Големите – още по-големи (целия текст)

  • 1
authorАвтор: Владимир Чириков

Големите – още по-големи (целия текст)

Едни и същи пазарни играчи, до голяма степен, преди 10 години и сега – това показва първото сравнение на водещите компании в търговията на дребно с бързооборотни стоки в България. И през 2006 г., и през 2016 г. водещи търговци са „Кауфланд“, „Метро“, „Билла“, търговска верига „Фантастико“, търговска верига „Т-Маркет“, търговското обединение „ЦБА“. Единственото изключение са „Лидл България“, които навлязаха на пазара през 2009 г. и бързо успяха да се развият и изкачат до челната тройка.

На пръв поглед изводите са, че за 10 години нищо съществено не се е променило. По-задълбоченият поглед води до други заключения.

Едно от нещата, които се случиха, е че големите компании станаха още по-големи през годините, като завзеха по-голям дял от пазара. Този тренд се очаква да продължи. Това бе един естествен процес, тъй като консолидацията обхвана редица браншове на българската икономика, а и силната фрагментираност на един пазар не позволява конкурентоспособност и икономии от мащаба. До голяма степен катализатор на консолидацията в търговията с бързооборотни стоки беше и положителното, макар и слабо на моменти развитие на икономиката на страната през последното десетилетие. То беше подкрепено от засилващия се приток на чуждестранни инвестиции, растящия износ, увеличаващите се доходи на домакинствата – фактори, които рефлектираха върху развитието на пазара на имоти и на търговски площи и формираха едно по-специфично търсене у потребителите.

Свидетелство за това е развитието на пазарния дял на водещите 10 търговски вериги, които за по-малко от 10 години – от 2009 до 2015 г., разшириха присъствието си от 28% на 41% от пазара. Тази тенденция се очаква да продължи и водещите компании да достигнат близо 45% от търговията на дребно с бързооборотни стоки в България до края на тази година.

Преструктурирането на пазара е друга промяна през годините, която доведе до промяна в позициите на търговските вериги.

Водещите позиции на пазара се държат като цяло от няколко международни групи - „Шварц Груп“ („Кауфланд“ и „Лидл“), „Реве Груп“ („Билла България“), „Метро Груп“ („Метро Кеш енд Керри“), „Максима Груп“ (верига „Т-Маркет“). Останалите позиции до топ 10 на пазара за 2016 г. се допълват от местните вериги „Фантастико“, „ЦБА“, „Триумф“, „Пикадили”, и верига „Булмаг“ (Трънчев).

Още от следващата година след навлизането си на пазара през 2006 г., търговска верига „Кауфланд“ е неизменен лидер в търговията на дребно с бързооборотни стоки в страната. След бурната си експанзия от 2009 г. насам и придобиването на магазините на „Тенглеман“ в България другият предствител на „Шварц Груп“ – „Лидл“, зае втората позиция в националната класация. „Билла“, която стартира през 2000-та година, в момента управлява над 100 обекта и е най-голямата верига, поддържаща супермаркет формата, е на третото място. Водеща компания в търговията на едро е „Метро“, която е първата чуждестранна верига, стъпила на българския пазар през 1999 годин и развиваща кеш енд кери формата. Класацията на големите пет се допълва с позиционираната основно в София търговска верига „Фантастико“, която управлява приблизително 40 магазина.

Повечето компании сред водещите 10 играчи на пазара постоянно разширяваха пазарния си дял през последните години, но най-сериозно положително развитие отбелязаха „Кауфланд“, „Лидл“ и „Билла“.

По оценка на експерти в бранша обемът на пазара на търговия на дребно с бързооборотни стоки през канала на магазините, които продават основно храни, се оценява на приблизително 10 млрд. лева. Той не бележи съществени изменения през последните години, което води до засилваща се конкуренция между съществуващите играчи и борба за пазарен дял и клиенти.

Именно сравнително малкият пазар, който не расте, и засилената конкуренция принуди няколко водещи компании да ограничат дейността си през годините и дори да излязат от него. Най-пресен е примерът с „Пени Маркет“. След като разви мрежата си от 49 магазина в страната, стигайки до 6-то място в националната класация по приходи от продажби към края на 2014 г., компанията преустанови дейността си през октомври 2015 г., не успявайки да намери купувач на цялостният си бизнес.

Други примери от недалечното минало са словенската „Меркатор“, както и местните търговски вериги „Валан“, „Сара“, „Елемаг“, „Сани“, „Перла“. Сериозна реорганизация и намаление на дейността регистрираха и действащите вериги „Карфур“ („Маринопулос Груп“), „Пикадили“, „Европа“, които намалиха търговската си площ и действащи обекти. През 2015 г. „Метро“ също затвори 3 от обектите си „Метро Компакт“ в Сливен, Хасково и Добрич.

