Големите – още по-големи (целия текст)

  • 1
authorАвтор: Владимир Чириков

Големите – още по-големи (целия текст)

Едни и същи пазарни играчи, до голяма степен, преди 10 години и сега – това показва първото сравнение на водещите компании в търговията на дребно с бързооборотни стоки в България. И през 2006 г., и през 2016 г. водещи търговци са „Кауфланд“, „Метро“, „Билла“, търговска верига „Фантастико“, търговска верига „Т-Маркет“, търговското обединение „ЦБА“. Единственото изключение са „Лидл България“, които навлязаха на пазара през 2009 г. и бързо успяха да се развият и изкачат до челната тройка.

На пръв поглед изводите са, че за 10 години нищо съществено не се е променило. По-задълбоченият поглед води до други заключения.

Едно от нещата, които се случиха, е че големите компании станаха още по-големи през годините, като завзеха по-голям дял от пазара. Този тренд се очаква да продължи. Това бе един естествен процес, тъй като консолидацията обхвана редица браншове на българската икономика, а и силната фрагментираност на един пазар не позволява конкурентоспособност и икономии от мащаба. До голяма степен катализатор на консолидацията в търговията с бързооборотни стоки беше и положителното, макар и слабо на моменти развитие на икономиката на страната през последното десетилетие. То беше подкрепено от засилващия се приток на чуждестранни инвестиции, растящия износ, увеличаващите се доходи на домакинствата – фактори, които рефлектираха върху развитието на пазара на имоти и на търговски площи и формираха едно по-специфично търсене у потребителите.

Свидетелство за това е развитието на пазарния дял на водещите 10 търговски вериги, които за по-малко от 10 години – от 2009 до 2015 г., разшириха присъствието си от 28% на 41% от пазара. Тази тенденция се очаква да продължи и водещите компании да достигнат близо 45% от търговията на дребно с бързооборотни стоки в България до края на тази година.

Преструктурирането на пазара е друга промяна през годините, която доведе до промяна в позициите на търговските вериги.

Водещите позиции на пазара се държат като цяло от няколко международни групи - „Шварц Груп“ („Кауфланд“ и „Лидл“), „Реве Груп“ („Билла България“), „Метро Груп“ („Метро Кеш енд Керри“), „Максима Груп“ (верига „Т-Маркет“). Останалите позиции до топ 10 на пазара за 2016 г. се допълват от местните вериги „Фантастико“, „ЦБА“, „Триумф“, „Пикадили”, и верига „Булмаг“ (Трънчев).

Още от следващата година след навлизането си на пазара през 2006 г., търговска верига „Кауфланд“ е неизменен лидер в търговията на дребно с бързооборотни стоки в страната. След бурната си експанзия от 2009 г. насам и придобиването на магазините на „Тенглеман“ в България другият предствител на „Шварц Груп“ – „Лидл“, зае втората позиция в националната класация. „Билла“, която стартира през 2000-та година, в момента управлява над 100 обекта и е най-голямата верига, поддържаща супермаркет формата, е на третото място. Водеща компания в търговията на едро е „Метро“, която е първата чуждестранна верига, стъпила на българския пазар през 1999 годин и развиваща кеш енд кери формата. Класацията на големите пет се допълва с позиционираната основно в София търговска верига „Фантастико“, която управлява приблизително 40 магазина.

Повечето компании сред водещите 10 играчи на пазара постоянно разширяваха пазарния си дял през последните години, но най-сериозно положително развитие отбелязаха „Кауфланд“, „Лидл“ и „Билла“.

По оценка на експерти в бранша обемът на пазара на търговия на дребно с бързооборотни стоки през канала на магазините, които продават основно храни, се оценява на приблизително 10 млрд. лева. Той не бележи съществени изменения през последните години, което води до засилваща се конкуренция между съществуващите играчи и борба за пазарен дял и клиенти.

Именно сравнително малкият пазар, който не расте, и засилената конкуренция принуди няколко водещи компании да ограничат дейността си през годините и дори да излязат от него. Най-пресен е примерът с „Пени Маркет“. След като разви мрежата си от 49 магазина в страната, стигайки до 6-то място в националната класация по приходи от продажби към края на 2014 г., компанията преустанови дейността си през октомври 2015 г., не успявайки да намери купувач на цялостният си бизнес.

