателите да увеличават доходите, за да преодолеят недостига на работна ръка и квалифицирани специалисти.

50 000 виетнамци може да дойдат да работят в България

50 000 виетнамци може да дойдат да работят в България

През 2019 година Виетнам цели да изпрати 120 000 виетнамци на работа в чужбина, насочвайки се към пазари като Япония, Южна Корея, Тайван, Румъния и България. У нас може да дойдат около 50 хиляди души, които да работят в строителството, шивашката и текстилната промишленост, високотехнологичното селско стопанство и медицинското обслужване.

Търговският дефицит на България се свива с близо 7,7 млрд. лева за година

Търговският дефицит на България се свива с близо 7,7 млрд. лева за година

България увеличи търговския си дефицит през миналата година, след като търговията се сви и през последния месец на 2018 г., става ясно от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Наблюденията на  Investor.bg показват, че през ноември и октомври пак имаше ръст, през септември – лек спад,

Адвокати, нотариуси и банкери докладват в ДАНС потенциални перачи на пари

Адвокати, нотариуси и банкери докладват в ДАНС потенциални перачи на пари

Фирмите имат срок до 31 май да декларират реалните си собственици До 31 май всички фирми и неправителствени организации трябва да обявят в Агенцията по вписванията действителните си собственици, ако те са офшорки. Това предвижда публикуваният правилник към Закона за мерките срещу изпирането на пари. Той е приет в края на 2018 г.

Ангелкова получи Златен приз за България като дестинация за качествен туризъм

Ангелкова получи Златен приз за България като дестинация за качествен туризъм

На церемония в рамките на Международното туристическо изложение „Ваканция&СПА експо“ министър Николина Ангелкова получи Златен приз на сп. „Туризъм и отдих“ за утвърждаване на България като целогодишна дестинация за качествен туризъм, съобщават от пресцентъра на Министерството на туризма. Това е високо признание за усилията на нашия екип за

Над 1 млрд. лв. ще струва евентуално отчуждаване на частни терени край морето

Над 1 млрд. лв. ще струва евентуално отчуждаване на частни терени край морето

Над 1 млрд. лв. ще трябва да отдели държавата, ако се вземе решение да бъдат изкупени терени по Черноморското крайбрежие, които попадат в частни имоти. Това стана ясно от отговор на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на въпрос на журналисти в парламента, съобщи БТА.

Отчетоха най-малкия брой регистрирани безработни през януари за последните 16 г.

Отчетоха най-малкия брой регистрирани безработни през януари за последните 16 г.

Безработните, регистрирани в бюрата по труда през януари 2019 г. са 209 308 . Това е най-малкият им брой през този период на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г., съобщават от Агенцията. Равнището на регистрираната безработица през януари е 6.

НАП: Няма да удължаваме срока за касовите апарати

НАП: Няма да удължаваме срока за касовите апарати

Финалното решение ще вземе финансовото министерство Отсрочка за новите касови апарати няма да има, съобщиха ТАП н четвъртък. До края на следващата седмица анализ за готовността на бизнеса за смяната, подготвен от експертите на агенцията, ще бъде докладван във финансовото министерство, а то ще вземе финалното решение.

НАП: От 1 април касовите бележки за гориво ще съдържат подробна информация

НАП: От 1 април касовите бележки за гориво ще съдържат подробна информация

От 1 април 2019 г. всички касови бележки, които получаваме за заредено гориво на бензиностанциите, ще са по-подробни. Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното

България е  12-а в ЕС  по дял на  зелените  централи

България е 12-а в ЕС по дял на зелените централи

България е на 12-о място в Европейския съюз по дял на електроенергията, произведена от зелени централи. Това показват публикувани от Евростат данни, които се отнасят към края на 2017 г. Страната ни е и една от десетте членки на съюза, които са надминали вече националните цели за дял на енергията от ВЕИ в крайното енергийно потребление към 2020 г.