Именно сериозното свиване на дейността на „Карфур“, „Пикадили“ и излизането на „Пени Маркет“ доведе до заместването им в челната десетка на търговците на бързообортни стоки в България с местните вериги „Триумф“ (с обекти в Пловдив) и „Булмаг“ (магазини в Шумен,Търговище, Варна). От това освобождаване на пазар бързо се възползваха и водещите компании „Кауфланд“, „Лидл“, „Билла“, „Фантастико“ и литовската “Т-маркет“. Последната верига вече декларира придобиване на над 10 обекта на „Пени Маркет“ в по-малките градове в страната, след като „Билла“ привлече локациите в София и Варна.

Регионалните местни играчи също успяха да получат глътка въздух и да устояват в конкуренцията с по-големите компании. Такива примери са „Лекси“ в Пловдив, „Фреш Маркет“ в София, „Пацони“ в Русе, „Май маркет“ във Варна и други. Макар и в областните градове водещи да са мултинационалните вериги, все пак местните търговци успяват да поддържат баланса. На пазара успешно се позиционират и множество независими специализирани магазини за млечни продукти, меса, риба, които се фокусират върху предлагането на по-натурални и качествени храни.

С развитието на дигитализацията и навлизането на електронната търговия, макар и с бавни стъпки сравнително успешно се развиват и електронни магазини за храни, като например www.ebag.bg, www.randi.bg, www.shop24.bg, www.megatrade.bg, но техният пазарен дял към момента е нищожен.

Добрата новина за развитието на търговията е, че икономиката на страната като цяло расте и редица макроикономически индикатори се подобряват. По прогнозни данни на Европейската комисия и Министерство на финансите реалният растеж на БВП на страната през тази година се очаква да бъде в рамките на 2%, основно заради ограниченото усвояване на средства от еврофондовете. Очаква се този фактор да се засили през 2017 година и да окаже по-голям положителен ефект върху икономиката, което ще се отрази положително и върху пазара на труда, а оттам и на потребителските разходи.

Въпреки сравнително положителните нагласи за 2016-та обаче трябва да се има предвид, че страната е изправена пред различни вътрешноструктурни и икономически проблеми, както и външни геополитически рискове, което до голяма степен определя предпазливостта на потребителите.

На този фон няколко са основните тенденции, които се очертават в търговията на дребно с бързооборотни стоки в близките години:
- Пазарът ще продължи да се консолидира, а конкуренцията да се засилва.
- Като обем ще се наблюдава слаб ръст.
- Експанзията на водещите компании също ще продължи, основно в големите градове на страната като София, Пловдив, Варна, Бургас.
- Предстоящ е ефектът от включването на нов играч – македонската „КАМ Маркет” която ще стартира основно в София в нишата супермаркет и удобен магазин.
- Регионалните търговци ще се развиват.
- Специализираните магазини също ще се развиват, макар и бавно.
- Значителни са перспективите пред електронната търговия, която стартира от сравнително ниско ниво.
- Търговците ще продължат да развиват собствените марки, с фокус върху тези от по-висок клас и с по-добро качество
- Ще се засилва имиджовата реклама и програмите за лоялност, насочени към клиентите. Те от своя страна ще продължат търсенето на най-добрата сделка чрез ценовите намаления/изгодните предложения

Основните насоки, които ще определят поведението на търговците на бързооборотни стоки през следващите години, са:
- По-близо до потребителя! На българският и на останалите пазари се наблюдава тенденция, насочена към промяна на търговските формати, така че да се постигне по-голяма близост и пестене на време на клиента.
- По-здравословен живот! Търговците ще обръщат все по-голямо внимание върху предлагането на по-здравословни, свежи и натурални продукти, както и към
„по-зелени“ процеси на управление на магазините.
- По-ангажиран клиент! Тази тенденция е свързана по-скоро с начина на комуникация между търговците и клиентите. Все по-голям фокус ще се поставя върху преживяването вътре в магазина, което включва асортимента и подредбата на стоките, атмосферата, предлаганите удобства и иновации при пазаруването, качеството на обслужването, начините за плащане, касовите пространства.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици макар забраните за по-големи градски зони да са по-проблемни. Това се посочва в решение на Федералния административен съд на Германия, публикувано късно снощи, предаде БТА.  Съдът взе решението по принцип преди почти три месеца, но мотивите,