Други примери от недалечното минало са словенската „Меркатор“, както и местните търговски вериги „Валан“, „Сара“, „Елемаг“, „Сани“, „Перла“. Сериозна реорганизация и намаление на дейността регистрираха и действащите вериги „Карфур“ („Маринопулос Груп“), „Пикадили“, „Европа“, които намалиха търговската си площ и действащи обекти. През 2015 г. „Метро“ също затвори 3 от обектите си „Метро Компакт“ в Сливен, Хасково и Добрич.

Именно сериозното свиване на дейността на „Карфур“, „Пикадили“ и излизането на „Пени Маркет“ доведе до заместването им в челната десетка на търговците на бързообортни стоки в България с местните вериги „Триумф“ (с обекти в Пловдив) и „Булмаг“ (магазини в Шумен,Търговище, Варна). От това освобождаване на пазар бързо се възползваха и водещите компании „Кауфланд“, „Лидл“, „Билла“, „Фантастико“ и литовската “Т-маркет“. Последната верига вече декларира придобиване на над 10 обекта на „Пени Маркет“ в по-малките градове в страната, след като „Билла“ привлече локациите в София и Варна.

Регионалните местни играчи също успяха да получат глътка въздух и да устояват в конкуренцията с по-големите компании. Такива примери са „Лекси“ в Пловдив, „Фреш Маркет“ в София, „Пацони“ в Русе, „Май маркет“ във Варна и други. Макар и в областните градове водещи да са мултинационалните вериги, все пак местните търговци успяват да поддържат баланса. На пазара успешно се позиционират и множество независими специализирани магазини за млечни продукти, меса, риба, които се фокусират върху предлагането на по-натурални и качествени храни.

С развитието на дигитализацията и навлизането на електронната търговия, макар и с бавни стъпки сравнително успешно се развиват и електронни магазини за храни, като например www.ebag.bg, www.randi.bg, www.shop24.bg, www.megatrade.bg, но техният пазарен дял към момента е нищожен.

Добрата новина за развитието на търговията е, че икономиката на страната като цяло расте и редица макроикономически индикатори се подобряват. По прогнозни данни на Европейската комисия и Министерство на финансите реалният растеж на БВП на страната през тази година се очаква да бъде в рамките на 2%, основно заради ограниченото усвояване на средства от еврофондовете. Очаква се този фактор да се засили през 2017 година и да окаже по-голям положителен ефект върху икономиката, което ще се отрази положително и върху пазара на труда, а оттам и на потребителските разходи.

Въпреки сравнително положителните нагласи за 2016-та обаче трябва да се има предвид, че страната е изправена пред различни вътрешноструктурни и икономически проблеми, както и външни геополитически рискове, което до голяма степен определя предпазливостта на потребителите.

На този фон няколко са основните тенденции, които се очертават в търговията на дребно с бързооборотни стоки в близките години:
- Пазарът ще продължи да се консолидира, а конкуренцията да се засилва.
- Като обем ще се наблюдава слаб ръст.
- Експанзията на водещите компании също ще продължи, основно в големите градове на страната като София, Пловдив, Варна, Бургас.
- Предстоящ е ефектът от включването на нов играч – македонската „КАМ Маркет” която ще стартира основно в София в нишата супермаркет и удобен магазин.
- Регионалните търговци ще се развиват.
- Специализираните магазини също ще се развиват, макар и бавно.
- Значителни са перспективите пред електронната търговия, която стартира от сравнително ниско ниво.
- Търговците ще продължат да развиват собствените марки, с фокус върху тези от по-висок клас и с по-добро качество
- Ще се засилва имиджовата реклама и програмите за лоялност, насочени към клиентите. Те от своя страна ще продължат търсенето на най-добрата сделка чрез ценовите намаления/изгодните предложения

