Търгът за проектиране, изграждане и въвеждане на електронната система за събиране на толтакси от автомобилите над 3,5 т и за електронни винетки бе рестартирана във вторник.

Първата процедура бе обявена на 5 април, прогнозната стойност е 200 млн. лв.

Избраният изпълнител трябва да достави софтуер и апаратура за новата система: камери, радари, датчици за контрол, устройства за установяване категорията на автомобила, пунктове за плащане, устройства за проверка на таксите, бордови устройства за камионите.

Поръчката бе спряна през май заради обжалване през КЗК от фирма “Мархинженеринг”, която няма и лев активи. Последва и втора жалба. Двете бяха оставени без уважение от КЗК. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и шефът на пътната агенция Лазар Лазаров заподозряха, че някой иска да бави процедурата.

На 8 август трета фирма подаде жалба - това бе “Пропърти Стан”. ЕООД.

И по третата КЗК не образува производство. Това означава, че се подновява тръжната процедура, съобщиха от пътната агенция.

Кандидатите могат да подават оферти до 17 ч на 26 септември. Отварянето на офертите е 27 септември. Срокът за изграждането на толсистемата е 19 месеца.