Параграф 18, който ги изправи пред фалит, а запази високата цена на големите, отива на съд

Голямата битка за цената на тока на малките фотоволтаици стигна Конституционния съд. Очаква се след ваканцията той да се произнесе за допустимостта на делото. Искането е параграф 18 от Закона за енергетиката, с 5 му алинеи, да бъде обявен за противоконституционен. То бе внесено от 49 депутати от “БСП лява България”, “Български демократичен център - Народен съюз”, Реформаторския блок и АБВ.

Този параграф, който е в сила от 22 юли 2015 г., свали цените на малките фотоволтаици, строени с евросубсидии, на 10,6 ст. за мегаватчас. За изкупуването на тока от ВЕИ държавната НЕК плаща близо 600 млн. лв. А малките фотоволтаици имат общо само 23,47 мегавата мощност и се държат от 273 фирми. От тези 600 млн. на тях се падат едва 14,296 млн. лв. Според собственици средната им печалба на година в началото е била към 17 600 лв. на солар.

След промяната

са на червено с

19 634 лв. на

година,

казва Стоян Георгиев, млад човек, който има малка централа.

Оттогава собствениците на тези 273 фирми периодично протестират и вадят аргументи, че се удря малкият семеен бизнес, а големите са оставени на спокойствие.

Общо мощностите на слънчевите централи у нас са за 1162 мегавата. От тях 920 са на други 270 големи фирми. А делът на т.нар. селски централи всъщност е 0,0805% от общото производство на ток у нас (по данни от КЕВР).

Мярката с параграф 18 е привеждане на преференциалните цени на малките, независимо кога са построени, към тези, определени от КЕВР през 2014 г. Това означава, че дори централата да е строена през 2011 г., токът ще се изкупува по 106 лв. за мвтч, без да се взема предвид какви са били цените на слънчевите панели тогава.

Наказанието е заради т. нар. двойно субсидиране на най-малките. Веднъж те са вземали пари за инвестицията си по Програмата за развитие на селските райони, втори път токът им се изкупува на преференциална цени.

Само че собственици на малки солари казват, че още със заявлението за ползване на еврофинансиране те са заявявали, че токът им ще се изкупува на преференциални цени. Данните ги има и в договорите им с електроразпределителните дружества. Така че фонд “Земеделие” е бил наясно. Затова според тях санкцията от ЕК, която сега е предвидена да е 5 млн. лв., не е към тях, а към фонда.

Те смятат, че има ред, по който, ако са получили несъвместима с европейските правила държавна помощ, да се действа. Има си и закон за държавната помощ - прави се сметка колко е тази несъвместима част и по Данъчно осигурителния процесуален кодекс се търси връщането ѝ в бюджета.

Професори по конституционно право са анализирали параграф 18 и са идентифицирали

поне 6 пункта,

в които той

противоречи на

конституцията,

и поне 4 - на европравила, казва Павлина Цанева от сдружението на собствениците на малки солари. Един от пунктовете е нарушаване на изискването за предвидимост и правна сигурност. Цената на малките фотоволтаици е била определена със закон, на база на нея хората са направили инвестицията и след 4-5 г. се прави промяна, която анулира договори отпреди години.

Депутатите, които са подписали искането до Конституционния съд, са се консултирали с юристите и с ръководствата на парламентарните си групи. Според тях

този параграф е

дискриминационен

- развалени са договори на едни производители, докато при другите си остават високите цени.

Освен това собствениците на тези централи са подали заявления преди влизане в сила на Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници. Дотогава се е позволявал този начин на финансиране. Акцент в искането е, че законодателят трябва да предостави еднакви гаранции на всички стопански субекти - физически, юридически лица, чуждестранни инвеститори.

Собствениците на малките солари са сключили договори, търсили са финансиране на база на тази преференциална цена, тъй като са ги изграждали и с кредити. Преференциалните цени преди параграф 18 са били между 480 и 560 лв. за мвтч, от средата на 2015 г. е свалена на 106 лв.