Основните насоки, които ще определят поведението на търговците на бързооборотни стоки през следващите години, са:
- По-близо до потребителя! На българският и на останалите пазари се наблюдава тенденция, насочена към промяна на търговските формати, така че да се постигне по-голяма близост и пестене на време на клиента.
- По-здравословен живот! Търговците ще обръщат все по-голямо внимание върху предлагането на по-здравословни, свежи и натурални продукти, както и към
„по-зелени“ процеси на управление на магазините.
- По-ангажиран клиент! Тази тенденция е свързана по-скоро с начина на комуникация между търговците и клиентите. Все по-голям фокус ще се поставя върху преживяването вътре в магазина, което включва асортимента и подредбата на стоките, атмосферата, предлаганите удобства и иновации при пазаруването, качеството на обслужването, начините за плащане, касовите пространства.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Властите на Катар имат намерение да инвестират в икономиката на Турция 15 милиарда долара, съобщи днес източник от турското президентство, цитиран от БТА. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани разговаряха днес в президентския дворец в Анкара. Двамата обсъдиха двустранните отношения и регионални

28 родни мандри правят сирене с палмово масло

28 родни мандри правят сирене с палмово масло

Продажба на имитиращи продукти ще е невъзможна, ако не са пакетирани 28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България произвеждат имитиращи продукти. Това става ясно от регистъра на предприятията, произвеждащи храни от животински произход. В списъка на млекопреработвателните предприятия,

Пари от “Олимпик” ще се вземат след  години, когато мине фалитът на застрахователя

Пари от “Олимпик” ще се вземат след години, когато мине фалитът на застрахователя

Ликвидаторът ще обяви кога да се предявят исканията за неизплатени обезщетения Хората, които имат да получават остатък от платени застраховки на “Олимпик” или обезщетения, вероятно ще трябва да почакат години, за да си вземат парите. Това коментираха експерти, след като от Комисията за финансов надзор заявиха, че лицата,

Българските банки предупредени да се чистят от турски активи

Българските банки предупредени да се чистят от турски активи

Лирата възстанови част от позициите си във вторник, поскъпна с 4% Българските банки максимално бързо да излязат от инвестициите си в турски активи - акции, облигации и други. Това им е препоръчала БНБ, научи “24 часа”. От централната банка заявиха, че не коментират политиката си, като не потвърдиха, но и не отрекоха, че има такава препоръка.

Скачат продажбите на мобилни телефони без интернет

Скачат продажбите на мобилни телефони без интернет

За първи път напоследък продажбите на мобилни телефони, чиито функции са ограничени само до приемане и отправяне на позвъняване, са се увеличили през миналата година с 5%, съобщи телевизия Скай нюз, цитирана от БГНЕС. От своя страна ръстът в продажбите на смартфоните, които позволяват безбройните услуги на интернет, е с ниските 2%.

Утре започва строителството на още 16 км от „Хемус“ между Буховци и Белокопитово

Утре започва строителството на още 16 км от „Хемус“ между Буховци и Белокопитово

Утре започва строителството на 16,3 км от автомагистрала „Хемус“ между Буховци и Белокопитово, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство. Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от републиканския бюджет. На първата копка ще присъстват министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков,

Спряха излъчването на телевизия Би Ай Ти. Екипът с отворено писмо до Борисов

Спряха излъчването на телевизия Би Ай Ти. Екипът с отворено писмо до Борисов

Журналисти от телевизия Би Ай Ти изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, Цвета Караянчева, омбудсмана Мая Манолова, президентът Румен Радев, Сотир Цацаров, както и до медиите, в което съобщават, че след продажбата на телевизията в началото на годината новият собственик е спрял всички предавания.

Бившето Сержантско училище в Горна Оряховица става индустриален парк

Бившето Сержантско училище в Горна Оряховица става индустриален парк

Местен предприемач купи бившето Сержантско училище в Горна Оряховица и ще развива нова индустриална зона. Продажбата на пустеещия от десетилетия терен приключи успешно в края на миналия месец, след като над две години НАП се опитва да продаде имота, за да осребри задълженията на собственика му ДП "Транспортно строителство и възстановяване".

Собственикът на фалиралия "Олимпик" има още 19 фирми

Собственикът на фалиралия "Олимпик" има още 19 фирми

Едноличният собственик на фалиралата кипърска застрахователна компания “Олимпик”, която остави близо 200 хил. шофьори без “Гражданска отговорност” у нас, е Диего Гонзалес Алонсо. Той е свързан с 19 компании, в които заема 33 поста. В 8 от дружествата Алонсо има по няколко длъжности, сочат испански търговски сайтове.

