Холдингът пусна експлоатацията на мината си в Македония, скоро ще навлезе и в Косово

“Минстрой холдинг” даде старт на добива на оловно-цинкова руда от единия от двата македонски рудника, които придоби наскоро - “Злетово” край град Пробищип. Това стана на тържествена церемония в неделя, която бе почетена от македонския премиер Емил Димитриев, министри от македонското правителство, българския министър на енергетиката Теменужка Петкова и много миньори от града. Тържеството съвпадна с македонския Ден на миньора, който съседите честват на Богородица по стар стил.

Председателят на съвета на директорите и мажоритарен собственик на “Минстрой холдинг” АД Николай Вълканов и македонският премиер пуснаха символично десетки балони в небето на фона на първите вагонетки с руда, които потеглиха от рудника. Най-късно до месец в действие ще бъде пуснат и рудник “Тораница” край Крива паланка, който също бе придобит от “Минстрой”. Сделката за двата рудника бе вписана на 5 август, а четири месеца по-рано - на 6 април, българската минна компания получи на търг концесия за добив на оловно-цинкова руда.

“Това е вече четвъртият проект, с който “Минстрой” възражда един добив от нищото. Първите два бяха “Горубсо-Мадан” и “Горубсо-Златоград”, а третият - машиностроителният завод “Ремотекс Раднево”, каза от трибуната Николай Вълканов. Двата македонски рудника са били спрени преди около 1 г. от предния им концесионер, индийската Indo Minerals&Metals. Така без работа са останали над 1000 рудничари, а заедно със затворения по същото време акумулаторен завод в Пробищип без препитание са останали около 3000 човека, което е създало напрежение в региона.

Засега на работа в “Злетово” са назначени 300 човека, а до края на годината Вълканов обеща да станат до 1000. Само от този рудник компанията възнамерява да добива до 2 г. по 1500 т оловно-цинков концентрат месечно. Заедно с другия македонски рудник това ще прави 3000 т месечно. В България в момента “Минстрой” добива 3500 тона от същия концентрат месечно, което даде на Вълканов основание да прогнозира, че ще успее скоро да достигне 100 хил. тона годишно производство, което превръща компанията в регионален лидер. Той съобщи, че разглежда и възможността скоро да стъпи на пазара в Косово чрез закупуване на рудодобивна мина и там.

Ангажиментът за инвестиции на бъгарската компания в Македония е за 20 млн. евро, като според Вълканов той ще бъде изпълнен още догодина.

Още със закупуването на двете македонски мини “Минстрой” е изплатил неполучените от август миналата година заплати на останалите на работа рудничари. Вълканов се ангажира с нарастването на добивите да увеличава заплатите. Рудник “Злетово” съществува в сегашния си вид от началото на XX век, но рудодобив в региона е извършван още от II век от новата ера.

На работа са назначени 300 миньори, до края на годината ще станат 1000.
На работа са назначени 300 миньори, до края на годината ще станат 1000.