Всяка седмица или поне веднъж месечно да се организират фермерски пазари в центъра на София. Това обещаха кметът на столицата Йорданка Фандъкова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на фермерски пазар пред земеделското министерство. Той се организира от в. "Български фермер" - издание на Медийна група България, с подкрепата на Българската банка за развитие.

Молбата за редовен фермерски пазар беше отправена още преди откриването на пазара от производители от Угърчин. Още преди официалният старт голяма част от качествените храни на пазара вече бяха изкупени.

"Да го открием преди да са свършили стоките на пазара", пошегува се издателят на "24 часа" и "Български фермер" Венелина Гочева. И добави, че най-хубавите плодове и зеленчуци в Европа са българските.

Видео Станимир Въгленов

При откриването министър Танева припомни, че има голям ръст в производството през последните 2 години. В животновъдството увеличението е с над 10%, при плодовете е 50 на сто, а при някои зеленчуци дори има удвояване на количествата след прилагане на схемите за обвързана подкрепа. Организираността на стопаните също се е увеличила. Преди 2 г. е била 0,5%, а сега вече е 6 на сто и има 38 признати организации на производителите.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова напомни, че всяка сряда се организира фермерски пазар на пазара "Иван Вазов", такива има и в "Борово" и на "Римската стена". Продължавали сериозните инвестиции в реконструкцията на общинските пазари.

Свежи зеленчуци и плодове, биосокове, биовина и други биопродукти, кисело мляко, сирене и кашкавал от краве, биволско, козе и овче мляко, пчелен мед, сладка по домашни рецепти, ръчно приготвен хляб с квас, закуски и сладкиши има на уникалния пазар пред земеделското министерство. До 18 часа посетиткелите могат да опитат и купят от продукцията на над 20 производители на качествени храни. Партньори в организирането на пазара са още Столична община, Българска асоциация "Биопродукти", Фондация "Биоселена" и "Хранкооп -София".

Той е част от инициативата на най-авторитетния и четен български агровестник "Български фермер", за свързване на малките местни ферми и производители с потребителите, за насърчаване на късите вериги на доставки и за популяризиране на местните храни.

Миналата година вестникът организира национален дебат за бъдещето на фермерските пазари в страната. В приложение на част от идеите, споделени по време на дебата, седмичникът в партньорство с Българската банка за развитие до края на 2016 година организира поредица от фермерски пазари в различни големи градове на страната. Първият беше през юли в Бургас. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева на една от сергиите на фермерския пазар

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева на една от сергиите на фермерския пазар

Чрез тях показваме, че има начини местните земеделски стопани и производители на храни да печелят, като пряко да продават стоките си на потребителите, на градските жители, които все повече се интересуват от качеството и чистотата на храната. Така се насърчават и контактите помежду им.

До края на годината "Български фермер" организира още 3 фермерски пазара в големи областни градове. Следващият ще е на 12 септември в Пловдив на централния площад.

Кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева СНИМКИ: Йордан Симеонов
Кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева СНИМКИ: Йордан Симеонов
Кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева СНИМКИ: Йордан Симеонов
Кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева СНИМКИ: Йордан Симеонов
СНИМКА: Андрей Белоконски
СНИМКА: Андрей Белоконски