Най-коментирани

БДЖ пусна в АОП поръчка за 42 нови мотриси за 675 млн. лв

БДЖ пусна в АОП поръчка за 42 нови мотриси за 675 млн. лв

"БДЖ-Пътнически превози" ще купи 42 нови мотрисни влака, а прогнозите са доставката и поддръжката на машините да излезе 675 млн. лв. без ДДС. Днес дружеството пусна поръчката, става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки (АОП). Оферти ще се приемат до 12 октомври.                                 

Японски вестник: Въпреки забраната на ООН КНДР продължава да прави бизнес с други страни

Японски вестник: Въпреки забраната на ООН КНДР продължава да прави бизнес с други страни

Въпреки забраните, наложени й в съответствие със санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН, Северна Корея продължава да прави бизнес с други страни, като при това е създала около 250 смесени дружества с Китай и Русия. Това съобщи днес японският вестник "Санкей", позовавайки се на междинния отчет на комитета,

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. за градско развитие и стартъпи от Фонд на фондовете

417 млн. лв. предоставя Фонд на фондовете за инвестиции в градско развитие и развиване на стартиращи компании. Това обяви изпълнителният директор на фонда Светослава Георгиева на пресконференция. Тя посочи, че са приключили 2 ключови процедури и обяви финансовите посредници, които ще управляват средствата по двата фонда.

Бившето Сержантско училище в Горна Оряховица става индустриален парк

Бившето Сержантско училище в Горна Оряховица става индустриален парк

Местен предприемач купи бившето Сержантско училище в Горна Оряховица и ще развива нова индустриална зона. Продажбата на пустеещия от десетилетия терен приключи успешно в края на миналия месец, след като над две години НАП се опитва да продаде имота, за да осребри задълженията на собственика му ДП "Транспортно строителство и възстановяване".

Над шест милиона руски туристи се очаква да посетят тази година Турция

Над шест милиона руски туристи се очаква да посетят тази година Турция

Над шест милиона руски туристи се очаква да посетят тази година Турция, заяви турският министър на културата и туризма Мехмет Ерсой, цитиран от в. "Дейли Сабах" и БТА. През първите шест месеца на 2018 г. е отчетено увеличение с 50 процента на броя на руските туристи в Турция. Руските граждани предпочитат главно средиземноморския регион на Турция,

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Катар обеща на Турция преки инвестиции за 15 милиарда долара

Властите на Катар имат намерение да инвестират в икономиката на Турция 15 милиарда долара, съобщи днес източник от турското президентство, цитиран от БТА. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал Тани разговаряха днес в президентския дворец в Анкара. Двамата обсъдиха двустранните отношения и регионални

Близо 175 000 молдовци посетили България през последната година

Близо 175 000 молдовци посетили България през последната година

Близо 175 000 са молдовските граждани, посетили България през последната една година. В университетите в Бургас учат десетки студенти от Молдова. Това каза днес в Бургас посланикът на Република Молдова у нас Щефан Горда, цитиран от БТА. Той се срещна с кмета на морския град Димитър Николов, с когото обсъдиха възможността за откриване на почетно

Нанков: България и Румъния имат нужда от повече мостове на река Дунав

Нанков: България и Румъния имат нужда от повече мостове на река Дунав

Българската и румънската страна имат нужда от повече мостове на река Дунав, каза министър Николай Нанков, цитиран от БТА. Той подчерта, че на базата на реалните трафик данни и на предстоящото изграждане на магистралата Русе - Велико Търново ще е нужна бърза връзка с транспортен коридор номер девет, и това ще бъде изграждането на втори мост до Русе.

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Меркел не вижда спешна необходимост от финансова помощ за Турция

Меркел не вижда спешна необходимост от финансова помощ за Турция

Германският канцлер Ангела Меркел е заявила на заседание на партията си Християндемократически съюз (ХДС), че не вижда спешна необходимост да предлага финансова помощ на Турция за облекчаване на турската валутна криза. Това съобщи днес генералният секретар на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, цитирана от Ройтерс.

