Мартин от Бургас изненадан с вълнуващо пътуване за 13-тия си рожден ден, два дни по- късно вече е в самолета

„Синът ми е едно любознателно и комуникативно дете, което обича новите неща и интересните предизвикателства. От първи клас изучава английски език. Тази година преценихме, че моментът за него вече е подходящфда тества своите знания и справянето с житейски ситуации сам, далеч от семейство и близки. Затова аз и баща му решихме да му подарим едно предизвикателство - езикова ваканция в Малта”, разказва Светла Хаджиева, майка на 13-годишния Марти.

Тя и съпругът й Димитър са сред родителите, които проявяват креативно мислене и търсят пресечната точка между приятното и полезното, обмисляйки най-подхохящия подарък за детето си.

Започват тайно от Мартин да подготвят пътуването чрез фирма за езикови ваканции в чужбина, а билетът за Малта е гарниран и с изненада. Тийнейджърът научава за вълнуващото приключение, което го очаква два дни преди да се качи на самолета.
„На 18 май разкрихме подаръка, на 21май беше полетът за Малта, реакцията му беше уникална! Както я озаглавихме на шега „Шок и ужас!” Марти четеше материалите за ваканцията, изготвени от Мария Тошкова, управител на „Диалог 359” и не можеше да повярва, беше изключително щастлив и нетърпелив”, разказва майката.
Никога до този момент не беше летял със самолет, още повече сам. Идеята беше, точно в това - да бъде сам в едно такова предизвикателство, допълва Светла Хаджиева.

„Пътуването ми премина отлично, посрещнаха ме на летището, закараха ме до училището, за да видя къде е и след това в приемното семейство, за да се настаня. Бях очарован от посрещането и отношението към мен. Следвашият ден беше неделя, почивен за училището. Организираха ни пътуване до една от многото забележителности в Малта”, възторжено разказва тийнеджърът.

Още в началото се случва непредвиден инцидент, но той не помрачава доброто настоение, още по-малко попречва на езиковото обучение.
„По време на разходката скочих от едно високо място, въпреки че ме предупредиха да не го правя. Изкьлчих глезена и счупих една костичка на малкото пръстче на крачето. Веднага ме закараха на лекар и се наложи да ми гипсират крака, но това изобщо не ми попречи да си изкарам страхотно до края на престоя. Обучението в клас беше много интересно и полезно, нямаше скучни неща. А тези неща, които си мислех, че са ми трудни - ги разбрах по най- лесния и приятен начин”, признава Мартин.

Според оценката на предподавателката си момчето има много добри познания върху граматиката, но му липсва практика, за да се отпусне да говори.

Освен с много нови английски думи в речника си, Марти се връща и с мвого нови приятелства с деца от Литва, Естония, Испания, Италия.

„За мен това беше една, изпълнена с много емоции и преживявания ваканция. Докоснах до спокойния живот, който водят малтийците, не ми се тръгваше от там. Разбрах, че знаейки език, аз мога да се сравя сам в непозната обстановка”, споделя момчето.
Марти се върна от Малта по-уверен в себе си и емоционално порастнал, разкрива Светла Хаджиева.

От първоначалния контакт, до финализиране на детайлите, всичко беше направено с висок професионализъм и човешко отношение, от офиса на „Диалог 359” съпреживяха нашата емоция, признават Светла и Димитър.

Те съветват другите родители да подарят на децата си вълнуващо преживяване в комбинация с усъвършенстване на език вместо, например, скъпа вещ.

Тийнейджърът в старата столица Мдина.
Тийнейджърът в старата столица Мдина.
Марти с родителите си.
Марти с родителите си.
Ваканциите от този тип съчетават обучение със забавления.
Ваканциите от този тип съчетават обучение със забавления.