Израел спира вноса на селскостопанска продукция от Турция

Израел спира вноса на селскостопанска продукция от Турция

Израелският министър на земеделието Ури Ариел обяви, че Израел спира вноса на селскостопанска продукция от Турция, предаде турската частна телевизия НТВ. Ариел съобщи за решението в Туитър. "Няма да подкрепяме страна, която лицемерно се опитва да поучава Израел", написа министърът. Според данни на турското министерство на икономиката износът на

Забраняват да се продава насипно сирене от палма

Забраняват да се продава насипно сирене от палма

Имитиращите продукти - на отделни щандове и само пакетирани Забрана върху насипната продажба на сирене с палмово масло предлага министерството на земеделието. Промяната е разписана в наредбата за изискванията към млечните продукти, обявена за обществено обсъждане преди дни. Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки

Порожанов: Качеството на българското розово масло е влошено от вносно (Снимки)

Порожанов: Качеството на българското розово масло е влошено от вносно (Снимки)

Качеството на българското розово масло се компрометира, тъй като се смесва с внесено от Иран, Тунис и Турция. След това се продава на международните пазари като български продукт. Негативният ефект е понижаване на цената му. Това заяви в Карлово министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който пристигна спешно в региона заради протестите

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

"Виваком" пуска смартфони с намаление, има и за 98 ст.

"Виваком" пуска смартфони с намаление, има и за 98 ст.

“Виваком” пуска с намалени цени различни модели смартфони в магазините си до 21 май. По време на инициативата, наречена “Оранжев уикенд”, телефоните ще се продават в пакет с план SMART L+. Сред намалените апарати са модели на “Моторола”, “Нокиа”, “Самсунг”, HTC и други. Смартфоните се предлагат на цени от 0,98 до 29,98 лв.

Тръгват европейските пари за смяна на печките

Тръгват европейските пари за смяна на печките

21 общини в страната ще могат да подобрят качеството на атмосферния въздух благодарение на 111 млн. лв., които Оепративна програма „Околна среда“ им отпуска. Проектът „Мерки за подобряване на атмосферния въздух“ от приоритетна ос 5 се отваря до началото налятото, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

“Алибаба” ще доставя стоки за Европа от летището в Пловдив

“Алибаба” ще доставя стоки за Европа от летището в Пловдив

Китайските концесионери първо ще удължат пистата, правят и жп връзка Пловдивското летище скоро ще се превърне в транспортен хъб с пътнически и карго терминали. Това увери китайският концесионер HNA GROUP, който взема аеропорта за 35 г. Представители на компанията направиха първата си визита в Пловдив и проведоха срещи с областния управител

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

Най-коментирани

Варна домакинства на първия по рода си българо-китайски форум

Варна домакинства на първия по рода си българо-китайски форум

Над 50 фирми, клъстери и образователни институции са се регистрирали за участие в първия по рода си българо-китайски форум "Международни клъстерни политики“ (BCF 2018), който ще се проведе във Варна. Форумът е под егидата на Областния управител на Варна Стоян Пасев. Сред официалните гости са проф. Ли, директор на Институт "Конфуций" в Бон,

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура" от 10.00 ч. утре - 22 май, в "София хотел Балкан", съобщиха от министерството. Модератор на организираното от Министерството на регионалното развитие и благоустройството събитие ще бъде заместник-министър

Мария Габриел: Балканите имат нужда от мост на технологиите

Мария Габриел: Балканите имат нужда от мост на технологиите

Събитието за Запдните Балкани в София се сключва в уникален за България и Европа момент. Това каза еврокомисарят Мария Габриел при откриването на форум "Балканите в европейската интеграция". "Днес чертаем картината на света, който ще дойде. Това е моментът, в който свързаме минало и бъдеще. Ако има място на съвместно живеещи от столетия култури и

КЗК проверява сделката за банка  “Виктория”

КЗК проверява сделката за банка “Виктория”

Комисията за защита на конкуренцията ще извърши анализ на сделката за банка “Виктория”. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на регулатора. Всяко заинтересовано лице може да представи информация или да изрази писмено становище относно сделката, посочват от КЗК. Според антимонополния орган тя ще окаже въздействие върху пазара в

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че средствата за ВиК сектора в България в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем. Номинално средствата за кохезионна политика, като предложение на ЕК, са същите като предишния програмен период, допълни министърът. Голямото предизвикателство, дори при ползването на еврофинансиране,

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Тръгват европейските пари за смяна на печките