Отсрочка за касовите апарати, но не за всички

Отсрочка за касовите апарати, но не за всички

Финансовото министерство ще я обяви до дни До дни ще стане ясно дали и кой ще получи отсрочка за подмяната на касовите апарати. Засега търговците, регистрирани по ДДС, трябва да ги сменят не по-късно от 31 март. Тези, които не са в регистъра – до 30 юни, а големите вериги трябва да имат нов софтуер за управление на продажбите до 31 декември.

Търговията   с Германия  за първи път на плюс с 326  млн. евро

Търговията с Германия за първи път на плюс с 326 млн. евро

Федералната статистическа служба потвърди, че износът ни за най-голямата икономика в ЕС надхвърля вноса България вече изнася повече за Германия, отколкото внася оттам. Това обяви премиерът Бойко Борисов в края на миналата седмица. Данните от края на месец януари 2019 г. на Федералната статистическа служба на ФРГ (ДЕСТАТИС) за периода

Китай притежава най-много американски държавни ценни книжа

Китай притежава най-много американски държавни ценни книжа

След спада в продължение на шест месеца, притежаваните от Китай американски държавни ценни книжа се увеличиха до 1,123 трилиона щатски долара през декември, сочат данни на финансовото министерство на САЩ, предаде bulgarian.cri.cn. Китай, който все още е най-големият чуждестранен притежател на американски ценни книжа, държеше 1,

Икономистът Явор Алексиев: Намаляват разходите за храна

Икономистът Явор Алексиев: Намаляват разходите за храна

„Разходите на домакинствата у нас растат по-бързо, но това е следствие от увеличението на цените през изминалата година. Инфлацията се завърна с по-високи темпове, отколкото през 2016 – 2017 г. Но структурата на разходите е обнадеждаваща – намалява сумата, която харчим за храна”. Това коментира по Нова тв Явор Алексиев от Центъра за пазарна

Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна

Американски сайт продава пясък от Офицерския плаж във Варна

Необичайна оферта в интернет. Американски сайт за онлайн търговия обяви за продан пясък от Офицерския плаж във Варна. Няколко грама струват около 9 евро. Оказва се, че най-често купувачите на тази стока са хора, които са превърнали в хоби събирането на пясък от цял свят, предаде БНТ. Пясъкът на Офицерския плаж във Варна е един от най-ценните за

Чайна Телеком издаде първата 5G СИМ-карта

Чайна Телеком издаде първата 5G СИМ-карта

Чайна Телеком, един от трите телекомуникационни оператора на Китай, издаде първата 5G СИМ-карта за мобилен телефон на Пан Шъ'и, председател на Сохо Чайна (Soho China). Този ход е символичен, тъй като СИМ-карта все още не може да бъде използвана, но е знак за сътрудничеството между двете страни в комерсиализирането на 5G мрежата.

Евтин зарзават залива "Столипиново", цените тройно по-ниски

Евтин зарзават залива "Столипиново", цените тройно по-ниски

Домати, краставици и картофи - по левче Тройно по-евтино се продават зеленчуци и плодове в "Столипиново" в сравнение с другите пазари в Пловдив. Домати, краставици, моркови, картофи, лимони и портокали вървят по левче. Марулата се предлага за 50 ст., връзка магданоз за 30 стотинки, а пресен лук за 80 ст. Килограм нар струва само 0, 40 лева.

Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето

Рекорд - 26 фирми искат да строят магистрала “Струма” през дефилето

Един от най-скъпите пътни проекти у нас - строежът на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле, събра рекорден брой кандидати. 26 компании - в консорциуми и самостоятелно, са подали оферти, стана ясно в петък при отварянето им в АПИ. (Кои са кандидатите виж в таблицата.). Повечето обединения са интернационални и включват чужди фирми,

Годината почна с 0,5% инфлация

Годината почна с 0,5% инфлация

Поскъпването е предимно заради хранителните стоки  След кратко затишие в последните месеци на миналата година 2019-а започна със сравнително висока месечна инфлация от 0,5%, като годишната отново е 3%. Този път тя се дължи предимно на поскъпването на хранителните стоки и безалкохолните напитки. Макар че след новогодишните празници те са