Максималната сума на проектите трябва да е 500 000 лв.

До 80 на сто от разходите на иновационни проекти могат да бъдат поети безвъзмездно от Националния иновационен фонд (НИФ) към изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. От 30 септември до 31 октомври ще се приемат проектни предложения в осмата конкурсна сесия на НИФ. Средствата, които предоставя фондът, са изцяло национални, те се отпускат като помощ, съгласно Закона за държавните помощи.

Допустимите области в 8-ата конкурсна сесия са 4, съобщиха от агенцията за малки и средни предприятия. Това са

мехатроника и

чисти технологии,

информационни и комуникационни технологии и информатика, индустрия за здравословен живот и биотехнологии, както и нови технологии в креативните и рекреативните технологии.

Няма да се подпомагат проекти в сектора на рибарството и аквакултурите, първично производство на селскостопански продукти, закриване на неконкурентоспособни въглищни мини.

Проектни предложения могат да подават всички регистрирани дружества съгласно Търговския закон. Ако проектът се изпълнява съвместно с партньор научна организация, предприятието трябва да е координатор.

Допускат се

разходи за

персонал,

инструменти и оборудване, външни услуги, материали и консумативи, командировки в чужбина. Срокът на изпълнение е 18 месеца в сравнение с 36 месеца досега. Решено е, че 3 г. е прекалено дълго време да се реализира иновацията и впоследствие да се търси начин за внедряване. Фондът подпомага научно-развойната и иновационната дейност до разработката на прототип включително. Максималният размер на безвъзмездната помощ за научноизследователски развойни проекти е до 500 000 лв.

Агенцията за малки и средни предприятия предвижда на 30 август официално да представи условията за кандидатстване през научната общност и бизнеса. Информационният ден ще бъде открит от шефката на ведомството Мариета Захариева и зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева.