Министерството на туризма учредява годишни награди в туризма. „Още със създаването на министерството за нас беше важно да намерим най-добрия начин да отдадем заслуженото на всички участници в туристическата индустрия, на всички организации, свързани с туризма, които полагат усилия за успешното му развитие в България. Смятам, че годишните награди в туризма ще отличат най-добрите, ще създадат конкуренцията в сектора и така ще успеем да предоставяме на българските и чуждестранните туристи още по-добър и качествен туристически продукт. Амбицията ни е да превърнем тези награди в традиция”, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

Предвижда се да има победители в няколко основни категории. Разработва се и методология, като основната цел е да бъдат заложени ясни критерии за оценка с набор от количествени и качествени показатели.

Категориите:


Най-добра туристическа атракция. Кандидатите ще бъдат оценявани по приходите от основната туристическа услуга, броят на посетителите през активния сезон, рекламата, достъпност до нея и др.

Най-доброто туристическо събитие, като тази категория е за организатори на туристически събития – карнавали, фестивали, чествания, празници,  бизнес и научни събития по други форуми, свързани с туризма. Критериите са брой на посетителите, приходи от продажба, подход за маркетинг и реклама и др.

Награда за туристически организации, които произвеждат или приготвят висококачествени продукти, или предлагат изживявания, които съхраняват обичаите и/или фолклора. Условието е да бъдат използвани местните традиции и ресурси и така да се допринася за дългосрочното и устойчиво развитие на съответния регион.

Специализиран туризъм - тя е за културно-исторически; балнео, спа и уелнес; еко и селски; винен и гурме; конгресен и събитиен; голф, приключенски туризъм и др. Ще се оценяват икономическите показатели, качеството на обслужването, използването на маркетинга и рекламата за популяризирането на конкретния вид туризъм и др.

Награда за иновация - тя ще отличи иновативни подходи, услуги, продукти, технологични решения и концепции. Оценките ще са на база концепция, ефект от иновацията и др.

Най-добра туристическа дестинация - при оценката ще се отчита има ли разработена и внедрена стратегия за устойчиво развитие, начинът, по който се управлява дестинацията, достъпност до съоръженията за хора с увреждания и със специални нужди, както и на база икономически критерии.

Специалната награда „Изборът на българите” - българите онлайн ще могат да избират своето любимо място между съществуващите туристически обекти в България.

Най-добър туристически блог и интернет страница, свързана с туризма - критериите са за визия, цел, съдържание, брой посетители, среден брой публикации на месец и др. Най-добрият журналистически текст за туризма също ще получи награда. Категорията е предназначена за журналистически публикации в печатни и/или електронни издания по темата туризъм и/или развитието на туризма в България. Статиите ще бъдат оценявани по креативен подход, познания и анализ по темата и др.

Категории награди за общините:
     - община, която най-успешно е усвоила европейски средства за развитие на туризма и туристическите обекти;

- община, който най-добре/успешно е инвестирала средства за развитие на туризма и туристическите обекти;
- община с най-голям принос за развитието на планински, морски, културно-исторически, спа, специализиран, поклоннически туризъм и др.;

- община с най-голям брой събития и инициативи в областта на туризма, вкл. и участие на международни събития; община с най-голяма събираемост на туристическия данък.

Всички категории, заедно със специален модул за подаване на апликации за участие, да бъдат публикувани на интернет страницата на Министерството на туризма в началото на октомври. Предвижда се и учредяването на Обществен съвет към годишните награди в туризма, в който ще участват изявени специалисти от медиите, туристическия бранш, академичната общност и др.