След гръцкия кошмар еврозоната е изправена пред нови изпитания

След гръцкия кошмар еврозоната е изправена пред нови изпитания

Еврозоната се измъкна от тресавището на гръцкия дълг, но остава уязвима, твърдят икономисти, изразявайки безпокойства най-вече за ситуацията в Италия, предаде Франс прес. След няколко години дълбока рецесия и три спасителни програми, Атина днес официално напуска опеката на кредиторите си - еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) - и отново

17 съоръжения по магистралите трябва да се ремонтират

17 съоръжения по магистралите трябва да се ремонтират

Има общо 17 съоръжения в лошо експлотационно състояние по автомагистралите "Тракия" и "Хемус". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след срещата с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет. Миналата година ремонтирахме 7 съоръжения по двете магистралите, тази година от тези 17 ремонтираме 5,

Горанов: Агайн трябва да освободи поста си в КФН

Горанов: Агайн трябва да освободи поста си в КФН

Правителството смята, че Ралица Агайн трябва да освободи поста си като зам-председател на Комисията за финансов надзор. Това заяви финансовият министър след среща с премиера Бойко Борисов, шефът на регулатора Карина Караиванова и ДАНС за ситуацията с фалиралата кипърска компания Олимпик. Отнемането на лиценза остави близо 200 000 българи без

Китай публикува насоки за борбата с бедността до 2020 година

Китай публикува насоки за борбата с бедността до 2020 година

В неделя Китай публикува насоки за борбата с бедността през следващите три години, чиято цел е тя да бъде изкоренена до 2020 г., предава bulgarian.cri.cn. През следващите три години ще бъде трудно още 30 милиона души да бъдат спасени от бедността, се казва в ръководството, издадено от ЦК на ККП и Държавния съвет.

28 родни мандри правят сирене с палмово масло

28 родни мандри правят сирене с палмово масло

Продажба на имитиращи продукти ще е невъзможна, ако не са пакетирани 28 от общо 258 млекопреработвателни предприятия в България произвеждат имитиращи продукти. Това става ясно от регистъра на предприятията, произвеждащи храни от животински произход. В списъка на млекопреработвателните предприятия,

Собственикът на фалиралия "Олимпик" има още 19 фирми

Собственикът на фалиралия "Олимпик" има още 19 фирми

Едноличният собственик на фалиралата кипърска застрахователна компания “Олимпик”, която остави близо 200 хил. шофьори без “Гражданска отговорност” у нас, е Диего Гонзалес Алонсо. Той е свързан с 19 компании, в които заема 33 поста. В 8 от дружествата Алонсо има по няколко длъжности, сочат испански търговски сайтове.

Месото в България евтино, само в Полша плащат по-малко

Месото в България евтино, само в Полша плащат по-малко

Месото в България е на второ място в ЕС по най-ниска цена, показват данни на Евростат за цените през 2017 г. Полша е страната в ЕС, където може да се намери най-евтино месо. По принцип там храната е с около 43% по-ниска от средната за ЕС. Българите са можели да си направят барбекю с месо, което е с 42% под средното за Европейския съюз,

Всички мостове в Благоевградско са за ремонт

Всички мостове в Благоевградско са за ремонт

Мостовете в Благоевградска област са за ремонт, но той не е спешен, обясниха от АПИ. „Това не означава, че мостовете са опасни, просто се нуждаят от ремонт, като проблемът е предимно в плочите на съоръженията”, каза специалист на Пътната агенция. Прегледът на съоръженията бе нареден от премиера Бойко Борисов след трагедията с виадукта „Моранди” в

Спадът на турската лира спрямо долара и еврото - златна мина за търговците в Одрин

Спадът на турската лира спрямо долара и еврото - златна мина за търговците в Одрин

Високите курсове на долара и еврото на турските финансови пазари поради спада на турската лира от последните дни се превърнаха в предимство за търговците в Одрин. Клиенти от България и Гърция тези дни буквално заливат магазините и пазарите в граничния град. Високият курс на българския лев спрямо еврото /днес един лев се обменя за 3.