Най-често фермерите търсят средства за модернизация и разширяване на стопанствата си, сочат данни на “Агрион Финанс”

Нови форми на финансиране в земеделието представят на есенното издание на Международно селскостопанско изложение БАТА АГРО. То започва на 30 август и ще продължи до 3 септември на летището в Стара Загора. Компанията „Агрион Финанс”, която навлезе на кредитния пазар през март тази година, ще участва с финансовите си продукти, насочени изцяло към земеделския бранш. Експертите ще представят подробности за трите основни типа кредити на дружеството: кредит за оборотни разходи, инвестиционно кредитиране и лизинг за покупка на земеделска земя. Те са подходящи и за средните и по-дребни земеделци, които не могат да покрият сложните изисквания на финансиращите институции.

„Очакваме интересът към алтернативните форми на финансиране в земеделието да се запази. Малките и средните фермери също имат нужда от средства за модернизиране и разширяване на бизнеса си, а не могат да договорят преференциалните условия, които получават големите в бранша. Ето това ни мотивира да създадем продукти, които като форма и съдържание изцяло да отговорят на техните нужди”, коментира изпълнителният директор на „Агрион Финанс” Светла Боянова.

Според данните на компанията в момента фермерите теглят средства за разширяване на обработваемата земя, за подобряване на конкурентноспособността, за реализиране на проекти по европейски програми, както и за покриване на ежемесечни разходи –за торове, препарати и т.н. Има и случаи на покупки на цели бизнеси в земеделието. Периодът за теглене на кредит през голяма финансираща институция обаче е повече от месец. В „Агрион Финанс” имат възможност да отпуснат средствата в рамките на няколко дни. Таксите също са много по-малко – реално фермерът не дължи нищо преди да е получил желаното финансиране. Като основно обезпечение се приема земята, а реалният процент на отпуснатото финансиране е до 80% от пазарната й стойност. Не са необходими съдлъжници, поръчители и гаранти, нито допълнителни обезпечения като апартаменти, къщи или друго имущество на фермера.