Тръгват европейските пари за смяна на печките

21 общини в страната ще могат да подобрят качеството на атмосферния въздух благодарение на 111 млн. лв., които Оепративна програма „Околна среда“ им отпуска. Проектът „Мерки за подобряване на атмосферния въздух“ от приоритетна ос 5 се отваря до началото налятото, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

От 1 юли Китай намалява тарифите за вноса на автомобили и компоненти

От 1 юли Китай намалява тарифите за вноса на автомобили и компоненти

Вчера Комисията за митнически тарифи към Китайския държавен съвет публикува информация, според която от 1 юли тази година тарифите за вноса на автомобили, които бяха поотделно 25% и 20%, ще спаднат до 15%, а тези на автомобилните компоненти се намаляват до 6% от предишните 8%, 10%, 15%, 20% и 25%, съобщи bulgarian.cri.cn.

Петър Курумбашев е един от организаторите на дни на водородните технологии в София

Петър Курумбашев е един от организаторите на дни на водородните технологии в София

Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, е един от организаторите на Hydrogen Summit – Среща на високо ниво по въпросите на водорода, която ще се проведе на 28 май (понеделник) от 10:00 часа в зала 8 на Националния дворец на културата, съобщиха от екипа му.

Българин от Канада произвежда бронирани автомобили в Самоков

Българин от Канада произвежда бронирани автомобили в Самоков

Първите три са готови, целта е да доставят за армията Кортеж от няколко тежки джипа, полицейски мерцедес пилотка, бронирани лимузини в средата на кортежа и огромен шевролет с някакво съоръжение на покрива в края на кортежа. Колите се придвижват бавно по прашните улици на арабски град, а надписите на арабски и английски обясняват,

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юли

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юли

Предлага се от 1 юли 2018 г. нов размер на социалната пенсия за старост - 125,58 лв. месечно. Това е заложено в проект на постановление на МС за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, публикуван за обществено обсъждане на страницата на МТСП. В доклада на социалния министър Бисер Петков се посочва,

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковата регулация

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковата регулация

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковите регулации, въведени след финансовата криза от 2008 г. за избягване на нов срив, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Камарата на представителите одобри с голямо мнозинство - 258 на 159 гласа - текста, който вероятно скоро ще бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

Петр Келнер поиска от КЗК разрешение да купи Нова тв

Петр Келнер поиска от КЗК разрешение да купи Нова тв

Чешкият милиардер Петр Келнер купува “Нова броудкастинг груп” чрез инвестиционната си компания PPF Group. За сделката бе съобщено през февруари и за нея е поискано разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Сделката оценява 100% от бизнеса на медията на 185 милиона евро. Ако регулаторът разреши,

Борисов спира наредба, давала монопол  на млекари

Борисов спира наредба, давала монопол на млекари

От 500 фирми щели да останат девет Промените в наредбата за схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко” са отложени от премиера Бойко Борисов. Това става ясно от стенограма от заседанието на кабинета. Те ще бъдат разгледани след среща с ресорните министри. Според Борисов смисълът на програмата е да имаме по-здрави деца.

Порожанов: Изстреляхме почти половината от ракетите срещу градушки за сезона

Порожанов: Изстреляхме почти половината от ракетите срещу градушки за сезона

До момента сме изстреляли почти половината от запаса ракети срещу градушки, който имаме за целия сезон, което налага да доосигуряваме ракети. Това каза земеделският министър Румен Порожанов в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви. Той посочи, че за първа година толкова рано – още от април, градоносни облаци с наситени ядра са навлезли в страната.

Китайски гигант за камиони има интерес за производство в България

Китайски гигант за камиони има интерес за производство в България

Най-големият китайски производител на тежкотоварни автомобили проявява интерес към производство в България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта. Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев се срещна с представители на ръководството на компанията.

Външният министър на Аржентина: Искаме сътрудничество с България в туризма, фармацията и високите технологии

Външният министър на Аржентина: Искаме сътрудничество с България в туризма, фармацията и високите технологии

“Макар ние в Аржентина да имаме добри плажове, всички мои сънародници са чували за вашите “Златни пясъци” и много от тях биха желали да дойдат на море в България.” С тези думи министърът на външните работи и на вероизповеданията на Република Аржентина Хорхе Фори посрещна в кабинета си в Буенос Айрес българския вицепремиер и министър на външните

Мтел стана А1

Мтел стана А1

Мтел вече се казва А1 България. Точно в 11,30 шефът на телекома Александър Димитров обяви смяната на бранда. Новото име идва от австрийския собственик на българския оператор. Основната цел на промяната е като А1 да се вслушаме все повече в мнението на клиентите, каза Димитров. Ставаме силна международна марка,